Ciasto Malaga

Powróćmy dziś do inspiracji moim ulubionym napojem, czyli kawą : ) Ciasto bogate w smaku, miękkie, z nutką miodu. Takie „stefankowe”, ale bez masy grysikowej, za to z kawowym przytupem, powidłami śliwkowymi i wykończeniem z mlecznej czekolady. Przez gości zostało określone jako ciasto „ na bogato” J  Smak całości, (pewnie dzięki powidłom) jak cukierek „malaga”. Zapraszam do pieczenia wielbicieli małej czarnej i nie tylko ;) Blaszka 22 x 26 cm.
Składniki na ciasto miodowe:
50 dag mąki pszennej
2 jaja
10 dag margaryny
4 łyżki miodu
2 łyżeczki sody
30 dag cukru pudru
Składniki dokładnie mieszamy i zarabiamy ciasto. Dzielimy na 3 równe części. Każdą pieczemy 25 minut w temp. 200 st.
Składniki na krem:
2 szklanki mleka
2 budynie waniliowe
1 szklanka cukru
250 g masła
„likier” do kremu
3 łyżki kawy rozpuszczalnej typu crema  +2 łyżki kakao+ kieliszek wódki
 Kawę i kakao mieszamy z alkoholem. Odstawiamy.
Budynie gotujemy na mleku z cukrem. Studzimy. Masło miksujemy na puch, stopniowo dodając budyń. Na końcu bardzo powoli wlewamy „likier kawowy”, miksując do uzyskania gładkiej konsystencji.
Dodatkowo:
nasączenie: kieliszek wódki + 2 łyżeczki kawy+ 2 łyżeczki cukru zaparzone 100 ml wody
mały słoik powideł śliwkowych
Wierzch:
tabliczka czekolady mlecznej
WYKONANIE:
blat ciasta + nasączenie + ½ powideł
1/3 kremu
blat ciasta + nasączenie + powidła
krem
blat ciasta +nasączenie + powidła + krem +wiórka czekolady
Ciacho najlepsze kolejnego dnia
Smacznego!

4 komentarze:

  1. Wygląda obłędnie, Rewelacyjny przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda fantastycznie, ciekawe czy mozna gdzieś takie kupić w Gorzowie Wielkopolskim...

    OdpowiedzUsuń
  3. Witam, mam pytanie, czy można blaty piec pokolei, żeby ciasto czekało na swoją kolej albo czy można upiec razem i przeciąć na 3 części? Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witaj 🙂 surowe ciasto może czekać- nic mu się nie stanie. Każdy blat piekłam po nastepnym🙂Jeśli chodzi o pieczenie 1 i krojenie na 3 niestety obawiam się że nie. To ciasto miodowe jest zbyt kruche i istnieje ryzyko że polamaloby się podczas krojenia na blaty jak to robimy w przypadku biszkopta 😔 Radzę upiec osobno, pozdrawiam Mariola 🤗

      Usuń