Witajcie po przerwie; ) Powracam z moim ulubionym typem ciasta – sernikiem. Z góry
przepraszam za jakość zdjęć, ale lampa w starym aparacie lekko fisiuje, a nowy
aparat czeka na instalacje sterowników ale obiecuje, że już za jakiś czas fotki
będą ładniejsze. Tłumacze się także z dłuższej jak na mnie nieobecności i dziękuję za Waszą troskę- jesteście wspaniali. U mnie wszystko ok- czyli nieustanne zmiany ; )Wracając do „serniczka” – puszczam do Was oko, bo wiecie
doskonale, że sera nie ma w nim ani grama, ale smak ciacha już niejednego
oszukał. To moja kolejna próba stworzenia nowej jego wersji- całkiem udana:
lekko owocowa, piankowa, w wiosennych kolorach- nada się także na nadchodzącą
Wielkanoc ; ) Buziaki.
Składniki na
ciasto:
3 szklanki
mąki pszennej
6 żółtek
cukier
waniliowy
½ szklanki
cukru
2 łyżeczki
proszku do pieczenia
kostka
margaryny
Z podanych
składników zagniatamy kruche ciasto. Dzielimy na 2 części. Wkładamy na godzinę
do zamrażalnika.
Składniki na
masy sernikowe:
6 białek
1 ½ szklanki
cukru
3 budynie:
czekoladowy , wiśniowy, śmietankowy
3 śmietany
18% (po 400 g każda)
Białka
miksujemy na sztywno. Pod koniec wsypujemy cukier. Miksujemy na sztywną bezę. Dzielimy na 3 części do 3 misek.
Do każdej z
części wsypujemy inny budyń. Miksujemy chwilę, aż masy będą gładkie. Następnie
do każdej miski dodajemy 1 śmietanę.
Każdą z mas
osobno dokładnie mieszamy.
Dodatkowo:
cukier puder
do posypania
WYKONANIE:
ciasto
kruche – pierwsza połowa ( nakłuwamy widelcem)
masa
czekoladowa
masa
wiśniowa + wyrównujemy lekko
masa śmietankowa
ciasto –
druga połowa- ścieramy na tarce
pieczemy 55
minut w temp. 175 stopni z termoobiegiem
Po
upieczeniu zostawiamy w piekarniku do ostudzenia
Ewentualnie posypujemy
cukrem pudrem, aby było słodsze.
Smacznego!
Wygląda bardzo pysznie!
OdpowiedzUsuńDziękuję 😘
OdpowiedzUsuń