Nie wiem jak
Wy, ale ja w przypływie emocji , tudzież pod lekkim naciskiem społecznym ; ) ,
zdecydowałam zaopatrzyć się na jakiś czas w spory zapas drożdży. 500 g. Słownie
: pół kilo : D Na szczęście można je mrozić. No i dziś bułeczki! Bułeczki z
budyniem krówkowym, chociaż z powodzeniem mógłby tam się znaleźć biały ser, czy
marmolada. Ósemki robiłam po raz pierwszy, więc trochę się rozmachnęłam z ich
wielkością i wyszły prawdziwe ósemy : ) Oczywiście możecie zjeść pół takiej
ósemki, ale czy się oprzecie? Ja nie : )
ciasto
drożdżowe ( na około 10- 12 dużych
ósemek)
Zaczyn:
3 szklanki
mąki pszennej
30 g
świeżych drożdży
1/4 szklanki
letniego mleka
1 łyżeczka
cukru
Pozostałe
składniki:
2 jaja
1/2 szklanki
ciepłego mleka
1/4 szklanki
cukru
1 łyżka
cukru waniliowego
125 g
rozpuszczonego masła
szczypta
soli
Mąkę
przesiewamy, robimy małe wgłębienie. Drożdże mieszamy z cukrem i mlekiem i
wlewamy do mąki mieszamy lekko i przykrywamy bawełnianą ściereczką na 10 minut(
odstawiamy w ciepłe miejsce). Gdy rozczyn podwoi swoje rozmiary, dodajemy
roztrzepane w mleku jajka, cukier, cukier waniliowy, sól i miksujemy ciasto
mikserem z hakami około 5 minut( aż będzie w miarę gładkie).Następnie wlewamy
rozpuszczone, przestudzone masło i miksujemy jeszcze 5 minut. Ciasto przykrywamy posypujemy mąką i przykrywamy ściereczką Odstawiamy w cieple
miejsce, bez przeciągów na godzinę. Gdy ciasto wyrośnie, przekładamy je na
stolnicę posypaną mąką, odpowietrzamy ( uderzamy pięścią).
Dzielimy na dwie części dla ułatwienia.
Wałkujemy
dość cienko. Szklanką wykrawamy około 20 placuszków.
Składamy po
dwa placuszki w Ósemkę, układamy na dużej blasze ( lub 2-óch blachach od razu)wyłożonej
papierem do pieczenia.
Z drugiej
połowy ciasta formujemy 10 grubszych wałeczków, które będą naszymi „obramówkami” do
bułeczek.
Budyń:
1 duży budyń
krówkowy lub inny
400 ml mleka
5 łyżek
cukru
Budyń
gotujemy z cukrem. Odstawiamy do całkowitego ostudzenia.
dodatkowo:
2 żółtka do
posmarowania po wierzchu
WYKONANIE
BUŁEK:
2 placuszki
+ skręcamy z wałeczka ciasta „obramówkę”
w „dziurki”
wkładamy ostudzony budyń
smarujemy
żółtkiem
pieczemy ok 35
minut w temp. 175 stopni
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz