Dawno nie było ciacha z galaretkowym wykończeniem, więc: voila! Mój najnowszy wypiek „Delicja Kawowa”. Miękki i puchaty dwukolorowy biszkopt z wyczuwalnym akcentem kawy… I to skryła się ona zarówno w biszkopcie, jak i pyyyysznej czekoladowej masie( która nota bene smakuje jak lekko kawowa wersja nutelli). Jeden z przekładańców s. Anastazji, który choć wydaje się pracochłonny- jest dość szybki w przygotowaniu( mi wykonanie zajęło ok 2 godziny). Bardzo deserowy, słodki i jednocześnie lekki, choć z mocnoalkoholowym „zakrętem” ;))
Składniki na biszkopt:
żółty:
5 jaj
½ szklanki cukru
¾ szklanki mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Białka ubijamy na sztywno, stopniowo dodając cukier. Dodajemy żółtka i miksujemy. Następnie wsypujemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Delikatnie mieszamy.
kawa:
3 łyżeczki sypanej(mielonej)kawy
biały:
6 białek
1 szklanka cukru
5 łyżek mąki pszennej
1 łyżka octu
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Białka ubijamy na sztywno, stopniowo dodając cukier. Następnie wsypujemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i ocet. Delikatnie mieszamy.
wykonanie:
biszkopt żółty posypujemy kawą
wykładamy biszkopt biały
pieczemy 35-40 minut w temp. 175 stopni.Studzimy
Składniki na masę czekoladowo- kawową:
3 łyżki kakao
1 łyżka kawy sypanej
250 g margaryny
½ szklanki cukru
½ szklanki wody
3 żółtka
Kakao, kawę, margarynę, cukier i wodę gotujemy ok 8 minut na małym ogniu stale mieszając.
Studzimy. Zimną masę ucieramy z żółtkami.
Pozostałe składniki:
2 opakowania delicji ( u mnie malinowe)
120 ml wódki czystej
2 galaretki malinowe
WYKONANIE:
biszkopt( białą częścią do góry)
masa czekoladowo- kawowa
delicje nasączone w wódce( stroną z czekoladą do dołu)
galaretka
Smacznego!
O jacie, moje smaki :) Kawowe ciasta to coś co uwielbiam :)
OdpowiedzUsuńMusi być pyszne.
OdpowiedzUsuńZjadłabym z wielką radością kawałek tego ciasta.
OdpowiedzUsuńWłaśnie kończe ciasto,krem troszke wyszedł za lejący (masa nie była całkiem zimna i dodałam żółtka)to dodalam masła ucierałam aż zrobił się gęsty.Ulepszając dodałam pokruszoną gożką czekoladę.
OdpowiedzUsuńWitaj Joanno, świetnie sobie poradziłaś! A z dodatkiem czekolady pewnie jeszcze smaczniejszy, mniam:) Pozdrawiam!
Usuńcudowne ciacho
OdpowiedzUsuńjakich rozmiarów blacha potrzebna jest do wykonania ciasta?
OdpowiedzUsuńWitaj, 25 x 36 cm. Pozdrawiam serdecznie Mariola 😘
Usuń