Ciasto Polana Mango


Kolejna modyfikacja przepisu na Leśny Mech przed Wami. Tym razem to połączenie szpinakowego ciacha z sernikiem o smaku mango. Całość zwieńczona galaretką z owocami mango z zalewy. Kto lubi Leśny Mech, polubi także tą wersję. Tutaj pierwsze skrzypce gra owoc, serniczek na zimno jest smacznym dopełnieniem ( standardowe nadzienie „Mchu” czyli śmietana 30% byłaby tutaj zbyt „muląca”). „Polana Mango” nie jest zbyt słodkie, wyważone, mocno owocowe.  Niestety zdjęcia robione starym aparatem, który bardzo przekłamuje kolory : ( Ciasto w rzeczywistości jest bardzo kolorowe  i super sprawdziło się na wielkanocny stół.  
Blaszka 22 x 25 cm
Składniki na ciasto:
400 g mrożonego szpinaku rozdrobnionego
4 jaja
200 g cukru
opakowanie cukru waniliowego
2/3 szklanki oleju roślinnego
1 szklanka mąki krupczatki
1 1/2 szklanki mąki pszennej
3 łyżeczki proszku do pieczenia
Szpinak rozmrażamy i odcedzamy wodę. Jaja miksujemy z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Wlewamy olej. Ubijamy. Wsypujemy mąki przesiane z proszkiem do pieczenia. Ubijamy. Na końcu dodajemy szpinak. Miksujemy. Wylewamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia.
Pieczemy 60 minut w temp. 180 stopni. Studzimy. Kroimy na dwa blaty.
Składniki na masę serkową:
ser w wiaderku o smaku waniliowym- słodzony ( 1 kg)
2 galaretki o smaku mango
2 łyżeczki żelatyny
Galaretki i żelatynę rozrabiamy w ½ szklanki gorącej wody. Lekko studzimy ( ma być lekko ciepła, by przy łączeniu z serem nie powstały grudki)  Ser przekładamy do miski. Miksując, dodajemy powoli galaretki.. ( Uwaga masa szybko tężeje).
Dodatkowo:
2 galaretki brzoskwiniowe
puszka mango w zalewie
Mango kroimy w plastry. Galaretki rozrabiamy na 600 ml gorącej wody.
WYKONANIE:
blat
½ masy
blat
½ masy
mango 
 galaretka

Smacznego!

 

1 komentarz: