Ostatni mój wypiek, to znany już Wam biszkopt łaciaty z tego przepisu. Tym razem całość przełożyłam waniliowym kremem i mocno nasączyłam cytrynowym nakropkiem. Bardzo wdzięcznie się prezentujące, okazałe ciacho. Smaczne, nie za slodkie i bardzo stabilne- nie ma problemu z krojeniem : ) A najlepsze jest dzień, dwa po upieczeniu, gdy nasączenie „przegryzie się ” z kremem.
Składniki na biszkopt łaciaty:
białe:
6 białek
200 g cukru
50 g mąki pszennej
150 g mąki ziemniaczanej
1 łyżka octu
½ łyżeczki proszku do pieczenia
Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy stopniowo cukier- ubijamy na sztywną bezę. Następnie dodajemy stopniowo pozostałe składniki i lekko, ale dokładnie mieszamy.
ciemne:
6 jaj
¾ szklanki cukru
szklanka mąki pszennej
2 łyżki kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Białka ubijamy na sztywno. Pod koniec dodajemy cukier i miksujemy na bezę. Następnie dodajemy żółtka i mieszamy. Na końcu dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i kakao. Delikatnie, ale dokładnie mieszamy.
Na formę nakładamy naprzemiennie po łyżce ciasta ciemnego i białego( koło siebie a potem ciemne na białym i odwrotnie).
Całość delikatnie wyrównujemy na wierzchu.
Pieczemy 45 minut w temp. 180 stopni. Studzimy.
Kroimy na 3 równej grubości blaty.
Składniki na krem waniliowy:
2 budynie waniliowe
500 ml mleka
8 łyżek cukru
cukier waniliowy
250 g masła
W niewielkiej ilości mleka rozrabiamy budynie. Resztę mleka gotujemy z cukrami. Na gotujące wlewamy roztwór budyniowy. Studzimy. Miksujemy z masłem.
Dodatkowo:
nasączenie: sok z połowy cytryny + ½ szklanki przegotowanej wody+ 2 łyżki cukru
WYKONANIE:
blat łaciaty+ nasączenie
krem
blat łaciaty+ nasączenie
krem
blat łaciaty+ nasączenie
Smacznego!
P.S Sorry za jakość zdjęć- awaria aparatu:(
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz