Po Świętach na wszystkich blogach lekko, zwiewnie i nie tucząco, a u mnie kolejne ciacho;P No cóż…W końcu jutro ostatni dzień Starego Roku, warto więc słodko się z nim pożegnać:) To ciasto robiłam jeszcze przed Bożym Narodzeniem i pamiętam, że nie czekałam nawet, aż poleży trochę w lodówce- bo miałam ochotę na coś słodkiego na szybko… W smaku przypomina mi ciasteczka Hity( choć jest dużo bardziej słodkie), a po nocy w lodówce smakuje jak czekoladowa wersja Aniołka( klik). Kochani, na ten Nowy, nadchodzący Rok, życzę Wam przede wszystkim zdrowia i miłości, bo przy ich udziale wszystko jest możliwe… Szczęśliwego( i słodkiego) Nowego Roku!
źródło przepisu:chomikuj.pl ciasto kakaowe
Składniki na ciasto:
520 g mąki pszennej
125 g margaryny
1 łyżka kakao
3 jajka
100 g cukru
60 ml śmietany
1 łyżeczka sody
1 łyżka mąki ziemniaczanej
Z podanych składników zarabiamy ciasto.
Formujemy kulę, owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na 1 godz. Po schłodzeniu dzielimy na 4 części.
Każdą część rozwałkowujemy i wykładamy do brytfanki 25 x 36cm.
Pieczemy po 15- 20 minut w temp. 180 stopni. Studzimy.
Składniki na masę:
700 ml mleka
200 g cukru
1 margaryna
1 łyżka mąki ziemniaczanej
3 jajka
250 ml śmietany 18 % tłuszczu
2 łyżki budyniu waniliowego
Jaja miksujemy ze śmietaną, cukrem, budyniem i mąką.
Mleko zagotowujemy z margaryną. Do gotującego się mleka wlewamy masę jajeczną i chwilę gotujemy, cały czas mieszając, aż zgęstnieje.
Kakaowe blaty przekładamy ciepłą masą.
WYKONANIE:
blat kakaowy+¼ ciepłej masy
blat kakaowy
itd.
ostatnia warstwa to warstwa masy
Smacznego!