Mocno
cytrynowa, puszysta i taka lekka- idealna do herbaty… Taka właśnie jest
Puszysta Cytrynka. Proste, ucierane ciacho o niezwykle aromatycznym zapachu i
smaku cytryny i wanilii. Nie ma co się rozpisywać: kto lubi szybkie w wykonaniu
ciasta z jednej blachy, i smak tradycyjnego domowego ciasta, koniecznie
powinien wypróbować ten przepis;)
Składniki:
4
jaja
¾
szklanki cukru
cukier
waniliowy
200
g miękkiego masła
2
łyżki śmietany 18 % tłuszczu
1
½ szklanki mąki pszennej
1
łyżeczka proszku do pieczenia
skórka
otarta z 2 dużych cytryn
sok
wyciśnięty z 1 dużej cytryny
Masło ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym na
bardzo pulchną masę. Dodajemy jaja i śmietanę nadal ucierając.
Następnie: sok cytrynowy, skórkę, i dokładnie mieszamy.
Wsypujemy mąkę przesianą
z proszkiem do pieczenia. Dokładnie mieszamy.
Wykładamy
do blaszki 22x 25 cm wyłożonej papierem do pieczenia.
Pieczemy 35-40 minut w
temp. 175 stopni.
Posypujemy cukrem pudrem.
Smacznego!
fajne to ciacho:) lubię takie
OdpowiedzUsuńNawet kolorek ma cytryny, niemalże czuć zapach ciacha
OdpowiedzUsuńJakie puszyste, żółciutkie ciasto.
OdpowiedzUsuńrzeczywiście wygląda bardzo puszyście i smacznie ;)
OdpowiedzUsuńMega puszysta i bardzo kuszące wyglądem i smakiem ciasto
OdpowiedzUsuńWspaniałe:)
OdpowiedzUsuńPoproszę kawałek ;)
OdpowiedzUsuńDwa razy próbowałam upiec to ciasto i dwa razy się nie udało. Po dodaniu jajek i śmietany masa tak mi się ścięła, że nijak nie dało jej się odratować. Szkoda, bo miałam wielką ochotę na taką puszystą cytrynkę
OdpowiedzUsuńŚcięcie jajek i śmietany nie ma nic do rzeczy- i tak się wypiecze:) A cytrynka i tak będzie wyrośnięta i puszysta- spróbuj raz jeszcze:) Pozdrawiam, Marola
Usuń