Wzięło
mnie coś na torty-powiecie :) Ostatnio sporo okazji, a jak wiadomo,
okazja czyni cię domowym cukiernikiem :) Nie przedlużając zatem
powiem Wam tylko , że to drugi tort na urodziny mojej Mamy. Haha-
dla tej młodszej części gości , oczywiście:) Był zrobiony
w dość ekspresowym tempie, więc wybaczcie niedociągnięcia w
dekorowaniu. A jeśli chodzi o smak: to połączenie nasączonego
nakropkiem
cytrynowym biszkopta, cienkiej warstwy dżemu truskawkowego ,
karpatkowego kremu i śmietanki . Elementy kolorowe (śmietanka)
barwione barwnikami spożywczymi.
Składniki
na biszkopt:
4
jaja
1
szklanka cukru
½
szklanki mąki pszennej
½
szklanki mąki ziemniaczanej
2
łyżki soku cytrynowego
1
łyżeczka proszku do pieczenia
Białka
oddzielamy od żółtek. Dodajemy do nich szczyptę soli i miksujemy
na sztywno. Pod koniec dodajemy cukier i ubijamy na sztywną bezę.
Dodajemy po jednym żółtku, sok cytrynowy i miksujemy na
najniższych obrotach. Mąki przesiewamy z
proszkiem do pieczenia. Dodajemy do masy jajecznej i
dokładnie mieszamy. Pieczemy w tortownicy ok. 35-40 minut w temperaturze
175 stopni.
Studzimy. Kroimy na
pół, w ten sposób , aby powstały dwa „ skrzydła”. Następnie
każde „skrzydło” kroimy na dwa równe blaty.
Składniki
na krem karpatkowy:
2
szklanki mleka
pół
szklanki cukru
cukier
waniliowy
3
żółtka
pół
szklanki mąki
250
g masła
Żółtka
miksujemy z cukrami na puszystą masę. Dodajemy mąkę, wlewamy 3/4
szklanki mleka i nadal miksujemy do uzyskania idealnie gładkiej
konsystencji. Resztę mleka zagotowujemy. Wlewamy do niego masę
budyniową. Mieszamy energicznie , aby nie było grudek. Studzimy.
Masło miksujemy na puch. Miksując, dodajemy partiami wystudzoną
masę budyniową.
Składniki
na śmietankę:
500
g śmietany 18%,
2
„Śnieżki” w proszku
1
łyżka żelatyny rozrobiona w 1/3
szklanki gorącej wody
+
dowolne barwniki spożywcze
Śmietanę
miksujemy ze śnieżkami, wlewamy
ostudzoną żelatynę i chwilę miksujemy. Czekamy
do „półstężenia” . Połowę białej odkladamy na wierzch i boki, a resztę barwimy osobno na wybrane kolory.
Dodatkowo:
nasączenie cytrynowe: sok z 1/2 cytryny + 2 łyżeczki cukru + 1/2 szklanki przegotowanej wody
pół
słoika dżemu truskawkowego
WYKONANIE:
blat
biszkoptowy
+
nasączenie + dżem
krem
karpatkowy i schładzamy ok .60 minut , aby dobrze stężał
biszkopt+ cienka
warstwa białej śmietanki
+ dekorujemy kolorowymi kremami naszego
motylka :)
Smacznego!