Czas na kolorowego pokaźnego w swych rozmiarach i rozpiętości smaków przekładańca. Przepis wypatrzyłam w Wielkiej Księdze Ciast i szczególnie zainteresowało mnie ciasto z orzechami i dużą ilością żółtek. Może się wydawać, że to trochę przesada do jednego blatu ciasta dodawać ich aż tyle… ale powiem Wam, że one właśnie nadają mu wilgotności i smaku czekoladowo- orzechowo brownie. A resztę białek wykorzystujemy do ciasta kokosowego, więc nic się nie marnuje;) Masę do ciasta zmodyfikowałam po swojemu( w oryginale jest krem budyniowy). Jeśli lubicie fuzję słodkich smaków i nie straszne Wam robienie złożonych ciast- bierzcie się za pieczenie;)
Składniki na ciasto orzechowe:
12 żółtek
1 szklanka cukru pudru
200 g mielonych orzechów włoskich
1 łyżka kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
4 białka
Żółtka ucieramy z pudrem na bardzo puszystą masę.
Dodajemy orzechy wymieszane z kakao i proszkiem do pieczenia. Mieszamy.
Białka ubijamy na sztywno i delikatnie łączymy z ciastem.
Przekładamy do blachy wyłożonej papierem do pieczenia.
Pieczemy 35-40 minut w temp. 175 stopni. Studzimy.
Składniki na ciasto kokosowe:
8 białek
1 szklanka cukru
200 g wiórków kokosowych
sok z 1 cytryny
1 łyżka mąki pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Białka miksujemy na sztywno stopniowo dodając cukier, aż do uzyskania sztywnej bezy. Wsypujemy wiórki wymieszane z mąkami i proszkiem do pieczenia i wlewamy sok z cytryny. Delikatnie, ale dokładnie mieszamy. Wykładamy do blachy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 30 min. w temp. 170-180 stopni. Studzimy.
Składniki na biszkopt:
4 jaja
4 łyżki cukru
5 łyżek mąki pszennej
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
Białka miksujemy na sztywno stopniowo dodając cukier, aż do uzyskania sztywnej bezy. Dodajemy żółtka, a następnie mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Delikatnie mieszamy. Pieczemy 25-30 min. w temp. 180 stopni. Studzimy.
Masa jabłkowa:
ok. 1 kg jabłek
1/3 szklanki cukru
2 galaretki pomarańczowe
Jabłka obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Smażymy z cukrem ok. 7 minut. Wsypujemy galaretki i jeszcze chwilę smażymy. Studzimy.
Składniki na krem kawowy:
2 budynie śmietankowe
8 łyżek cukru
2 szklanki mleka
2 łyżki kawy rozpuszczonej w niewielkiej ilości wody
3 łyżki mielonych orzechów
alkohol do smaku
250 g masła
Z budyniów, cukru i mleka gotujemy budyń. Studzimy. Miksujemy z masłem, stopniowo dodając kawę, alkohol i orzechy.
dodatkowo:
polewa
WYKONANIE:
ciasto orzechowe+masa jabłkowa
ciasto kokosowe
krem kawowy
biszkopt
polewa
Smacznego!
Pyszności! Musi bajecznie smakować!!!
OdpowiedzUsuńwitam masz super przepisy a na to ciasto aż ślinka leci żeby upiec a przy okazji zapraszam na mój bloghttp://moje-wyroby.blog.pl/ pozdrawiam
OdpowiedzUsuńDziękuję Tereso, z chęcią będę do Ciebie zaglądać, pozdrawiam!
UsuńNo takie ciastko urodzinowe to ja rozumiem :D Muszę coś podobnego zrobić u siebie, ale to jeszcze trochę czasu :)
OdpowiedzUsuńwygląda przepysznie, a te kolory mega :D
OdpowiedzUsuńsuper przepisy ciasto urodzinowe pycha napewno zrobie gratuluje
OdpowiedzUsuńDziękuję za miłe słowa:) Daj znać jak Ci smakowało:)
Usuń