Ciasto czekoladowe z fasoli ( bez mąki)

Czym byłoby cukiernictwo bez eksperymentów ? : ) Dziś eksperyment z fasolą. Czy fasola może zastąpić mąkę ?! Może- i powiem Wam, że w tym brownie zastępuje ją doskonale. Ciasto jest wilgotne, ale zero zakalca, utrzymuje świeżość dłużej niż zwykłe brownie i jest po prostu megaczekoladowe , mimo że do całości dodałam 1 ½ łyżki kakao. Wykorzystałam kilka przepisów i maksymalnie je zmodyfikowałam. W moim brownie kluczową rolę grają rodzynki ( namoczone ) i to one obok fasoli podbijają moim zdaniem wilgotność ciacha. Pycha!
!ciasto na małą keksówkę!
Składniki:
1 puszka fasoli czerwonej
szklanka rodzynek
2 jaja
2 łyżki oleju (lub 1 ½ łyżki oleju kokosowego)
2/3 szklanki cukru 
1 ½ łyżki kakao ciemnego
1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
kilka kropel aromatu waniliowego
Rodzynki zalewamy gorącą wodą i odstawiamy na 10 minut do napęcznienia. Odsączamy z wody. Fasole płuczemy dokładnie na sitku. Do sporej miski ( lub kielicha blendera) wkładamy wszystkie składniki. Lekko mieszamy a następnie blendujemy na gładką masę około 6-7 minut.
Przekładamy do małej formy keksowej ( u mnie silikonowana, w razie potrzeby wykładamy papierem do pieczenia)
Pieczemy ok 55-60 minut w temp. 175 stopni ( góra-dół)
( do lekko wilgotnego, ale nie mokrego  patyczka).
Smacznego!\

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz