Cynamonki

 
Cynamonki to pyszne, aromatyczne „ciasteczko- bułeczki”. Z tego co się orientuję, są bardzo popularne w Stanach. Ja przygotowałam swoją polską wersję. Robią się szybko, bo ciacho drożdżowe wyrabiam mikserem, a nadzienie to mieszanka 2-óch składników. Są miękkie, ale jednocześnie momentami kruche dzięki cukrowemu nadzieniu. Idealne do herbatki, smak naprawdę niepowtarzalny, a wszyscy amatorzy cynamonu i szarlotkowicze- będą bardzo zadowoleniJ
Składniki na ok. 24 sztuki
Zaczyn:
3 szklanki mąki pszennej
30 g świeżych drożdży
1/4 szklanki letniego mleka
1 łyżeczka cukru
Pozostałe składniki:
2 jaja
1/2 szklanki ciepłego mleka
1/4 szklanki cukru
1 łyżka cukru waniliowego
125 g rozpuszczonego masła
szczypta soli
Mąkę przesiewamy, robimy małe wgłębienie. Drożdże mieszamy z cukrem i mlekiem i wlewamy do mąki mieszamy lekko i przykrywamy bawełnianą ściereczką na 10 minut( odstawiamy w ciepłe miejsce). Gdy rozczyn podwoi swoje rozmiary, dodajemy roztrzepane w mleku jajka, cukier, cukier waniliowy, sól i miksujemy ciasto mikserem z hakami około 5 minut( aż będzie w miarę gładkie)Następnie wlewamy rozpuszczone, przestudzone masło i miksujemy jeszcze 5 minut. Ciasto posypujemy mąką i  przykrywamy ściereczką Odstawiamy w cieple miejsce, bez przeciągów na godzinę. Gdy ciasto wyrośnie, przekładamy na stolnice podsypana mąką. (Dla ułatwienia dzielimy na dwie części.)
nadzienie:
2-3 łyżeczki cynamonu ( płaskie)
ok. ¾ szklanki cukru
Cynamon mieszamy dokładnie z cukrem.
3 czubate łyżki masła
Masło rozpuszczamy i odstawiamy do lekkiego ostygnięcia
dodatkowo:
żółtko do posmarowania przed pieczeniem
lukier do ozdobienia
WYKONANIE:
ciasto wałkujemy do grubości ok. 1 cm ( można grubsze)
smarujemy roztopionym masłem
wysypujemy nadzienie cukrowo cynamonowe
około pięciocentymetrowe „marginesy” ciasta zawijamy do środka,
zawijamy roladkę i kroimy w plastry
wykładamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i smarujemy żółtkiem
pieczemy ok. 25 minut w temp 180 stopni „ góra- dół”
ozdabiamy lukrem
Smacznego!

2 komentarze: