Ciasto Pomarango

Wielkanoc niebawem , więc pora przerzucić się na chociaż trochę lżejsze, bardziej owocowe ciasta😊 I na jedno z takich chcę Was zaprosić. Połączenie mokrego od nasączenia biszkopta z dwoma rodzajami mas: śmietankowej oraz kajmakowej w towarzystwie soczystej pomarańczy- zarówno w galaretce, jak i postaci samego owocu. Jest orzeźwiająco- ciasto w takiej formie z powodzeniem możemy podać nawet po Wielkanocnym obiedzie, mając pewność, że nie będzie przesytu. Kajmak, owoc i śmietanka= słodycz w zrównoważonej postaci😊
Składniki na biszkopt:
6 jaj
szklanka cukru
szklanka mąki pszennej
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
Białka ubijamy na sztywno, stopniowo wsypując cukier, aż postanie sztywna, lśniąca beza. Dodajemy po 1 żółtku, miksując na najniższych obrotach. Następnie wsypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i dokładnie, acz delikatnie mieszamy drewnianą łyżką. Wykładamy do blaszki i pieczemy ok. 40 minut w temp. 175 stopni. Studzimy.
Składniki na krem kajmakowy:
150 ml mleka
300 g cukru
cukier waniliowy 
2 łyżki masła
½ szklanki mleka w proszku
Mleko gotujemy z cukrami do uzyskania karmelowego odcienia i gęstej konsystencji. Po ostudzeniu miksujemy z dwoma czubatymi łyżkami masła i mlekiem w proszku.
Składniki na krem śmietankowy:
3/4 szklanki mleka
śnieżka w proszku
1 płaska łyżeczka żelatyny rozpuszczona w niewielkiej ilości gorącej wody
Śnieżkę ubijamy z zimnym mlekiem. Pod koniec dodajemy żelatynę.
Składniki na nasączenie:
1 szklanka gorącej wody
sok z 1 cytryny
4 łyżki cukru
dodatkowo:
mały słoik dżemu
galaretka pomarańczowa
2 małe pomarańcze
WYKONANIE:
blat biszkoptowy+ nasączenie + dżem
krem kajmakowy
biszkopt + nasączenie
krem śmietankowy
owoce+ galaretka


Schładzamy ok. 3 godziny. Najlepiej smakuje prosto z lodówki.
Smacznego!

Torcik wiśniowy z Czarnego lasu


Torcik się kroi😊 Torcik szwarcwaldzki, ale w prostszym , szybszym wykonaniu. Bardzo obficie nasączony kawowo- kakaowym ponczem czekoladowy biszkopt, z porządną warstwą wiśni przesmażonych w cukrze( można użyć dżemu). Zupełnie nie przesłodzony, a wręcz z nutką słodko – gorzkiej czekolady deserowej. Zamiast tradycyjnej masy śmietanowej, jak w tradycyjnym Szwarcwaldzkim wypieku, wymyśliłam sobie mleczną, lekką masę na bazie  spienionego mleka . Coś innego , coś lekkiego… Na Wielkanoc wiosenne Święta, żeby nam było i słodko i lekko😊
Mniejsza blaszka 22 x25 cm
Składniki na biszkopt:
6 jaj
szklanka cukru
¾ szklanki mąki pszennej
3-4 łyżki kakao
kilka kropel aromatu rumowego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Białka oddzielamy od żółtek. Dodajemy do nich szczyptę soli i miksujemy na sztywno. Pod koniec dodajemy cukier i ubijamy na sztywną bezę. Dodajemy po jednym żółtku i miksujemy na najniższych obrotach. Mąkę przesiewamy z kakao i proszkiem do pieczenia. Dodajemy do masy jajecznej i dokładnie mieszamy. Pieczemy 40 minut w temperaturze 180 stopni. Studzimy. Kroimy na trzy części
Składniki na nasączenie:
4 łyżki dobrej jakości kawy parzonej
2 łyżki kakao
3 łyżki cukru
300 ml gorącej wody
Z podanych składników przygotowujemy nasączenie.          
Dodatkowe składniki:
1 słoik wiśni smażonych w cukrze lub dżemu wiśniowego
Składniki na mleczną masę:
1 śnieżka w proszku
500 ml mleka skondensowanego niesłodzonego
4 łyżki cukru pudru
4 łyżeczki żelatyny rozpuszczone w ok. 50 ml gorącej wody
Mleko ubijamy ze śnieżką i cukrem pudrem na piankę. Następnie stopniowo dodajemy żelatynę rozpuszczoną w wodzie. . Ubijamy aż masa stężeje.    
WYKONANIE:
 
blat biszkoptowy + nasączenie + dżem
  
 1/2 kremu
 
blat biszkoptowy + nasączenie + dżem
 
 ½ kremu
 
skropiony (lekko) blat biszkoptowy
 
                                                                      polewa deserowa  
                  
Całość schładzamy. 
 
Smacznego!