Bułki z budyniem " Ósemki"

  
Nie wiem jak Wy, ale ja w przypływie emocji , tudzież pod lekkim naciskiem społecznym ; ) , zdecydowałam zaopatrzyć się na jakiś czas w spory zapas drożdży. 500 g. Słownie : pół kilo : D Na szczęście można je mrozić. No i dziś bułeczki! Bułeczki z budyniem krówkowym, chociaż z powodzeniem mógłby tam się znaleźć biały ser, czy marmolada. Ósemki robiłam po raz pierwszy, więc trochę się rozmachnęłam z ich wielkością i wyszły prawdziwe ósemy : ) Oczywiście możecie zjeść pół takiej ósemki, ale czy się oprzecie? Ja nie : )
ciasto drożdżowe  ( na około 10- 12 dużych ósemek)
Zaczyn:
3 szklanki mąki pszennej
30 g świeżych drożdży
1/4 szklanki letniego mleka
1 łyżeczka cukru
Pozostałe składniki:
2 jaja
1/2 szklanki ciepłego mleka
1/4 szklanki cukru
1 łyżka cukru waniliowego
125 g rozpuszczonego masła
szczypta soli
Mąkę przesiewamy, robimy małe wgłębienie. Drożdże mieszamy z cukrem i mlekiem i wlewamy do mąki mieszamy lekko i przykrywamy bawełnianą ściereczką na 10 minut( odstawiamy w ciepłe miejsce). Gdy rozczyn podwoi swoje rozmiary, dodajemy roztrzepane w mleku jajka, cukier, cukier waniliowy, sól i miksujemy ciasto mikserem z hakami około 5 minut( aż będzie w miarę gładkie).Następnie wlewamy rozpuszczone, przestudzone masło i miksujemy jeszcze 5 minut. Ciasto przykrywamy posypujemy mąką i  przykrywamy ściereczką Odstawiamy w cieple miejsce, bez przeciągów na godzinę. Gdy ciasto wyrośnie, przekładamy je na stolnicę posypaną mąką, odpowietrzamy ( uderzamy pięścią). 
Dzielimy na dwie części dla ułatwienia.
Wałkujemy dość cienko. Szklanką wykrawamy około 20 placuszków.
Składamy po dwa placuszki w Ósemkę, układamy na  dużej blasze ( lub 2-óch blachach od razu)wyłożonej papierem do pieczenia.
Z drugiej połowy ciasta formujemy 10 grubszych wałeczków, które będą naszymi „obramówkami” do bułeczek.
Budyń:
1 duży budyń krówkowy lub inny
400 ml mleka
5 łyżek cukru
Budyń gotujemy z cukrem. Odstawiamy do całkowitego ostudzenia.
dodatkowo:
2 żółtka do posmarowania po wierzchu
WYKONANIE BUŁEK:
2 placuszki + skręcamy z wałeczka ciasta „obramówkę”
w „dziurki” wkładamy ostudzony budyń
smarujemy żółtkiem
pieczemy ok 35 minut w temp. 175 stopni 
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz