Ciasta na zamówienie karnawałowe

 Dziś krótka notka, aby wyjaśnić moją dłuższą nieobecność:) Po pierwsze: brak czasu, sami wiecie jak to bywa: dużo pracy, a ręce tylko dwie:P Po drugie: ostatnio poczyniłam kilka nowych ciach i ciasteczek, ale muszę zgrać zdjęcia  i przypomnieć sobie przepisy na nie, bo często ostatnio tworzę coś "od siebie" i na swoją nutę:) A dziś pokażę Wam co ostatnimi czasy wykonałam na zamówienie na pewną uroczystość: akurat te ciasta sprawdziły się dobrze, bo dają się pokroić bez problemu i temperatura otoczenia nie wpływa na ich stan skupienia( że tak to ujmę: nie topią się:)) Sprawdziły się, smakowały więc polecam i Wam:)
3. Pokusa
4. Stefanka w wersji z nutą kawy i śliwowicy

 
Smacznego!

Jagodowy Leśny Mech



 
Witajcie po Świętach! Zapraszam Was dziś na nieco odmienioną, moim skromnym zdaniem bardziej odświętną wersję Leśnego Mchu. Tradycyjne szpinakowe ciasto przełożyłam dodatkowo frużeliną jagodową, a zamiast nieco zamulającej kremówki, przygotowałam masę na bazie 18%owej śmietany, śnieżki w proszku utrwalonej żelatyną. Ciasto mimo, że ucierane w połączeniu z tą masą wcale nie powoduje uczucia ciężkości, a jagody i borówki amerykańskie nadają lekkiego kwasku. Moim zdaniem smakuje o niebo lepiej niż wersja z pestkami granatu, no i jest bardziej „leśny”;)) a o jego smakowitości może świadczyć fakt, że zniknęło w 2 dniJ
Składniki na ciasto:
300 g mrożonego szpinaku
3 jaja
200 g cukru
opakowanie cukru waniliowego
1 szklanka oleju roślinnego
2 szklanki mąki pszennej
3 łyżeczki proszku do pieczenia
Szpinak rozmrażamy i drobno siekamy. Jaja miksujemy z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Wlewamy olej. Ubijamy. Wsypujemy mąki przesiane z proszkiem do pieczenia. Ubijamy. Na końcu dodajemy szpinak i jeszcze chwilę miksujemy. Wylewamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 55- 60 minut w temp. 180 stopni. Studzimy. Kroimy na dwa blaty. Dolny (grubszy) pozostawiamy w całości, a górny ścieramy na tarce o drobnych oczkach.
Składniki na frużelinę jagodową:
250-300 g mrożonych jagód
2/3 szklanki cukru
1 łyżeczka mąki ziemniaczej rozrrobiona w 1 łyżce wody
1 łyżeczka żelatyny
Jagody zasypujemy cukrem i smażymy chwilę na wolnym ogniu. Gdy się zagotują, dodajemy roztwór mąki ziemniaczanej. Mieszamy dokładnie. Do powstałej masy dodajemy żelatynę rozrobioną w 1/4 szklanki gorącej wody. Mieszamy.
Składniki na masę śmietanową:
5 łyżek masła
7  łyżek cukru pudru
660 g śmietany 18 % tłuszczu
śnieżka w proszku
4 łyżki żelatyny rozpuszczonej w 1/4 szklanki gorącej wody
Masło miksujemy z cukrami na puszystą masę. Stopniowo dodajemy śmietanę, miksując aż masa będzie gładka. Pod koniec wsypujemy śnieżkę w proszku. Lekko ostudzoną żelatynę łączymy ze śmietaną. Masa stężeje w lodówce w ok. 15 minut.
Dodatkowo:
100 g borówek amerykańskich
WYKONANIE:
blat ciasta zielonego
 
frużelina jagodowa( zostawiamy do całkowitego stężenia) +masa śmietanowa
 
starte na tarce o drobnych oczkach ciasto zielone
posypujemy borówkami amerykańskimi( lekko je wciskamy) i następnie znów okruszkami zielonymi
Smacznego!