Ciasto kawowo- czekoladowe z grysikiem

 
Hej! Dziś kolejne ciasto, które swoim smakiem osłodzi Wam dzień i pobudzi dzięki dodatkowi kawowego ponczu z alkoholem. Bogate w smaku „murzynkowe” ciasto czekoladowe i kawa plus grysikowa masa. Brzmi słodko? Bo tak jest : ) Przepis na blachę 25 cm x 36 cm (standard). Na zdjęciach widzicie ciasto w blaszce 25 x 26 cm- ponieważ za pierwszym razem nie zdążyłam  zrobić zdjęć; )
Składniki na ciasto:
baza czekoladowa:
¾ szklanki oleju
½ szklanki wody
1 szklanka cukru
5 łyżek kakao
Wszystkie składniki przekładamy do garnka, cały czas mieszając, podgrzewamy do rozpuszczenia wszystkich składników( nie gotujemy zbyt długo). Studzimy.
biszkopt:
5 jaj
½ szklanki cukru
1 ½ szklanki mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody
Białka oddzielamy od żółtek. Miksujemy z cukrem na sztywno. Dodajemy żółtka i miksujemy na najniższych obrotach. Następnie wlewamy ostudzoną bazę czekoladową(uwaga jeśli jest za gęsta wmieszajcie 2-3 łyżki masy biszkoptowej i dopiero wlejcie). Delikatnie mieszamy do połączenia . Kolejno dodajemy mąkę przesianą z sodą i proszkiem i dokładnie mieszamy. Wylewamy do blachy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 40-45 minut w temp 180 stopni. Kroimy na 2 równe blaty- z wierzchniego blatu skrajamy „czub”- to będzie nasze okruszkowe wykończenie.
Nasączenie:
3/4 szklanki mocnej kawy z cukrem+ 150 ml spirytusu
Masa grysikowa:
3 szklanki mleka
cukier waniliowy
szklanka cukru
8 czubatych łyżek kaszy manny
sok z 1 cytryny
kostka masła
Mleko gotujemy z cukrami i kaszą do zgęstnienia. Studzimy. Masło miksujemy na puch. Dodajemy przestudzoną masę z kaszy manny, miksując. Na końcu wlewamy sok z cytryny. Dokładnie miksujemy.
WYKONANIE:
blat ciasta+ nasączenie
½ masy grysikowej
blat ciasta + nasączenie + ½ masy grysikowej
okruszki ze skrojonego „czuba” ciasta

Smacznego!

P.S Trzymajcie się ciepło- życzę Wam wszystkim dużo zdrowia i uważajcie na siebie- miejmy nadzieję, że to wszystko, co złe niebawem minie.

2 komentarze:

  1. Dzień dobry, proszę o informację odnośnie ilości spirytusu - ma być 150ml do nasączenia? Dziękuję za przepis, moja mama długo go szukała, wkrótce wypróbujemy. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witaj Aniu!
      Spirytusu mozna dodac do 150 ml - ciasto jest mocnoalkoholowe, ja dodałam dokładnie 150 ml. Jeśli obawiasz się, że będzie za "mocne" możesz zwiększyć ilość kawy do 1 szklanki i zredukować spirytus do ok 80 ml. Alternatywnie możesz oczywiście użyć słabszego alkoholu, typu likier kawowy, kawowa wódka).
      Pozdrawiam, Mariola

      Usuń