2016-02-16

Ciasto Puszysta Cytrynka

Mocno cytrynowa, puszysta i taka lekka- idealna do herbaty… Taka właśnie jest Puszysta Cytrynka. Proste, ucierane ciacho o niezwykle aromatycznym zapachu i smaku cytryny i wanilii. Nie ma co się rozpisywać: kto lubi szybkie w wykonaniu ciasta z jednej blachy, i smak tradycyjnego domowego ciasta, koniecznie powinien wypróbować ten przepis;)
Składniki:
4 jaja
¾ szklanki cukru
cukier waniliowy
200 g miękkiego masła
2 łyżki śmietany 18 % tłuszczu
1 ½ szklanki mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
skórka otarta z 2 dużych cytryn
sok wyciśnięty z 1 dużej cytryny
Masło ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym na bardzo pulchną masę. Dodajemy jaja i śmietanę nadal ucierając. 

Następnie: sok cytrynowy, skórkę, i dokładnie mieszamy.
 
Wsypujemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Dokładnie mieszamy.
Wykładamy do blaszki 22x 25 cm wyłożonej papierem do pieczenia.
Pieczemy 35-40 minut w temp. 175 stopni. 
Posypujemy cukrem pudrem.
Smacznego!

9 komentarzy :

  1. fajne to ciacho:) lubię takie

    OdpowiedzUsuń
  2. Nawet kolorek ma cytryny, niemalże czuć zapach ciacha

    OdpowiedzUsuń
  3. Jakie puszyste, żółciutkie ciasto.

    OdpowiedzUsuń
  4. rzeczywiście wygląda bardzo puszyście i smacznie ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Mega puszysta i bardzo kuszące wyglądem i smakiem ciasto

    OdpowiedzUsuń
  6. Dwa razy próbowałam upiec to ciasto i dwa razy się nie udało. Po dodaniu jajek i śmietany masa tak mi się ścięła, że nijak nie dało jej się odratować. Szkoda, bo miałam wielką ochotę na taką puszystą cytrynkę

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ścięcie jajek i śmietany nie ma nic do rzeczy- i tak się wypiecze:) A cytrynka i tak będzie wyrośnięta i puszysta- spróbuj raz jeszcze:) Pozdrawiam, Marola

      Usuń

Durszlak.pl