Sałatka z serem Wielkopolskim i grzankami

Dziś dla odmiany coś pikantnego. Kilka dni temu dostałam przesyłkę- niespodziankę w ramach kampanii Trzy Znaki Smaku. Sporo dobroci w niej było;) Jednym z nich był ser smażony Wielkopolski. Pyszny! Z wierzchu skórką przypomina camembert, a środek stanowi aksamitna i smakowita( a’la serek topiony, ale nieco bardziej wyrazista )masa serowa. W kalendarzu dołączonym do przesyłki znalazłam przepis, którym zainspirowałam się przy robieniu tej sałatki… Była naprawdę smaczna i lekka, bez dodatku majonezu, a jedynie z marynatą na bazie oleju rydzowego i natki pietruszki. Podana z chrupiącymi grzankami zastąpi lekki obiad czy kolację.
Składniki na marynatę do sera:
6 łyżek oleju (użyłam rydzowego)
3 łyżki octu winnego
pęczek świeżo posiekanej natki pietruszki
sól
pieprz
czosnek granulowany
Wszystkie składniki dokładnie mieszamy( doprawiamy do smaku solą, pieprzem i czosnkiem). Odstawiamy na 10 minut do chłodu.
Pozostałe składniki:
200 g sera Wielkopolskiego
2 papryki czerwone
2-3 pomidory
500 g pieczarek
olej rydzowy do skropienia warzyw+ tymianek, kolendra, zioła prowansalskie, sól
pół główki zielonej sałaty
sól
pieprz
Ser kroimy w kostkę i marynujemy w przygotowanej wcześniej marynacie.
Papryki i pomidory myjemy i kroimy na połowę. Pieczarki myjemy. Warzywa przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i skrapiamy olejem z ziołami.
Pieczemy 30 minut w temp. 200 stopni. Studzimy. Paprykę obieramy ze skórki. Ostudzone kroimy w kostkę.
Na blachę po warzywach wykładamy 3-4 kromki pieczywa.
Pieczemy do zezłocenia. 
Kroimy w kostkę.
Sałatę rwiemy na kawałki.
Dodajemy pokrojone pieczone warzywa i ser z marynatą.
Doprawiamy pieprzem i solą. Mieszamy. Podajemy posypaną grzankami.
Smacznego!

Komentarze

Prześlij komentarz