Chilli Con Carne


Cześć😊 Wiem, że upały dają się we znaki- ale pamiętajcie- niebawem jesień i trzeba gromadzić rozgrzewające przepisy na nadchodzące chłody😊 Dziś ostre i treściwe chili. Jest to moja wersja tej potrawy , więc nieco może się różnić od oryginału. Tak czy siak- jest bardzo smaczne, sycące i rozgrzewa- coś na chłody 😊
Składniki:
pół kg mięsa mielonego wołowego ( u mnie mieszane)
2 cebule
olej do podsmażenia
czosnek
1 puszka czerwonej fasoli
1 papryka czerwona
150 g śliwek suszonych
przyprawy:
ostre chili w proszku
sól, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie,
curry
½ łyżeczki mielonych ziaren kolendry
1 łyżka posiekanej natki pietruszki

 Cebulę obieramy i siekamy dość drobno. Szklimy na niewielkiej ilości oleju. 
 
Następnie dodajemy mięso, 
 
po kilku chwilach: posiekaną paprykę oraz śliwki. 
 
 
Doprawiamy solą i  pieprzem,  ok.. 10 minut, aż mięso zmieni kolor. Następnie dodajemy paprykę , śliwki., ziele i liść laurowy.
 
Dusimy do uzyskania miękkości papryki. 
 
Dodajemy fasolę czerwoną, doprawiamy do smaku przyprawami. Chwilę dusimy.
 
 Podajemy posypane świeżą natką pietruszki. 
 

Smacznego!