Dziś odpuszczam przekładańce i zapraszam na kruchutkie ciasto z owocami;) Powstało dość spontanicznie: kupiłam śliwki z zamiarem ich zjedzenia "na surowo" , ale okazały się za twarde i mało słodkie..A że mieliśmy mieć gości, zdecydowałam się wykorzystać je w smaczny sposób:) Trochę obawiałam się, czy ciacho nie będzie za mało słodkie, ale śliwki posypałam brązowym cukrem( dzięki czemu nabrały karmelowego posmaku) oraz przygotowałam słodką, bezową piankę z dodatkiem kisielu owocowego. Całość bardzo smaczna, krucha, owocowa- w sam raz na miłościwie nam panujący sezon śliwkowy:)
Składniki na ciasto kruche:
3 szklanki mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
250 g margaryny w kostce
1/2 szklanki cukru
5 żółtek
Z podanych składników zagniatamy ciasto kruche. Dzielimy na dwie równe bryłki. Schładzamy w lodówce ok. 2 godziny.
Śliwki:
500 g wydrylowanych śliwek
4-5 łyżeczek brązowego cukru
szczypta cynamonu
3 łyżki bułki tartej
Śliwki drylujemy i kroimy na połówki.
Bezowa pianka:
5 białek
szklanka cukru
2 kisiele owocowe( u mnie truskawkowe)
Białka miksujemy na sztywno, stopniowo dodając cukier. Ubijamy na sztywną bezę. Dodajemy kisiele i jeszcze chwilę miksujemy, aż masa nabierze koloru.
WYKONANIE:
1 część ciasta kruchego posypana bułką tartą
śliwki ułożone otworem po pestce do góry posypane cukrem i cynamonem
bezowa pianka
2 część ciasta starta na tarce o grubych oczkach
Całość pieczemy ok. 50- 60 minut w temp 180 stopni.
Po upieczeniu posypujemy cukrem pudrem bądź zostawiamy do ostygnięcia i dekorujemy kolorowym lukrem
Smacznego!
Pyszne ciasto:)
OdpowiedzUsuńCzęstuję się kawałeczkiem;)
Jaka ładna dekoracja :) Pyszne ciacho!
OdpowiedzUsuńłał....jakie śliweczki, pianka...już bym zjadła :)
OdpowiedzUsuńWygląda pysznie i kolorowo ;)
OdpowiedzUsuńWow, ależ apetyczny pomysł na ciacho! :)
OdpowiedzUsuńWygląda prześlicznie! *.*
Wspaniałe ciasto )
OdpowiedzUsuńOjoj, jakie ładne, kolorowe ciasteczko :)
OdpowiedzUsuń