Ciasto Melba

 
 
Moi Drodzy! Mam nadzieję, że zdrowie Wam dopisuje i zostaliście w domu. Wobec zagrożenia związanego z wirusem dbajcie o siebie po stokroć bardziej niż zwykle! Zostańcie w domu jeśli tylko możecie! Ja zostałam w domu i piekę dla rodziny i dla siebie różne ciacha, sprzątam gotuję, spaceruję po podwórku z psem… Wierzę, że Wy znaleźliście swoje zajęcia na ten trudny czas i wspaniale się przy nich sprawdzacie. Poniżej znajdziecie ode mnie przepis na biszkoptowe, kremowe ciacho – słodkie i orzeźwiające, nasączone syropem z brzoskwiń i odrobiny alkoholu. Smacznego i duuuuużo zdrowia! 
*blaszka 22 x 25 cm
Składniki na biszkopt z 4 jaj:
4 jaja
3/4 szklanki cukru
1/2 szklanki mąki pszennej
1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki wody
Białka oddzielamy od żółtek. Ubijamy na sztywno. Pod koniec dodajemy cukier. Miksujemy na sztywno, dodajemy po 1 żółtku. Miksujemy na najniższych obrotach. Mąki przesiewamy z proszkiem do pieczenia. Dodajemy do masy jajecznej. Mieszamy.  Wykładamy na małą blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia ( tylko spód!) Pieczemy 30 minut w temperaturze 180 stopni. Studzimy. Kroimy na 2 blaty.
Składniki na nasączenie:
syrop z odsączonych brzoskwiń + 1 kieliszek wódki
Składniki na krem:
2 szklanki mleka
½  szklanki cukru
3 żółtka
½  szklanki mąki
2 małe cukry waniliowe
200 g masła
Żółtka miksujemy z cukrami na puszystą masę. Dodajemy mąkę, wlewamy 3/4 szklanki mleka i nadal miksujemy do uzyskania idealnie gładkiej konsystencji. Resztę mleka zagotowujemy. Wlewamy do niego masę budyniową.  Mieszamy energicznie , aby nie było grudek. Studzimy. Masło miksujemy na puch. Miksując, dodajemy partiami wystudzoną masę budyniową.
Dodatkowo:
1 puszka brzoskwiń
2 galaretki brzoskwiniowe lub pomarańczowe

WYKONANIE:
biszkopt 
 nasączenie + ½ kremu
biszkopt + nasączenie
½ kremu
brzoskwinie
zalewamy tężejącą galaretką
Schładzamy w lodówce ok. 2-3 godziny przed podaniem.
Smacznego!

1 komentarz: