Ciasto Piña colada

Ciasto Pina Colada to połączenie soczystego smaku ananasa i słodkiego kokosa. Pyszne, deserowe ciasto przekładane z kawałkami owoców, miękkie i delikatne. Przepis podaję na mniejszą blachę: 22 x 25 cm. Polecam na osłodę tych trudnych dni… Trzymajmy się razem chociaż wirtualnie, a realnie: #zostańwdomu. Buziaki dla Wszystkich!
Składniki na biszkopt:
4 jaja L
¾ szklanki cukru
cukier waniliowy
½ szklanki mąki pszennej
½ szklanki mąki ziemniaczanej
4 łyżki ciepłej wody
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Białka oddzielamy od żółtek. Miksujemy na sztywno, dodając stopniowo cukier. Dodajemy żółtka i wodę , miksując na najniższych obrotach. Następnie do masy przesiewamy mąki z proszkiem. Dokładnie mieszamy. Wykładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia ( papier tylko na dnie, boki puste!). Pieczemy 35 minut w temp. 175 stopni z termoobiegiem lub 180 stopni góra- dół. Studzimy Kroimy na 2 równej grubości blaty.
Składniki na masę z ananasem:
400 ml mleka
budyń śmietankowy + 1 łyżka mąki ziemniaczanej
5 łyżek cukru
2 opakowania galaretki cytrynowej
1 puszka ananasów
200 g masła
Proszek budyniowy z mąką ziemniaczana dokładnie roztrzepujemy w ½ szklanki mleka. Resztę mleka gotujemy z cukrem. Na gotujące mleko wlewamy masę budyniową. Gotujemy do zgęstnienia. Studzimy. Galaretki rozpuszczamy w ¼ szklanki gorącej wody. Ananasa kroimy w kostkę.
Masło miksujemy na puch, stopniowo dodając ostudzony budyń,
następnie tężejącą galaretkę stale miksując. Na końcu dodajemy ananasa
i dokładnie miksujemy  * masa szybko tężeje*
Nasączenie:
2 kieliszki malibu ( lub wódki) + sok z ananasów 
( lub nasączenie bezalkoholowe: sok z ananasów + pół szklanki przegotowanej wody + 2 łyżeczki cukru waniliowego)
Wierzch:
100 g wiórków kokosowych
1 łyżeczka masła
2 łyżki cukru
Kokos prażymy na maśle. Pod koniec prażenia wsypujemy cukier. Mieszamy i studzimy.
WYKONANIE
blat biszkoptowy+ ½ nasączenia
1/2 masy ananasowej
blat biszkoptowy + ½ nasączenia+1/2 masy ananasowej
posypujemy prażonym kokosem
Schładzamy w lodówce ok. 2-3 godziny ( a najlepiej całą noc)
Smacznego!

4 komentarze:

  1. Czy na pewno 2 opakowanoa galaretki rpzpuszczamy 1/4 szklance wody? Czy to błąd w przepisie?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witaj, napewno- masa musi się ładnie ściągnąć-a wody nie potrzeba aż tak wiele aby rozpuścić galaretki, gdy dasz dużo więcej masa będzie lekko płynna i po dociśnięciu drugim biszkoptem może dłuuugo tężeć. Max wody to połowa szklanki. Pozdrawiam!

      Usuń
  2. Uwielbiam Twoje przepisy i zdjęcia krok po kroku ;-) (takie normalne, a nie wystylizowane jak z Instagrama).

    OdpowiedzUsuń