Po Świętach miło mi Was zaprosić na ciasto jeszcze przedświąteczne. Delikatne, na puszystym biszkopcie, z morelową konfiturą, dosłodzone prostym, lecz w tym zestawieniu idealnym grysikowym kremem. Ciemna deserowa polewa dodaje ciastu wytworności i tonuje słodkie smaki. Blaszka 22 cm x 25 cm
Składniki na biszkopt:
4 jaja L
¾ szklanki cukru
cukier waniliowy
½ szklanki mąki pszennej
½ szklanki mąki ziemniaczanej
4 łyżki ciepłej wody
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Białka oddzielamy od żółtek. Miksujemy na sztywno, dodając stopniowo cukier. Dodajemy żółtka i wodę , miksując na najniższych obrotach. Następnie do masy przesiewamy mąki z proszkiem. Dokładnie mieszamy. Wykładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia ( papier tylko na dnie, boki puste!). Pieczemy 35 minut w temp. 175 stopni z termoobiegiem lub 180 stopni góra- dół. Studzimy Kroimy na 2 równej grubości blaty.
Składniki na masę:
Masa grysikowa:
3 szklanki mleka
cukier waniliowy
szklanka cukru
8 czubatych łyżek kaszy manny
sok z 1 cytryny
200 g masła
Mleko gotujemy z cukrami i kaszą do zgęstnienia. Studzimy. Masło miksujemy na puch. Dodajemy przestudzoną masę z kaszy manny, miksując. Na końcu wlewamy sok z cytryny. Dokładnie miksujemy.
Dodatkowo:
nasączenie: 100 ml cytrynówki + ½ szklanki przegotowanej wody
150 g konfitury lub dżemu morelowego
Polewa:
3 łyżki cukru pudru
5 łyżek gorącej wody
1/3 kostki masła
3 łyżki deserowego kakao
W garnku rozpuszczamy puder z wodą. dodajemy masło, podgrzewamy do rozpuszczenia. Zestawiamy z ognia. Do masy przesiewamy kakao i szybko roztrzepujemy widelcem do powstania gęstej, błyszczącej polewy.
WYKONANIE:
biszkopt + nasączenie
konfitura morelowa
masa
biszkopt
polewa
Ciasto najlepiej smakuje drugiego dnia, po całonocnym schłodzeniu w lodówce
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz