Cześć😊 Wiem, że upały dają się we znaki- ale pamiętajcie- niebawem jesień i trzeba gromadzić rozgrzewające przepisy na nadchodzące chłody😊 Dziś ostre i treściwe chili. Jest to moja wersja tej potrawy , więc nieco może się różnić od oryginału. Tak czy siak- jest bardzo smaczne, sycące i rozgrzewa- coś na chłody 😊
Składniki:
pół kg mięsa mielonego wołowego ( u mnie mieszane)
2 cebule
olej do podsmażenia
czosnek
1 puszka czerwonej fasoli
1 papryka czerwona
150 g śliwek suszonych
przyprawy:
ostre chili w proszku
sól, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie,
curry
½ łyżeczki mielonych ziaren kolendry
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
Cebulę obieramy i siekamy dość drobno. Szklimy na niewielkiej ilości oleju.
Następnie dodajemy mięso,
po kilku chwilach: posiekaną paprykę oraz śliwki.
Doprawiamy solą i pieprzem, ok.. 10 minut, aż mięso zmieni kolor. Następnie dodajemy paprykę , śliwki., ziele i liść laurowy.
Dusimy do uzyskania miękkości papryki.
Dodajemy fasolę czerwoną, doprawiamy do smaku przyprawami. Chwilę dusimy.
Podajemy posypane świeżą natką pietruszki.
Smacznego!