Ciasto Czekoladowo Kokosowe z masą serową

Kolejny smaczny sernik w wersji przekładanej do kolekcji. Pyszna masa serowa( jak w serniku gotowanym) podkręcona czekoladą i ciekawym( nieco innym niż zazwyczaj) ciastem kokosowym. Wilgotne, przesiąknięte zapachem waniliowego sera pięknie komponuje się z mocno czekoladowym biszkoptem i słodyczą kokosa. Zapewne często będę korzystać z przepisu na ciasto kokosowe: nie jest suche, a lekko kwaskowe( dzięki dodatkowi soku z cytryny) i dość miękkie Słodkie ciacho, bez kremu a takie deserowe;) Bardzo polecam!
Składniki na biszkopt:
6 jaj
szklanka cukru
¾ szklanki mąki pszennej
3-4 łyżki kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywno. Pod koniec ubijania dodajemy stopniowo cukier i miksujemy do uzyskania „bezy”. Dodajemy żółtka. Miksujemy na najniższych obrotach. Dodajemy mąkę przesianą z proszkiem i mieszamy, następnie wsypujemy kakao. Ponownie mieszamy. Ciasto przekładamy do blachy 22cm x 26 cm. i pieczemy 40 minut w temp. 180 stopni. Studzimy. Kroimy na dwa równe blaty.
Składniki na ciasto kokosowe:
5 białek
200 g cukru
100 g wiórków kokosowych
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżka mąki pszennej
½ łyżeczki proszku do pieczenia
sok z 1 cytryny
1 łyżka octu
Białka miksujemy na sztywno, stopniowo dodając cukier aż do uzyskania sztywnej bezy. Wlewamy sok z cytryny i ocet,
lekko mieszając dodajemy wymieszane: mąki z proszkiem i wiórki kokosowe.
Ciasto przekładamy do blachy 22cm x 26 cm. i pieczemy 25-30 minut w temp. 180 stopni. 
Studzimy.
Składniki na masę serową:
700 g dwukrotnie zmielonego sera białego
200 g cukru
cukier waniliowy
5 żółtek
100 g margaryny
1 ½ łyżki mąki ziemniaczanej
Ser przekładamy do sporego garnka i dokładnie ucieramy z pozostałymi składnikami. 
Gotujemy ok. 5-6 minut na małym ogniu, stale mieszając( aż masa zgęstnieje i nabierze konsystencji gęstego budyniu).
Dzielimy na 2 części.
Dodatkowo:
polewa
wiórki kokosowe do posypania po wierzchu
WYKONANIE:
blat czekoladowy
 
½ ciepłej masy serowej
 
blat kokosowy
 
½ ciepłej masy serowej
 
blat czekoladowy
 
polewa+ wiórki
Ciasto wstawiamy do lodówki na ok. 3-4 godziny, aż masa serowa całkowicie ostygnie i mocno się schłodzi.
Smacznego!

24 komentarze:

  1. Kolejne wspaniałe ciasto twojej roboty :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Blog z najlepszymi przepisami ! ;) Pozdrawiam Justyna.

    OdpowiedzUsuń
  3. Jestem zachwycona Pani przepisami,czerpię z nich bardzo dużo,kilka przepisów wykorzystałam,ciacha pycha,choć kosztowne,zaglądam na Pani blog bardzo często.Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję serdecznie! Baaaardzo miło czytać takie słowa:) Pozdrawiam!

      Usuń
  4. Z pewnością jest wyśmienite :D

    OdpowiedzUsuń
  5. Jak kokos to już je kocham i uwielbiam. :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Cudowne ciacho :) Uwielbiam czekoladę, kokos, ser, a tu wszystko w jednym. Pycha! :D

    OdpowiedzUsuń
  7. jaki wymiar blachy

    OdpowiedzUsuń
  8. Super! Mam ser i nie wiedzialam co z nim zrobia a znowu sernik...o matko. Na blogu jestem przez przypadek i tak jedno ciasto dobre i drugie a moze cos z serem....a tu ser i kokos! Pycha! Lece po kilka skladnikow i robie! :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Witam, przymierzam się do zrobienia tego serniczka ale boją sie, że masa serowa bedzie się rozpływała przy krojeniu? czy mozna masę, przed zagotowaniem, wymieszac mikserem?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam serdecznie, nie ma obaw przed wypływaniem masy, gdyż po wystygnięciu zgęstnieje( jak również przy lekkim ostudzeniu juz zaczyna gęstnieć) Masę przed zagotowaniem można lekko przemiksować, jednak nie ma takiej potrzeby gdyż wszystkie składniki dobrze się rozpuszczą podczas gotowania, pozdrawiam serdecznie:)

      Usuń
  10. Upiekłam to ciasto na święta wielkanocne , jest po prostu boskie . Mariola dziękuję za przepis .

    OdpowiedzUsuń
  11. Ryszard K. Ciasto pięknie się prezentuje ,moja żona będzie go piekła na Wielkanoc . Mam nadzieję , że się uda i będzie smakowało .

    OdpowiedzUsuń
  12. Witam Panie Ryszardzie- dziękuję:) Mam nadzieję, że bezie smakowało- proszę napisać. Pozdrawiam. mariola

    OdpowiedzUsuń
  13. Ciasto z kokosem za każdym razem opada. Jaka może być przyczyna?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witaj- Ciato kokosowe wsadź do rozgrzanej do ok 190 stopni witryny/ piekarnika. Piecz 30 minut, ale nie otwieraj podczas pieczenia:) Mariola

      Usuń
  14. Ciasto wyszło rewelacyjne z tego przepisu...

    OdpowiedzUsuń