Ciasto Ryżowe Pomarańczowe

Cześć! No to kolejny eksperyment z serii : „czy można zrobić ciasto z..” ? : ) Można. Temat przewodni: ryż i przepis p. Wachowicz ( tutaj). To ciacho z pewnością przypomni Wam w smaku popularny deser ryżowy z misiem ; ) , a także ku mojemu zadowoleniu- sernik.  Taka forma ryżowej mlecznej zapiekanki sprawdzi się na pewno , gdy macie ochotę na  bardzo mleczne i zdrowe ciacho. Likier pomarańczowy nadaje mu niezwykłego smaku. Polecam!
Składniki:
300 g - ryżu ( najlepiej do risotto, ale ja użyłam zwykłego długoziarnistego)
2 l  mleka
¾ szklanki cukru
5  jaj
szczypta soli
4-5 łyżek  likieru pomarańczowego
skórka otarta z pomarańczy
Ryż z mlekiem i cukrem gotujemy na bardzo małym ogniu przez około 45 minut ( aż zrobi się bardzo gęsty). Studzimy.
Żółtka oddzielamy od białek.
Do misy przekładamy żółtka, skórkę otartą z pomarańczy i likier. 
Całość dokładnie miksujemy. Dodajemy do zimnej masy ryżowej i dokładnie mieszamy.
Białka miksujemy z odrobiną soli na sztywno. Łączymy delikatnie z masą. 
Przekładamy do tortownicy ( u mnie standard średnica ok. 30 cm) wyłożonej papierem do pieczenia.
Pieczemy góra-dół w temp 160 stopni przez około 50 minut, następnie zwiększamy temperaturę do 180 stopni i pieczemy jeszcze 10-15 minut ( do ścięcia się środka, jednak nie będzie on zupełnie sztywny, stężeje po ostudzeniu)
Kroimy po całkowitym ostudzeniu.
P.s Ciasto najpierw bardzo wyrasta, a potem wyraźnie opada, nie jest to jednak błąd, ale jego natura, gdyż nie dodajemy w ogóle proszku do pieczenia : )
Smacznego!

1 komentarz: