Ciasto Natalia

„Natalia” to słodka dziewczyna;) Kruche blaty ciasta skryły zupełnie wyjątkowy orzechowy serniczek. Bardzo smaczny serniczek;) Całość dobrze zespolił krem kawowy z dodatkiem słodkiej wiśniówki, a słodycz przełamały kwaskowe powidła. Nie wiem czy wiecie( no dobra wiecie na pewno, ciągle Wam to piszę;)) ale sernik to mój najulubieńszy rodzaj ciasta, więc gdy tylko na horyzoncie pojawia się na niego przepis, to znajduje się i czas i okazja na jego wykonanie. Tym bardziej, że to ciacho było do domu, na małe przyjęcie. Powiem tyle: uwielbiam przekładane serniki z przepisów s. Anastazji i bardzo Wam polecam słodką Natalię;) Przepis na blachę 22x 26cm.
Składniki na ciasto kruche:
300 g mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
½ szklanki cukru pudru
200 g margaryny
2 żółtka
2 łyżki śmietany 18% tłuszczu
Margarynę rozkruszamy palcami w mące. Dodajemy żółtka, cukier, śmietanę i proszek do pieczenia. Zagniatamy ciasto. Dzielimy na 2 równe części. schładzamy w lodówce przez godzinę. Wykładamy do dwóch blaszek wyłożonych papierem do pieczenia.
Pieczemy po 30 minut w temp. 180 stopni. Studzimy.
Składniki na sernik orzechowy:
600 g sera dwukrotnie zmielonego
200 g zmielonych orzechów włoskich
1 szklanka cukru
5 jaj
1 budyń śmietankowy
150 g margaryny
Margarynę ucieramy z cukrem, dodając po 1 żołtku, ser, budyń i orzechy. 
Białka ubijamy na sztywno. Delikatnie łączymy z masą serową.
Wykładamy do blachy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 50 minut w temp. 170 stopni. Studzimy.
Składniki na krem:
2 jaja
¾ szklanki cukru
250 g masła
2 łyżki kawy rozpuszczalnej
1 kieliszek wiśniówki
Kawę rozpuszczamy w 4 łyżkach gorącej wody i odstawiamy do ostudzenia. Jaja ubijamy z cukrem w metalowej misce nad garnkiem z gotującą się wodą, aż masa nabierze konsystencji budyniu. Studzimy. Miksujemy z masłem.
Pod koniec dodajemy kawę wymieszaną z wiśniówką.
Pozostałe składniki:
mały słoik powideł( dobrze, gdy są lekko kwaskowe)
polewa
WYKONANIE:
blat ciasta kruchego
 
powidła
 
sernik+krem kawowy
 
blat ciasta kruchego
 
polewa
Smacznego!

7 komentarzy: