Patrząc na „Beatkę” jedno ciśnie się na usta: „Ale wysokie ciacho!”, oj to prawda;) To przekładaniec z gatunku tych, przy których musimy sobie pomóc tekturką przy zabezpieczaniu boków( wtedy ciacho jest równe i wszystkie warstwy wyglądają jak należy;))Ale przechodząc do sedna, czyli smaku: to owocowe szaleństwo. Bogactwo brzoskwiń, winogron (i dodatkowo w mojej wersji truskawek) zespolone pysznym, delikatnym kremem, który wbrew dodatkowi mąk i jaj nie smakuje wcale jak budyniowy, ale jak… bita śmietana. Wszystko to pomiędzy puszystymi biszkoptami. Osobiście przywodzi mi na myśl( a raczej na smak;))deser typu „Pucharek owocowy” ,który możemy nabyć w cukierniach. Robiłam już dwa razy. Bardzo polecam!
Składniki na biszkopt jasny:
4 jaja
¾ szklanki cukru
4 łyżki letniej wody
½ szklanki mąki pszennej
½ szklanki mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Białka ubijamy na sztywno, stopniowo wsypując cukier. Następnie dodajemy żółtka i miksujemy. Wsypujemy mąki przesiane z proszkiem do pieczenia i wlewamy wodę. Dokładnie mieszamy. Wykładamy do blachy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 35 minut w temp 180 stopni. Studzimy.
Składniki na biszkopt ciemny:
6 jaj
¾ szklanki cukru
szklanka mąki pszennej
3 łyżeczki kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Białka ubijamy na sztywno, stopniowo wsypując cukier. Następnie dodajemy żółtka i miksujemy. Wsypujemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. na końcu dodajemy kakao i dokładnie mieszamy. . Wykładamy do blachy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 40 minut w temp 180 stopni. Studzimy. Szklanką bądź literatką wykrawamy otwory.( krążki pozostawiamy;))
Masa:
1 l mleka
szklanka cukru
cukier waniliowy
4 łyżki mąki pszennej
4 łyżki mąki ziemniaczanej
2 żółtka
400 g masła
Mąki i żółtka miksujemy z jedną szklanką mleka. Pozostałą część mleka gotujemy z cukrami. Na gorące mleko z cukrem wlewamy roztwór mąk i żółtek. Gotujemy budyń. Studzimy. Miksujemy z masłem.
Owoce:
300 g zielonych winogron
brzoskwinie z puszki
300 g truskawek pokrojonych w kawałki( mogą być mrożone)
Galaretki:
2 galaretki agrestowe
Galaretki agrestowe rozrabiamy w 700 ml. gorącej wody
2 galaretki truskawkowe
Galaretki truskawkowe rozrabiamy w 700 ml. gorącej wody
WYKONANIE:
biszkopt jasny+1/3 masy
krążki biszkopta ciemnego
wolne miejsca wypełniamy winogronami
zalewamy tężejącą galaretką agrestową
1/3 masy
biszkopt ciemny z otworami+brzoskwinie
1/3 masy
truskawki
galaretki truskawkowe
Ciasto najlepiej schłodzić w lodówce przez noc.
Smacznego!
Mariola nie wypada napisać że...Beatka wypasiona, więc napiszę śliczna :)
OdpowiedzUsuńCiasto wygląda bardzo apetycznie. W bardzo dostępny sposób jest opisany sposób wykonania. Na pewno upieke. Brawo
UsuńDziękuję ❤️ pozdrawiam serdecznie Mariola
UsuńA ja nie będę bała się użyć zwrotu wypasiona Beatka. Taka bomba witaminowa! Pyszności! :)
OdpowiedzUsuńBardzo wysokie i pewnie trzeba się napracować przy jego wykonaniu.
OdpowiedzUsuńŚlinka cieknie :)
Bardzo szybko się robi tylko trzeba nasaczyc biszkopty bo bedzie suche
UsuńKrem i galaretki robią robotę - ciasto jest w sam raz - nie przesadzajmy z nasączeniem bo ciężko będzie je podać w jednym kawałku bo będzie się rozciapywac😉
UsuńTruskawki mrożone odmrazac
OdpowiedzUsuńMożna lekko rozmrozić, ale przy takich upałach- nie ma konieczności- galaretka szybciej stężeje:) Pozdrawiam!
Usuńw moim zeszycie ten przepis króluje od kilkunastu lat śmiało można powiedzieć niebo w gębie ale jest pracochłonne pozdrawiam
Usuńwow, fantastyczne ciacho! :)
OdpowiedzUsuńFantastyczne ciasto i bardzo mi się podoba nazwa. :) Moje imię :)
OdpowiedzUsuńCudowne ciasto ,wspaniale się prezentuje,
OdpowiedzUsuńcieszy nie tylko podniebienie ale i oko, bardzo udane, bez wątpienia
każdy by się skusił na kawałeczek Beatki
Jakie kolorowe, super :)
OdpowiedzUsuńPiękne ,kolorowe ciasto:)
OdpowiedzUsuńWitam
OdpowiedzUsuńJakie wymiary blaszki?ciasto wspaniałe...Bravo!
Dla mnie, Rewelacja!! Już zapisałam, na pewno przygotuję na najbliższą rodzinną uroczystość..palce lizać..
OdpowiedzUsuńsuper
OdpowiedzUsuńDzień dobry jaki wymiar blaszki?
OdpowiedzUsuńWitaj, 25 x 36 cm,pozdrawiam!
UsuńW czym zrobić tak wysokie ciasto,tym bardziej,że ostatnią warstwą jest galaretka?
UsuńHejka, ja to robię tak:wkładam pierwszy blat biszkoptowy z "zapasem" papieru do pieczenia z każdego boku. Podkładam po bokach także twarde tektury z kartonu, tak, żeby wystawały jeszcze ponad boki brytfanki-takie usztywninenie pomoże Ci ci wykonać przekładanie ciasta w brytfance. Przy wyjmowaniu ciasta(po dokładnym, całonocnym schłodzeniu) najpierw łapię za brzegi papieru do pieczenia i druga osoba podtrzymuje ciacho od spodu😉. Trochę jest zachodu ale warto🤗❤️pozdrawiam Mariola
UsuńPiekłam parę razy,super ciasto
OdpowiedzUsuńCieszę się że smakuje🙂 siostra Anastazja ma świetne przepisy. Szczęśliwego nowego roku 😘
UsuńCzy zamiast truskawek moga byc inne owoce
OdpowiedzUsuńWitaj Bożeno, jasne że tak, najlepiej jednak byy były to owoce w kolorze galaretki np, jeśli zdecydujesz się na pomarańcze użyj galaretki pomarańczowej, a jeśli np borówek użyj galaretki winogronowej lub przezroczystej. Pamiętaj jednak ze oryginalny przepis s. Anastazji jest z truskawkami, więc polecam ta wersję : dzięki truskawkom zyskuje letniego klimatu🙂 pozdrawiam serdecznie Mariola 😘
UsuńCiasto wyśmienite, "miód w gębie", tylko nie wiem czemu masa budyniowa jak zrobiłam była super, taka "zbita". Ale na drugi dzień, masa budyniowa była taka "luźna" w cieście. Podejrzewam że brzoskwinie tu zrobiły swoje, choć w miarę możliwości były osuszone. A może coś innego zadziałało? Ale i tak wszyscy sie zachwycają ciastem.
OdpowiedzUsuńWitaj Limara, cieszę się że ciasto smakuje🙂 jeśli chodzi o masę budyniową - może chodzi tutaj o masło? Ja daje do tego ciacha możliwie najbardziej twarde masło 80 %. Wtedy jest pewność że ewentualne resztki syropu z owoców nie rusza kremu. Warto to ciasto także porządnie schłodzić. Nawet noc i kolejny dzień wtedy całość jest spójna przy krojeniu i Krem nie wypływa i jest stały 🙂 pozdrawiam Cię serdecznie, wszystkiego dobrego na te Święta 🤗
UsuńCzy biszkopt nasączyć nie trzeba?
OdpowiedzUsuńWitam, nie trzeba, na drugi dzień biszkopt będzie w sam raz😉 oczywiście możesz go nasączyć, ale wtedy ciężko będzie utrzymać ciasto w jednym kawałku, bo warstwy są dość ciężkie i biszkopt 'siądzie' jak nalesnik🙂 pozdrawiam serdecznie Mariola
UsuńJakiej
OdpowiedzUsuńJakiej wielkości blaszka ma być??
OdpowiedzUsuńHej, 25x 36cm, pozdrawiam Mariola 😉
UsuńWitam, czy brzoskwinie można delikatnie zalać tężejącą galaretką brzoskwiniowa, wtedy nie puszczą soku. Dosłownie po dwie łyżki do każdego otworu. Proszę o Pani opinię
OdpowiedzUsuńWitam ☺️ to jest świetny pomysł 👍👍👍 pozdrawiam Mariola 😘
UsuńJa mam przepis że brzoskwinie zalewam galaretka.
UsuńWitaj, tak , jest też taki przepis i lepiej się sprawdza ,bo owoce są zabezpieczone w galaretce i łatwiej się kroją. 😉 Pozdrawiam serdecznie Mariola 😘
UsuńCiasto jest wyśmienite dziękuję za przepis
OdpowiedzUsuńSuper ❤️❤️❤️ pozdrawiam serdecznie Mariola 😘
Usuń