Sernik Zebra

Dziś ciasto na poprawę nastroju dla wszystkich sernikowców. Tak- sernik równa się uśmiech, chociaż na chwilę ; ) Ten jest także miły dla oka i łączy dwa smaki- śmietankowy i czekoladowy. Niezwykle miękki, puszysty i słodki. Zapraszam Was do pieczenia i niezmiennie życzę dużo zdrowia! Trzymajmy się !
Składniki na kruchy spód:
300 g mąki pszennej
150 g margaryny
cukier waniliowy
80 g cukru pudru
2 żółtka
½ łyżeczki proszku do pieczenia
+ 3 łyżki dżemu wiśniowego
Żółtka i cukry dokładnie roztrzepujemy. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia do miski. Dodajemy margarynę i siekamy w mące, wlewamy roztrzepane żółtka z cukrami. Zagniatamy ciasto. Wkładamy do lodówki na 1 godz. do schłodzenia. Po schłodzeniu wykładamy ciastem dno tortownicy wyłożone papierem do pieczenia. Nakłuwamy widelcem i smarujemy dżemem. Odstawiamy do lodówki. Przechodzimy do przygotowania sera.
 
Składniki na sernik:
1 wiaderko sera gotowego ( 1 kg)
1 ½  szklanki cukru
3 jaja + 3 białka pozostałe od ciasta kruchego
3 łyżki kaszy mannej
1 budyń śmietankowy
1 budyń czekoladowy
Ser mieszamy z kaszą manną.
Żółtka oddzielamy od białek i miksujemy z cukrem na puszystą masę. 
Dodajemy ser i miksujemy. Dzielimy na dwie równe części i przekładamy do dwóch misek: do jednej wsypujemy budyń śmietankowy i miksujemy, do drugiej budyń czekoladowy i miksujemy.
W osobnym naczyniu ubijamy pianę z 5 białek. 
Rozdzielamy po równo do mas serowych i delikatnie mieszamy:

WYKONANIE:
ciasto kruche z dżemem
naprzemiennie wykładamy chochelkę masy białej :i masy czekoladowej:
itd.:
wierzch wyrównujemy lekko
pieczemy 55 - 60 minut w temp 175 stopni ( z termoobiegiem)
zostawiamy do ostudzenia w piekarniku
posypujemy cukrem pudrem
Smacznego!
 

1 komentarz: