Kolejna
modyfikacja przepisu na Leśny Mech przed Wami. Tym razem to połączenie
szpinakowego ciacha z sernikiem o smaku mango. Całość zwieńczona galaretką z
owocami mango z zalewy. Kto lubi Leśny Mech, polubi także tą wersję. Tutaj
pierwsze skrzypce gra owoc, serniczek na zimno jest smacznym dopełnieniem (
standardowe nadzienie „Mchu” czyli śmietana 30% byłaby tutaj zbyt „muląca”). „Polana
Mango” nie jest zbyt słodkie, wyważone, mocno owocowe. Niestety zdjęcia robione starym aparatem,
który bardzo przekłamuje kolory : ( Ciasto w rzeczywistości jest bardzo
kolorowe i super sprawdziło się na
wielkanocny stół.
Blaszka 22 x 25 cm
Składniki na
ciasto:
400 g
mrożonego szpinaku rozdrobnionego
4 jaja
200 g cukru
opakowanie
cukru waniliowego
2/3 szklanki
oleju roślinnego
1 szklanka
mąki krupczatki
1 1/2 szklanki mąki pszennej
3 łyżeczki
proszku do pieczenia
Szpinak
rozmrażamy i odcedzamy wodę. Jaja miksujemy z cukrem i cukrem waniliowym na
puszystą masę. Wlewamy olej. Ubijamy. Wsypujemy mąki przesiane z proszkiem do
pieczenia. Ubijamy. Na końcu dodajemy szpinak. Miksujemy. Wylewamy do blaszki
wyłożonej papierem do pieczenia.
Pieczemy 60 minut w temp. 180 stopni.
Studzimy. Kroimy na dwa blaty.
Składniki na
masę serkową:
ser w
wiaderku o smaku waniliowym- słodzony ( 1 kg)
2 galaretki
o smaku mango
2 łyżeczki żelatyny
Galaretki i
żelatynę rozrabiamy w ½ szklanki gorącej wody. Lekko studzimy ( ma być lekko
ciepła, by przy łączeniu z serem nie powstały grudki) Ser przekładamy do miski. Miksując, dodajemy
powoli galaretki.. ( Uwaga masa szybko tężeje).
Dodatkowo:
2 galaretki
brzoskwiniowe
puszka mango
w zalewie
Mango kroimy
w plastry. Galaretki rozrabiamy na 600 ml gorącej wody.
Wspaniale wyglada to ciasto
OdpowiedzUsuń