Ciasto Zemsta Teściowej

 
Teściowa, według której przepisu jest to ciasto musiała chyba wziąć dosłownie  słowa, że „zemsta jest słodka”;)W sumie raczej  lekko słodko- kwaskowo- orzeźwiająca dzięki warstwie z wiśniami… To ciacho robiłam już dwa razy: pierwszy raz na specjalne zamówienie( nie miałam okazji próbować, więc przepis musiał poczekać na dodanie na bloga) a drugi raz na domową uroczystość( no i w końcu mogę opisać jakie jest w smaku i podzielić się z Wami wrażeniami). To połączenie bardzo, bardzo kruchego ciasta z orzeźwiającą galaretkową masą na bazie soku i mrożonych wiśni, słodkiej śmietanowej pianki i chrupiących płatków migdałowych. Średnio słodkie ciacho i ze względu na niesamowitą kruchość bardziej do konsumpcji ręką niż widelczykiem.
Składniki na ciasto kruche:
3 szklanki mąki pszennej
1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
200 g margaryny
1 szklanka cukru pudru
1 cukier waniliowy
5 żółtek
Z podanych składników zagniatamy kruche ciasto. Dzielimy na dwie części i wkładamy do lodówki na 30 minut.  Po schłodzeniu ciasta wykładamy do dwóch brytfanek jednakowej wielkości ( 25x 36 cm).  Jedno nakłuwamy widelcem i pieczemy 30-35 minut w temp 180 stopni. Studzimy.
Składniki na ciasto z bezą migdałową:
druga część ciasta
5 białek
1 szklanka cukru pudru
150 g płatków migdałowych
Białka ubijamy na sztywno z pudrem. Wykładamy do blachy wyłożonej kruchym ciastem. 
Wyrównujemy. Posypujemy płatkami migdałowymi.
Pieczemy 35-40 minut w temp 170 stopni. Studzimy.
Składniki na warstwę wiśniową:
2 galaretki wiśniowe
2 szklanki gorącej wody
1 szklanka soku wiśniowego ( lub 5 łyżek syropu wiśniowego rozrobione w szklance gorącej wody)
2 łyżki żelatyny
400 g wiśni drylowanych mrożonych
Galaretki i żelatynę rozrabiamy w gorącej wodzie i soku wiśniowym. Odstawiamy do ostudzenia.  Do płynnej galaretki wsypujemy mrożone wiśnie i mieszamy( uwaga masa błyskawicznie tężeje, więc gdy tylko zacznie się ścinać wylewamy ją na ostudzone ciasto kruche).
Składniki na warstwę śmietanową:
500 ml kremówki
½ szklanki cukru pudru
3-4 łyżeczki żelatyny rozrobione w 1/3 szklanki gorącej wody
Śmietanę miksujemy na sztywno z pudrem. Stopniowo dodajemy ostudzoną żelatynę i miksujemy jeszcze chwilę do lekkiego usztywnienia śmietany.
WYKONANIE:
ciasto kruche
 
warstwa wiśniowa
 
warstwa śmietanowa
 
ciasto kruche z bezą
Smacznego!

10 komentarzy:

  1. Ciekawa nazwa, a ciasto na pewno pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wspaniałe ciasto, uwielbiam takie połączenia, zwałaszcza z wiśniami!

    OdpowiedzUsuń
  3. Idealna kompozycja smaków. Pychotka :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ciacho wygląda rewelacyjnie

    OdpowiedzUsuń
  5. Fajne ciasto .Czy ma pani na blogu rafaello na biszkopcie i krakersach bo nie mogę znaleźć?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki:) Rafaello jest tutaj:
      http://znowcosupieklam.blogspot.com/2015/11/ciasto-rafaello-bez-pieczenia.html
      Pozdrawiam!

      Usuń
  6. O kurcze ! Super ciacho :) Już ślinka mi cieknie :p

    OdpowiedzUsuń
  7. Mariolko planuje upiec to ciasto tylko mam pytanie ,nie mam mrożonych wiśni ,czy mogą być mrożone śliwki czy nie bardzo pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pani Tereso można zaryzykować, ale dałabym wtedy galaretke o smaku owoców leśnych i śliwki pokroiła w drobniejsze kawałki, pozdrawiam, Mariola

      Usuń