Sernik Trio

Witajcie po przerwie; ) Powracam z moim ulubionym typem ciasta – sernikiem. Z góry przepraszam za jakość zdjęć, ale lampa w starym aparacie lekko fisiuje, a nowy aparat czeka na instalacje sterowników ale obiecuje, że już za jakiś czas fotki będą ładniejsze. Tłumacze się także z dłuższej jak na mnie nieobecności i dziękuję za Waszą troskę- jesteście wspaniali. U mnie wszystko ok- czyli nieustanne zmiany ; )Wracając do „serniczka” – puszczam do Was oko, bo wiecie doskonale, że sera nie ma w nim ani grama, ale smak ciacha już niejednego oszukał. To moja kolejna próba stworzenia nowej jego wersji- całkiem udana: lekko owocowa, piankowa, w wiosennych kolorach- nada się także na nadchodzącą Wielkanoc ; ) Buziaki.
Składniki na ciasto:
3 szklanki mąki pszennej
6 żółtek
cukier waniliowy
½ szklanki cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
kostka margaryny
Z podanych składników zagniatamy kruche ciasto. Dzielimy na 2 części. Wkładamy na godzinę do zamrażalnika.
Składniki na masy sernikowe:
6 białek
1 ½ szklanki cukru
3 budynie: czekoladowy , wiśniowy, śmietankowy
3 śmietany 18% (po 400 g każda)
Białka miksujemy na sztywno. Pod koniec wsypujemy cukier. Miksujemy na sztywną bezę. Dzielimy na 3 części do 3 misek.

Do każdej z części wsypujemy inny budyń. Miksujemy chwilę, aż masy będą gładkie. Następnie do każdej miski dodajemy 1 śmietanę.
Każdą z mas osobno dokładnie mieszamy.

Dodatkowo:
cukier puder do posypania
WYKONANIE:
ciasto kruche – pierwsza połowa ( nakłuwamy widelcem)
masa czekoladowa
masa wiśniowa + wyrównujemy lekko
masa śmietankowa
ciasto – druga połowa- ścieramy na tarce
pieczemy 55 minut w temp. 175 stopni z termoobiegiem
Po upieczeniu zostawiamy w piekarniku do ostudzenia
Ewentualnie posypujemy cukrem pudrem, aby było słodsze.

Smacznego!

2 komentarze: