2015-08-09

Ciasto Cycki Murzynki

Dziś ciasto,które daaawno temu pojawiło się na blogu, ale  teraz w nieco innej wersji i „krok po kroku”. Ten przekładaniec o śmiesznej nazwie to połączenie biszkoptu makowo-kokosowego, tradycyjnego, scalone pysznym kremem i dżemem truskawkowym domowego wyrobu. Całość wykończona biszkopcikami mocno nasączonymi alkoholem polana  deserową polewą. To w tych biszkopcikach w czekoladzie przyozdobionych rodzynkami tkwi cała kwintesencja nazwy ciacha;) Bo czyż nie przypominają one biustu ciemnoskórej kobiety;)? Przekładaniec bardzo słodki i smaczny, a najbardziej przypadł mi do gustu pyszny krem z dużą ilością żółtek, który w połączeniu z alkoholem przywodzi smak ajerkoniaku.. Ostatnio robiłam w dwóch wersjach z dżemem truskawkowym i morelowym oraz z pomarańczowymi wiórkami kokosowymi.
Składniki na biszkopt:
4 jaja
1 szklanka cukru
½ szklanki mąki pszennej
½ szklanki mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
4 łyżki letniej wody
Białka ubijamy na sztywno, stopniowo dodając cukier. Dodajemy żółtka i miksujemy. Następnie wsypujemy mąki przesiane z proszkiem do pieczenia i wodę. Delikatnie mieszamy drewnianą łyżką. Wykładamy do blachy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 35 minut w temp. 180 stopni. Studzimy.
Składniki na ciasto makowo-kokosowe:
6 białek
210 g cukru
100 g wiórek kokosowych
3/4 szklanki suchego maku
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Białka ubijamy na sztywno z cukrem. Dodajemy wiórki, mak i proszek do pieczenia. Delikatnie mieszamy. Wykładamy na blachę do pieczenia wyłożoną papierem. Pieczemy 40 minut w temp. 170 stopni. Studzimy.
Składniki na krem:
6 żółtek
budyń waniliowy
1 ½ szklanki mleka
3 łyżki mąki pszennej
9 łyżek cukru
cukier waniliowy
250 g masła
1/ 2 szklanki mleka mieszamy dokładnie z żółtkami, cukrami, budyniem i mąką. Resztę mleka gotujemy. Na gotujące mleko wlewamy masę żółtkową i gotujemy budyń. Studzimy. Miksujemy z masłem( stopniowo, po łyżce).
Dodatkowo:
słoik dżemu truskawkowego
duże opakowanie okrągłych biszkoptów
100-150 ml alkoholu do nasączenia biszkoptów
kilkanaście rodzynek
Polewa:
3 łyżki gorącej wody
3 łyżki cukru pudru
3 łyżki masła
3 łyżki kakao
Cukier puder rozpuszczamy w gorącej wodzie. Dodajemy masło i podgrzewamy do połączenia składników. Przez siteczko przesiewamy kakao i dokładnie roztrzepujemy widelcem.
WYKONANIE:
biszkopt+dżem truskawkowy
biszkopt makowo- kokosowy
krem
biszkopty mocno nasączone w alkoholu
polewa + rodzynka na wierzchu każdego biszkopcika
Smacznego!

13 komentarzy :

  1. Piękny klasyk, jak dla mnie idealne połączenie smaków i jak zwykle piękna prezentacja. Pozdrawiam Mariolu :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Genialna nazwa ciasta! Uśmiałam się jak nigdy, poprawiło mi to humor. :) Ciasto wygląda smakowicie, a przepis sobie drukuję, przy najbliższej okazji go wykorzystam. :)

    OdpowiedzUsuń
  3. lubię,to ciasto ale jeszcze nigdy nie robiłam,muszę nadrobić zaległości

    OdpowiedzUsuń
  4. A kiedy będą cycki albinoski ? :))) Pozdrawiam serdecznie

    OdpowiedzUsuń
  5. Klasyka wśród ciast.
    Pychotka, lubię to ciasto.

    OdpowiedzUsuń
  6. Bardzo lubię to ciasto, ale sama jeszcze go nie robiłam. Chętnie skorzystam z Twojego przepisu.

    OdpowiedzUsuń
  7. Ciasto pycha i w Twoim wykonaniu wygląda jak zwykle bardzo zachęcająco ;)

    OdpowiedzUsuń
  8. Super ciacho, kiedyś je robiłam i bardzo mi smakowało :-)

    OdpowiedzUsuń
  9. Idealne ciasto na rodzinne spotkania. Ku uciesze dziadków i wujków :P

    OdpowiedzUsuń
  10. Muszę je w końcu zrobić, wspaniale ci wyszły! :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Na jakie wymiary blachy to ciasto?;)

    OdpowiedzUsuń

Durszlak.pl