Świąteczne ciasta z orzechami

 

Wracam do Was z przepisami na ciasta z kolejnym spożywczym atrybutem Świąt, czyli smacznymi i bogatymi w witaminy orzechami. Trochę się tego uzbierało ; ) Muszę wspomnieć, że są to w większości ciacha wymagające trochę Waszego czasu- ale któż nie lubi go poświęcać na świąteczną, słodką krzątaninę ?  Linki poniżej odeślą Was do przepisów na moim blogu. Udanych wypieków!

1. Pani Walewska

2. Orzechowy Milky Way

3. Pralina Orzechowa

 

4. Ambrozja

5. Przekładaniec Orzechowo- jabłkowy

 

6. Orzechowe Cappuccino

 

7. Sezam

 

8. Kora Orzechowa

 

9. Chrupanka Orzechowa

 

10. Ciasto kokosowo-orzechowe 3

 

11. Marysieńka

 

12. Orzechowiec

 

13. Pawi Ogon


Smacznego!

Serniki Świąteczne

Kochani, to już ten czas w roku, kiedy prosicie, żebym Wam podesłała jakieś przepisy na ciacha świąteczne. W tym roku postaram się je podzielic na kilka kategorii. Pierwsze w kolejce czekają moje ulubione serniki :) Poniżej znajdziecie linki do przepisów na moim blogu, no i oczywiście wykonanie krok po kroku. Zapraszam :*

1. Makowe roladki w masie serowej

2. Sernik cygański

3. Ciasto Jubileuszowe

4. Sernik z orzechami i brzoskwinią 

 

5. Sernik pieczony z polewą

 

6. Sernik 3 Smaki

7. Sernik z rosą

8. Sernik waniliowo pomarańczowy 

9. Sernik Przekładany ciastem makowym

10. Sernik Zebra

11. Sernik Orangina

12. Sernik Oreo

13. Sernik z kulkami orzechowymi

Smacznego!

Cytrynowo- malinowe z prażonym kokosem

 

No cześć! Ostatnio było dużo kawowego pobudzenia, więc dziś coś w przeciwnym kierunku: cytrynka- czyli owocowe orzeźwienie :) Ten przekładaniec w formie tortu jest bardzo delikatny- będzie smakował nawet dzieciom. Ma w sobie coś z ciasta Venus, ale jest zdecydowanie bardziej kremowy, wilgotny i subtelnie owocowy. Cytrynowy biszkopt nasączony ponczem herbacianym earl grey, przełożony prostym malinowym kremem i posypany prażonym kokosem będzie zdecydowanym faworytem w kategorii „ coś do kawy” . :)

Składniki na biszkopt cytrynowy:

4 jaja ( u mnie L, wiejskie)

1 szklanka cukru

sok z połowy cytryny

1 szklanka mąki pszennej

1 łyżeczka proszku do pieczenia

Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy stopniowo cukier oraz sok cytrynowy, ubijamy na sztywną bezę. Następnie dodajemy stopniowo żółtka i dalej ubijamy na najniższych obrotach. Potem przesiewamy mąki i lekko, ale dokładnie mieszamy. Pieczemy ok. 35 minut w temp. 175 stopni. Studzimy. Kroimy na 3 blaty.

Składniki na krem o smaku malinowym:

1 budyń malinowy duży ( taki z napisem ¾ l mleka)

500 ml mleka

2 łyżki syropu malinowego

6 łyżek cukru

250 g masła

Z mleka, cukru, syropu i proszku budyniowego gotujemy gęsty budyń. Studzimy. Miksujemy z masłem.

Dodatkowo:

nasączenie: szklanka herbaty earl grey + sok z ½ cytryny+ 2 łyżki cukru

150 g wiórek kokosowych uprażonych na 1 łyżeczce masła

WYKONANIE:

blat biszkoptowy + nasączenie

 

1/3 kremu

 

blat biszkoptowy+ nasączenie + 1/3 kremu

 

blat biszkoptowy+ nasączenie + 1/3 kremu

 

posypujemy prażonym kokosem

 

Smacznego!

Ciasto Marczello kawowe

 


Dziś ciasto, które pobudza zmysły bardziej niż filiżanka najlepszego espresso. Marczello to cudownie miękki biszkopt kakaowy nasączony kawą i przełożony kremem na bazie - a jakże - : ) kawy i kakao. Polewa deserowa nadaje przekładańcowi eleganckiego wyglądu , a i smak podkręca znakomicie: ) Blaszka 22 x 25 cm.

Składniki na biszkopt kakaowy:

5 jaj

¾ szklanki cukru

2/3 szklanki mąki pszennej

1/3 szklanki kakao

1 łyżeczka proszku do pieczenia

Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy stopniowo cukier- ubijamy na sztywną bezę. Następnie dodajemy stopniowo żółtka i dalej ubijamy na najniższych obrotach. Potem przesiewamy mąki oraz kakao i lekko, ale dokładnie mieszamy. Wykładamy do blaszki. Pieczemy ok. 30 minut w temp. 180 stopni. Po ostudzeniu kroimy na dwa blaty.

Składniki na krem kawowo- kakaowy:

3 łyżki kawy sypanej zaparzone ¾ szklanki wrzątku

8 łyżek cukru

3 łyżki kakao

3 łyżki mleka

1 łyżka masła

200 g masła 

Z zaparzonej kawy oddcedzamy fusy i wlewamy napar do garnka. Dodajemy do niego: cukier, kakao, mleko i 1 łyżkę masła. Gotujemy do „nitki” i odstawiamy do ostudzenia ( zimna masa ma mieć konsystencję gęstej śmietany). Miksujemy z masłem.

Dodatkowo:

nasączenie: ½ szklanki kawy zaparzona z 3 łyżeczek /odcedzona+ 2 łyżki cukru + 100 ml wiśniówki

polewa

 100 g orzechów włoskich

WYKONANIE:

1.blat kakaowy 2. nasączenie 3. krem 4. blat  5.polewa 6. orzechy

P.S Sorry za pominięcie zdjęć z przekładania, ale śpieszyłam się i zrobiłam dopiero przy wykończeniu, a powiem nieskromnie, że wyszło przepyszne i szkoda, żeby przepis nie został opublikowany  :)

Smacznego!

Kostka karpatkowo- kawowa

 

Jak ten czas szybko płynie… Niedawno witaliśmy jesień , a tuż za rogiem czekają na nas Mikołajki, Boże Narodzenie i Nowy Rok. No nie pozostaje mi nic innego jak podsunąć Wam tutaj kilka inspiracji na świąteczne ciasta : ) Dzisiejszy przekładaniec to wariacja na temat Karpatki, mianowicie : karpatka w biszkopcie z nasączeniem kawowym. Bardzo przyjemne, zapewne lżejsze od pierwowzoru, i przede wszystkim dobrze zrównoważone smakowo. Blaszka 22 x 25 cm.

    Składniki na biszkopt :

4 jaja

¾ szklanki cukru

3 łyżki przegotowanej wody

½ szklanki mąki pszennej

½ szklanki mąki ziemniaczanej

1 łyżeczka proszku do pieczenia

Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy stopniowo cukier- ubijamy na sztywną bezę. Następnie dodajemy żółtka , przegotowaną wodę i miksujemy na najniższych obrotach. Na końcu do całości przesiewamy mąki z proszkiem do pieczenia i lekko, ale dokładnie mieszamy. Wykładamy do blaszki wyłożonej ( samo dno) papierem do pieczenia. Pieczemy 35 minut w temp. 180 stopni. Po ostygnięciu kroimy na 2 równe blaty.

   Składniki na krem karpatkowy:

2 szklanki mleka

pół szklanki cukru

cukier waniliowy

3 żółtka

pół szklanki mąki

250 g masła

Żółtka miksujemy z cukrami na puszystą masę. Dodajemy mąkę, wlewamy 3/4 szklanki mleka i nadal miksujemy do uzyskania idealnie gładkiej konsystencji. Resztę mleka zagotowujemy. Wlewamy do niego masę budyniową. Mieszamy energicznie , aby nie było grudek. Studzimy. Masło miksujemy na puch. Miksując, dodajemy partiami wystudzoną masę budyniową.

Dodatkowo:

nasączenie: kawę mieloną (3 łyżki) zalewamy 250 ml wrzącej wody. Odstawiamy, odcedzamy fusy. Napar słodzimy 2 łyżkami cukru

dżem truskawkowy – 5 łyżek

cukier puder do posypania

WYKONANIE:

blat biszkoptowy + nasączenie

 

dżem + krem karpatkowy

  

 

blat biszkoptowy + posypujemy cukrem pudrem

 

Smacznego!


Łaciatek z kremem waniliowym



Ostatni mój wypiek, to znany już Wam biszkopt łaciaty z tego przepisu. Tym razem całość przełożyłam waniliowym kremem i mocno nasączyłam cytrynowym nakropkiem. Bardzo wdzięcznie się prezentujące, okazałe ciacho. Smaczne, nie za slodkie i bardzo stabilne- nie ma problemu z krojeniem : ) A najlepsze jest dzień, dwa po upieczeniu, gdy nasączenie „przegryzie się ” z kremem. 

Składniki na biszkopt łaciaty:

białe:

6 białek

200 g cukru

50 g mąki pszennej

150 g mąki ziemniaczanej

1 łyżka octu

½ łyżeczki proszku do pieczenia

Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy stopniowo cukier- ubijamy na sztywną bezę. Następnie dodajemy stopniowo pozostałe składniki i lekko, ale dokładnie mieszamy.

ciemne:

6 jaj

¾ szklanki cukru

szklanka mąki pszennej

2 łyżki kakao

1 łyżeczka proszku do pieczenia

Białka ubijamy na sztywno. Pod koniec dodajemy cukier i miksujemy na bezę. Następnie dodajemy żółtka i mieszamy. Na końcu dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i kakao. Delikatnie, ale dokładnie mieszamy. 

Na formę nakładamy naprzemiennie po łyżce ciasta ciemnego i białego( koło siebie a potem ciemne na białym i odwrotnie).

 


 

Całość delikatnie wyrównujemy na wierzchu. 

Pieczemy 45 minut w temp. 180 stopni. Studzimy. 

Kroimy na 3 równej grubości blaty.

 

Składniki na krem waniliowy:

2 budynie waniliowe

500 ml mleka

8 łyżek cukru

cukier waniliowy

250 g masła

W niewielkiej ilości mleka rozrabiamy budynie. Resztę mleka gotujemy z cukrami. Na gotujące wlewamy roztwór budyniowy. Studzimy. Miksujemy z masłem.

Dodatkowo:

nasączenie: sok z połowy cytryny + ½ szklanki przegotowanej wody+ 2 łyżki cukru

WYKONANIE:

blat łaciaty+ nasączenie

 

krem

 

blat łaciaty+ nasączenie

 

krem

 

blat łaciaty+ nasączenie

 

Smacznego!

P.S Sorry za jakość zdjęć- awaria aparatu:(