Muffiny sprawdzają się zawsze wtedy, kiedy w domu jest ochota na coś słodkiego, a mamy mało czasu na „tego czegoś” przygotowanie ; ) Tego typu słodki wypiek jest także dobrym rozwiązaniem, gdy w mamy mało jaj- tutaj użyłam zaledwie jednego. Kawowe muffinki są niezwykle aromatyczne i wilgotne w środku dzięki chałwowej wkładce, a posypka z kawy to w tym przypadku wisienka na torcie i dopełnienie kompozycji. Pozdrawiam i zapraszam do pieczenia: )
Składniki:
sypkie:
szklanka mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
pół łyżeczki sody
3/4 szklanki cukru
płynne:
szklanka mleka
1 jajo
1/3 szklanki oleju
1 łyżka kawy rozpuszczalnej rozpuszczonej w niewielkiej ilości wody ciepłej
dodatki:
100 g chałwy (kroimy na 12 małych kawałków)
1 łyżka kawy rozpuszczalnej do posypania po wierzchu
WYKONANIE
Mąkę przesiewamy z sodą i proszkiem do
pieczenia. Dodajemy cukier. Mleko, jajo, olej i kawę rozpuszczoną w wodzie
mieszamy w drugim naczyniu.
Wlewamy do składników sypkich i mieszamy(
ale nie zbyt dokładnie).
Formę do babeczek wykładamy papilotkami (
u mnie wykonane z papieru do pieczenia J) Do każdej wlewamy po ok. 2 łyżki ciasta.
Na
to kładziemy kawałki chałwy.
Zalewamy pozostałą ilością ciasta ( do ok 3/4 foremki) i posypujemy kawą
Pieczemy 25 minut w temperaturze 190 stopni ( z
termoobiegiem) lub w temp 200 stopni „góra- dół”
Smacznego!
Pysznie wygladaja
OdpowiedzUsuń