Łaciata rolada Lime

  
 
Rolada to ciasto niezwykłe. Wyjątkowy kształt, intrygujący środek. Najlepiej jak jest wyjątkowa także w smaku oczywiście : ) Ta jest- obiecuje : ) W mojej łaciatej Lime znajdziecie 3 przewodnie smaki: limonkę, czekoladę i wanilię. Całość – a jakże- mocno nasączona nakropkiem. Dzięki temu roladka jest cudnie miękka, przełamana owocowym smakiem, a przez to waniliowy krem wcale a wcale nie wydaje się za słodki. Słodycz: poziom 3/5 = tak  w sam raz. Idealne ciacho na nadchodzące , mam nadzieję upały. Zdrówka Wam życzę!
Składniki na ciasto:
5 jaj
¾ szklanki cukru
6 łyżek mąki
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka kakao
1 łyżka octu
Białka oddzielamy od żółtek. Miksujemy na półsztywno, stopniowo wsypując cukier i miksując na puch. dodajemy po jednym żółtku oraz ocet, miksując na najniższych obrotach.
Masę dzielimy do dwóch misek. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia.
Do jednej miski dodajemy 4 łyżki mąki przesianej z proszkiem  i mieszamy.
Do drugiej miski dodajemy 2 łyżki mąki przesianej z proszkiem oraz kakao, mieszamy.
Dużą blachę wykładamy papierem do pieczenia. Nakładamy na przemian:
ciasto jasne
ciasto ciemne
itd.
Pieczemy w temp. 175-180 stopni przez około 30 minut.
Jeszcze ciepłe ciasto zwijamy w roladę ( aby nabrała kształtu)
Odstawiamy na około 1 godz. 
Nasączenie:
200 ml przegotowanej wody
4 łyżeczki soku z limonki Limmi
2 łyżki cukru
Krem waniliowy:
2 budynie waniliowe
500 ml mleka
6 łyżek cukru
200 g masła
Na mleku z cukrem gotujemy budyń ( będzie gęsty). Po ostudzeniu miksujemy z masłem.
Dodatkowo:
1 galaretka pomarańczowa lub cytrynowa
200 ml wody
Galaretkę rozrabiamy na 200 ml wody. Zostawiamy do stężenia. Kroimy w kostki
Lukier:
5 łyżek cukru pudru      
1 łyżka soku z limonki Limmi
kilka kropel przegotowanej wody
1 łyżeczka kakao
+ Dekoracja i środek:
wiórki czekoladowe ( u mnie to pozostałości świątecznego zająca : ) )
WYKONANIE:
blat łaciaty + nasączenie
krem
kostki galaretki + wiórki czekoladowe
zwijamy ściśle
lukier+ wiórki czekoladowe
Najlepiej smakuje po uprzednim umieszczeniu na kilka godzin w lodówce .
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz