Łaciatek z kremem waniliowym



Ostatni mój wypiek, to znany już Wam biszkopt łaciaty z tego przepisu. Tym razem całość przełożyłam waniliowym kremem i mocno nasączyłam cytrynowym nakropkiem. Bardzo wdzięcznie się prezentujące, okazałe ciacho. Smaczne, nie za slodkie i bardzo stabilne- nie ma problemu z krojeniem : ) A najlepsze jest dzień, dwa po upieczeniu, gdy nasączenie „przegryzie się ” z kremem. 

Składniki na biszkopt łaciaty:

białe:

6 białek

200 g cukru

50 g mąki pszennej

150 g mąki ziemniaczanej

1 łyżka octu

½ łyżeczki proszku do pieczenia

Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy stopniowo cukier- ubijamy na sztywną bezę. Następnie dodajemy stopniowo pozostałe składniki i lekko, ale dokładnie mieszamy.

ciemne:

6 jaj

¾ szklanki cukru

szklanka mąki pszennej

2 łyżki kakao

1 łyżeczka proszku do pieczenia

Białka ubijamy na sztywno. Pod koniec dodajemy cukier i miksujemy na bezę. Następnie dodajemy żółtka i mieszamy. Na końcu dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i kakao. Delikatnie, ale dokładnie mieszamy. 

Na formę nakładamy naprzemiennie po łyżce ciasta ciemnego i białego( koło siebie a potem ciemne na białym i odwrotnie).

 


 

Całość delikatnie wyrównujemy na wierzchu. 

Pieczemy 45 minut w temp. 180 stopni. Studzimy. 

Kroimy na 3 równej grubości blaty.

 

Składniki na krem waniliowy:

2 budynie waniliowe

500 ml mleka

8 łyżek cukru

cukier waniliowy

250 g masła

W niewielkiej ilości mleka rozrabiamy budynie. Resztę mleka gotujemy z cukrami. Na gotujące wlewamy roztwór budyniowy. Studzimy. Miksujemy z masłem.

Dodatkowo:

nasączenie: sok z połowy cytryny + ½ szklanki przegotowanej wody+ 2 łyżki cukru

WYKONANIE:

blat łaciaty+ nasączenie

 

krem

 

blat łaciaty+ nasączenie

 

krem

 

blat łaciaty+ nasączenie

 

Smacznego!

P.S Sorry za jakość zdjęć- awaria aparatu:(

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz