Ciasto kokosowo- orzechowe 3

 
 
Słodki marzec- taki właśnie będzie u mnie na blogu. Znajdziecie w tym miesiącu ciut więcej niż zwykle słodkich przepisów; ) Marzec to początek wiosny- wszystko zaczyna się na nowo…. Tymczasem proponuję Wam całkiem nowego przekładańca- połączenie kokosu, orzecha i – a jakże- przełamanie porzeczkowe, co by za słodko nie było;) .  Wszystko bardzo miękkie dzięki cytrynowemu nakropkowi. Nazwałam je roboczo „ciastem orzechowo- kokosowym 3”, bo na blogu znajdziecie już to połączenie tutaj : klik i tutaj klik

Składniki na biszkopt:
4 jaja
¾ szklanki cukru
¾ szklanki mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywno. Pod koniec ubijania dodajemy stopniowo cukier i miksujemy do uzyskania „bezy”. Dodajemy żółtka. Miksujemy na najniższych obrotach. Dodajemy mąkę przesianą z proszkiem i mieszamy. Ciasto przekładamy do blaszki 22cm x 25 cm i pieczemy 25-30 minut w temp. 180 stopni. Studzimy. Kroimy na 2 równe blaty.
Składniki na masę kokosową:
szklanka mleka
cukier waniliowy
2/3 szklanki cukru kryształu
20 dag wiórek kokosowych
4 łyżki( 80-100 g) masła
Mleko gotujemy z cukrem i cukrem waniliowym. Dodajemy wiórki. Gotujemy jeszcze ok 2 minuty( masa będzie bardzo gęsta- konsystencją przypominająca ugotowany ryż). Zdejmujemy z ognia. Odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Masło miksujemy na puch. Dodajemy po łyżce masy kokosowej i ubijamy mikserem na najniższych obrotach.
Składniki na masę orzechową:
szklanka siekanych orzechów włoskich
½ szklanki brązowego cukru
½ szklanki mleka
100- 150 g masła
Mleko gotujemy z cukrem- wsypujemy lekko posiekane orzechy. Gotujemy do zgęstnienia ( ok. 3 minuty). Studzimy i blendujemy na gładka masę. Miksujemy z masłem.
 Dodatkowo:
nasączenie cytrynowe: 1 szklanka przegotowanej wody+ 3 łyżeczki cukru + sok z ½ cytryny
dżem z czarnej porzeczki
WYKONANIE:
blat biszkoptowy+ ½ nasączenia+½ dżemu
masa kokosowa
biszkopt + nasączenie + ½ dżemu
masa orzechowa
okruszki z ciasta biszkoptowego lub pokruszone herbatniki

Smacznego!

4 komentarze:

  1. Nie proporcjonalny przepis. Niestety mi nie wyszło. Masy to rzadkie substancje.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witaj- i dlatego właśnie daję zdjęcia krok po kroku - na dowód że coś jest takie jak w opisie. Jeśli się do nich zastosowałaś masy nie miały prawa wyjść rzadkie! Nigdy nie podaje niesprawdzonych przepisów, ani na masy, ani na ciasta. Stosuj sie prosze dokładnie do przepisu , a ciasto wyjdzie :) Pozdrawiam, Mariola

      Usuń
    2. mam w innym przepisie taką samą masę orzechową, zawsze wychodzi gęsta

      Usuń