Dziś przepis na ciasto- klasyk. Napoleonka, zwana także kremówką to lekki przekładaniec na półfrancuskim cieście wypełniony cudownie gładką i słodką budyniową masą. Przygotowane przeze mnie w ramach tłustego czwartku „na szybkości” jak to mówię;) Do zrobienia w 1 godzinę, bo masę wykładamy ciepłą, a w między czasie możemy wykonywać ciasto. Jednak sama Napoleonka najlepsza jest na drugi dzień- miękkość ciasta rozpieszcza wtedy podniebienie i stanowi zwartą całość z delikatną mleczną masą. Polecam!
Składniki na ciasto:
3 szklanki mąki pszennej
1 kostka masła (200 g)
1 szklanka śmietany 18% tłuszczu
Mąkę przesiewamy na stolnicę. Dodajemy posiekane masło i wyrabiamy w rękach na piasek.
Dodajemy śmietanę i zagniatamy.
Rozwałkowujemy cienko( na 0, 5 cm) i składamy wpół dwa razy. Wałkujemy.
Czynność powtarzamy ok 5 razy, aż na cieście zauważymy pęcherze powietrza. Rozwałkowujemy na grubość 0, 5 cm i dopasowujemy do wielkości blachy na 2 ciasta.
Każde pieczemy do zrumienienia ( ok 25-30 minut) w temp. 190-200 st.
Składniki na masę:
1 litr mleka
1 szklanka cukru
2 małe cukry waniliowe
2 żółtka
1 szklanka mąki pszennej
3 szklanki mleka gotujemy z cukrami. Żółtka, mąkę i szklankę mleka dokładnie roztrzepujemy bądź miksujemy na gładko. Wlewamy na gotujące mleko z cukrami i gotujemy do zgęstnienia.
WYKONANIE:
blat ciasta
masa
blat ciasta
posypujemy obficie pudrem i wstawiamy na min. 4 godziny do lodówki ( najlepiej jednak smakuje drugiego dnia;), ja kroiłam po paru godzinach i ciasto wierzchnie lekko się pokruszyło, po nocy w lodówce było mięciutkie)
Smacznego!