2016-02-03

Ciasto Czekoladowo Kokosowe z masą serową

Kolejny smaczny sernik w wersji przekładanej do kolekcji. Pyszna masa serowa( jak w serniku gotowanym) podkręcona czekoladą i ciekawym( nieco innym niż zazwyczaj) ciastem kokosowym. Wilgotne, przesiąknięte zapachem waniliowego sera pięknie komponuje się z mocno czekoladowym biszkoptem i słodyczą kokosa. Zapewne często będę korzystać z przepisu na ciasto kokosowe: nie jest suche, a lekko kwaskowe( dzięki dodatkowi soku z cytryny) i dość miękkie Słodkie ciacho, bez kremu a takie deserowe;) Bardzo polecam!
Składniki na biszkopt:
6 jaj
szklanka cukru
¾ szklanki mąki pszennej
3-4 łyżki kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywno. Pod koniec ubijania dodajemy stopniowo cukier i miksujemy do uzyskania „bezy”. Dodajemy żółtka. Miksujemy na najniższych obrotach. Dodajemy mąkę przesianą z proszkiem i mieszamy, następnie wsypujemy kakao. Ponownie mieszamy. Ciasto przekładamy do blachy 22cm x 26 cm. i pieczemy 40 minut w temp. 180 stopni. Studzimy. Kroimy na dwa równe blaty.
Składniki na ciasto kokosowe:
5 białek
200 g cukru
100 g wiórków kokosowych
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżka mąki pszennej
½ łyżeczki proszku do pieczenia
sok z 1 cytryny
1 łyżka octu
Białka miksujemy na sztywno, stopniowo dodając cukier aż do uzyskania sztywnej bezy. Wlewamy sok z cytryny i ocet,
lekko mieszając dodajemy wymieszane: mąki z proszkiem i wiórki kokosowe.
Ciasto przekładamy do blachy 22cm x 26 cm. i pieczemy 25-30 minut w temp. 180 stopni. 
Studzimy.
Składniki na masę serową:
700 g dwukrotnie zmielonego sera białego
200 g cukru
cukier waniliowy
5 żółtek
100 g margaryny
1 ½ łyżki mąki ziemniaczanej
Ser przekładamy do sporego garnka i dokładnie ucieramy z pozostałymi składnikami. 
Gotujemy ok. 5-6 minut na małym ogniu, stale mieszając( aż masa zgęstnieje i nabierze konsystencji gęstego budyniu).
Dzielimy na 2 części.
Dodatkowo:
polewa
wiórki kokosowe do posypania po wierzchu
WYKONANIE:
blat czekoladowy
 
½ ciepłej masy serowej
 
blat kokosowy
 
½ ciepłej masy serowej
 
blat czekoladowy
 
polewa+ wiórki
Ciasto wstawiamy do lodówki na ok. 3-4 godziny, aż masa serowa całkowicie ostygnie i mocno się schłodzi.
Smacznego!

14 komentarzy :

  1. Kolejne wspaniałe ciasto twojej roboty :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Blog z najlepszymi przepisami ! ;) Pozdrawiam Justyna.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Matko kochana;)ale komplement! Dzięki Justyna,pozdrawiam Cię!

      Usuń
  3. Jestem zachwycona Pani przepisami,czerpię z nich bardzo dużo,kilka przepisów wykorzystałam,ciacha pycha,choć kosztowne,zaglądam na Pani blog bardzo często.Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję serdecznie! Baaaardzo miło czytać takie słowa:) Pozdrawiam!

      Usuń
  4. Z pewnością jest wyśmienite :D

    OdpowiedzUsuń
  5. Jak kokos to już je kocham i uwielbiam. :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Cudowne ciacho :) Uwielbiam czekoladę, kokos, ser, a tu wszystko w jednym. Pycha! :D

    OdpowiedzUsuń
  7. jaki wymiar blachy

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. 22 x 26- jest napisane, Mariola

      Usuń
  8. Super! Mam ser i nie wiedzialam co z nim zrobia a znowu sernik...o matko. Na blogu jestem przez przypadek i tak jedno ciasto dobre i drugie a moze cos z serem....a tu ser i kokos! Pycha! Lece po kilka skladnikow i robie! :)

    OdpowiedzUsuń

Durszlak.pl