Moi
Drodzy, bez zbędnego przedłużania, proponuję Wam dziś kruche ciasto „przekładane”, które wykonacie na jednej
blaszce. Tym razem użyłam blaszki 22 x 25 cm. Ciasto w takiej wielkości bez
problemu „zejdzie” Wam w dwa dni. Tym bardziej, że jest naprawdę smaczne i dość
lekkie, ze względu na skład: 2/3 wypieku to budyń, a 1/3 ciasto kruche. Smaczku całości dodaje dżem wiśniowy.
Składniki na kruche:
2
½ szklanki mąki pszennej
3
żółtka
cukier
waniliowy
1/2
szklanki cukru pudru
2
łyżeczki proszku do pieczenia
2/3
kostki margaryny
+
dodatkowo 4 łyżki dżemu wiśniowego
Z
podanych składników zagniatamy kruche ciasto: najpierw margarynę rozkruszamy w
mące z proszkiem na piasek, potem dołączamy kolejne składniki zagniatając
ciasto kruche. Dzielimy na 2 części. Wkładamy na 1 godzinę do lodówki.
Jedną
część ciasta wykładamy do blaszki. Nakłuwamy widelcem i smarujemy 4 łyżkami
dżemu wiśniowego. Odstawiamy do lodówki.
Drugą
część ciasta wałkujemy do grubości ok. 0,5 cm. Kroimy w pasy.
Przechodzimy do przygotowania budyniu.
Składniki na budyń:
¾
litra mleka 3,2%
¾
szklanki cukru
3
budynie śmietankowe
W
¾ szklanki mleka rozrabiamy proszek budyniowy. Resztę mleka gotujemy z cukrem. Gotujemy
budyń. Gorącym zalewamy ciasto z warstwą dżemu.
WYKONANIE:
ciasto
kruche ( wykładamy także boki blaszki do połowy)+ nakłuwamy widelcem
dżem
wylewamy
gorący budyń
przykrywamy
pasami ciasta kruchego na skos + nakłuwamy widelcem
pieczemy
ok. 45 - 50 min w temp. 180 stopni
posypujemy
cukrem pudrem
Smacznego!
Yum wyglada smacznie :)
OdpowiedzUsuń:):* Pozdrawiam, Mariola
UsuńCzy pierwsze ciasto pierw pieczemy ?
OdpowiedzUsuńCzy budyn nie przypali sie?
Wszystko razem pieczemy- nie ma obaw- budyn nie przypali się- pamiętaj tylko aby boki brytfanki do połowy wyłożyć ciastem ( jak na zdjęciu w sekcji "Wykonanie") Pozdrawiam, Mariola
UsuńCzy piekarnik musi byc nagrzany?
OdpowiedzUsuńNagrzej piekarnik przez około 5 minut- ale nie jest to koniecznością jeśli masz termoobieg:) Pozdrawiam, Mariola
UsuńZrobiłam i jest pyszne �� w mojej wersji była konfitura malinowa i budyń cytrynowy. Polecam �� Jeżeli chodzi o ciasto kruche to zalecam nie robić piasku tylko od razu zagniatać��
OdpowiedzUsuńWitaj, super cieszę się 👍🙂 co do kruchego- dzięki - zastosuje przy najbliższej okazji, a czy możesz powiedzieć co da pominięcie "piasku"? Pytam bo tak mnie uczyła babcia, żeby nie było glinkowate ciasto tylko super kruche 😁, pozdrawiam Mariola 🤗
UsuńNiestety z piasku nie chciało się zagnieść lecz zrobiła się kruszonka, ale koniec końców dałam radę �� każdy ma swój sposób na kruche ciasto �� przepis będzie jeszcze nie raz powtórzony☺️ dziękuję i pozdrawiam
OdpowiedzUsuńSuper👍 pozdrawiam 🤗
Usuń