Ciasto kruche z budyniem

 

Moi Drodzy, bez zbędnego przedłużania, proponuję Wam dziś kruche ciasto  „przekładane”, które wykonacie na jednej blaszce. Tym razem użyłam blaszki 22 x 25 cm. Ciasto w takiej wielkości bez problemu „zejdzie” Wam w dwa dni. Tym bardziej, że jest naprawdę smaczne i dość lekkie, ze względu na skład: 2/3 wypieku to budyń, a 1/3 ciasto kruche. Smaczku całości dodaje dżem wiśniowy.
Składniki na kruche:
2 ½  szklanki mąki pszennej
3 żółtka
cukier waniliowy
1/2 szklanki cukru pudru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2/3 kostki margaryny
+ dodatkowo 4 łyżki dżemu wiśniowego
Z podanych składników zagniatamy kruche ciasto: najpierw margarynę rozkruszamy w mące z proszkiem na piasek, potem dołączamy kolejne składniki zagniatając ciasto kruche. Dzielimy na 2 części. Wkładamy na 1 godzinę do lodówki.
Jedną część ciasta wykładamy do blaszki. Nakłuwamy widelcem i smarujemy 4 łyżkami dżemu wiśniowego. Odstawiamy do lodówki.
Drugą część ciasta wałkujemy do grubości ok. 0,5 cm. Kroimy w pasy.
Przechodzimy do przygotowania budyniu. 
Składniki na budyń:
¾ litra mleka 3,2%
¾ szklanki cukru        
3 budynie śmietankowe
W ¾ szklanki mleka rozrabiamy proszek budyniowy. Resztę mleka gotujemy z cukrem. Gotujemy budyń. Gorącym zalewamy ciasto z warstwą dżemu.
WYKONANIE:
ciasto kruche ( wykładamy także boki blaszki do połowy)+  nakłuwamy widelcem 
 dżem
wylewamy gorący budyń
przykrywamy pasami ciasta kruchego na skos + nakłuwamy widelcem
pieczemy ok. 45 - 50 min w temp. 180 stopni
posypujemy cukrem pudrem
 

Smacznego!

10 komentarzy:

  1. Czy pierwsze ciasto pierw pieczemy ?
    Czy budyn nie przypali sie?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wszystko razem pieczemy- nie ma obaw- budyn nie przypali się- pamiętaj tylko aby boki brytfanki do połowy wyłożyć ciastem ( jak na zdjęciu w sekcji "Wykonanie") Pozdrawiam, Mariola

      Usuń
  2. Czy piekarnik musi byc nagrzany?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nagrzej piekarnik przez około 5 minut- ale nie jest to koniecznością jeśli masz termoobieg:) Pozdrawiam, Mariola

      Usuń
  3. Zrobiłam i jest pyszne �� w mojej wersji była konfitura malinowa i budyń cytrynowy. Polecam �� Jeżeli chodzi o ciasto kruche to zalecam nie robić piasku tylko od razu zagniatać��

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witaj, super cieszę się 👍🙂 co do kruchego- dzięki - zastosuje przy najbliższej okazji, a czy możesz powiedzieć co da pominięcie "piasku"? Pytam bo tak mnie uczyła babcia, żeby nie było glinkowate ciasto tylko super kruche 😁, pozdrawiam Mariola 🤗

      Usuń
  4. Niestety z piasku nie chciało się zagnieść lecz zrobiła się kruszonka, ale koniec końców dałam radę �� każdy ma swój sposób na kruche ciasto �� przepis będzie jeszcze nie raz powtórzony☺️ dziękuję i pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń