Ciasto Puchatek

Puchatka przygotowałam je na Święta i to ciacho „poszło” jako pierwsze;) więc jako pierwsze trafia na bloga. To połączenie delikatnego, miękkiego ciasta na bazie żółtek z chrupkimi bezami migdałowymi, zespolonego dwoma rodzajami śmietanki: czekoladowej i tradycyjnej-białej.  Oryginalna wersja zawiera jeszcze owoce agrestu z kompotu, który pominęłam bo  za nim nie przepadamy;)Wydaje mi się, że był to dobry ruch, bo ciasto samo w swoim całokształcie nie jest nazbyt słodkie( najsłodsze są bezowe blaty z ciastem) a agrest nadał by mu jeszcze kwaskowatości. Spośród świątecznych wypieków smakowało mi najbardziej i zachwyciło „puchatą” nomen omen konsystencją.
Składniki  na ciasto żółte:
200 g margaryny
200 g cukru pudru
1 cukier waniliowy
8 żółtek
200 g mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Margarynę miksujemy z cukrem waniliowym i cukrem pudrem na puszystą masę, dodając stopniowo żółtka. Na końcu dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Dokładnie ucieramy. Ciasto dzielimy na 2 równe części i wykładamy do 2 blach 25x36 cm. wyłożonych papierem do pieczenia
Składniki na bezy z migdałami:
8 białek
200 g cukru
100 g płatków migdałowych
Białka miksujemy na sztywno, stopniowo dodając cukier. Ubijamy na sztywną bezę.  Dzielimy na 2 równe części i wykładamy do blach z ciastem żółtym:
Wierzch obu posypujemy płatkami migdałowymi:
Pieczemy po 35-40 minut w temp. 180 stopni. Studzimy.
Składniki na masę I:
500 ml kremówki
3 łyżki cukru pudru( lub do smaku)
3-4 łyżeczki żelatyny rozpuszczonej w ok. ¼  szklanki gorącej wody
Śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem. Stopniowo dodajemy lekko ciepłą żelatynę, stale miksując.
Składniki na masę II:
500 ml kremówki
3 łyżki cukru pudru( lub do smaku)
1 łyżeczka kakao
3-4 łyżeczki żelatyny rozpuszczonej w ok. ¼  szklanki gorącej wody
Śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem, pod koniec ubijania dodajemy kakao. Stopniowo dodajemy lekko ciepłą żelatynę, stale miksując.
Dodatkowo:
opakowanie dużych okrągłych biszkoptów
WYKONANIE:
ciasto z bezą
 
masa I
 
biszkopty
 
masa II
 
ciasto z bezą
ps. Wybaczcie za jakość zdjęć w kilku ostatnich postach, ale niestety aparat się zbuntował i lampa zaczęła odmawiać posłuszeństwa;(
Smacznego!
Świąteczne słodkości! 2015

Komentarze

  1. Ale pięknie, duże ciasto.
    Narobiłaś mi na takie ochoty.

    OdpowiedzUsuń
  2. wbiłabym zęby w niego, bez dwóch zdań :)))

    OdpowiedzUsuń
  3. Mariolu kochana, życzę Ci wszystkiego najlepszego w tym 2016 :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Musi być pyszne,bo wygląda cudownie:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Łał, cóż za ciasto, wygląda profesjonalnie :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Urocze ciacho i jakie puchate ^^

    OdpowiedzUsuń
  7. Nie dziwie się że"poszło" :) jako pierwsze sam widok woła zjedz mnie :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz