Ciasto Beatka

Patrząc na „Beatkę” jedno ciśnie się na usta: „Ale wysokie ciacho!”, oj to prawda;) To przekładaniec z gatunku tych, przy których musimy sobie pomóc tekturką przy zabezpieczaniu boków( wtedy ciacho jest równe i wszystkie warstwy wyglądają jak należy;))Ale przechodząc do sedna, czyli smaku: to owocowe szaleństwo. Bogactwo brzoskwiń, winogron (i dodatkowo w mojej wersji truskawek) zespolone pysznym, delikatnym kremem, który wbrew dodatkowi mąk i jaj nie smakuje wcale jak budyniowy, ale jak… bita śmietana. Wszystko to pomiędzy puszystymi biszkoptami. Osobiście przywodzi mi na myśl( a raczej na smak;))deser typu „Pucharek owocowy” ,który możemy nabyć w cukierniach. Robiłam już dwa razy. Bardzo polecam!
Składniki na biszkopt jasny:
4 jaja
¾ szklanki cukru
4 łyżki letniej wody
½ szklanki mąki pszennej
½ szklanki mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Białka ubijamy na sztywno, stopniowo wsypując cukier. Następnie dodajemy żółtka i miksujemy. Wsypujemy mąki przesiane z proszkiem do pieczenia i wlewamy wodę. Dokładnie mieszamy. Wykładamy do blachy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 35 minut w temp 180 stopni. Studzimy.
Składniki na biszkopt ciemny:
6 jaj
¾ szklanki cukru
szklanka mąki pszennej
3 łyżeczki kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Białka ubijamy na sztywno, stopniowo wsypując cukier. Następnie dodajemy żółtka i miksujemy. Wsypujemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. na końcu dodajemy kakao i dokładnie mieszamy. . Wykładamy do blachy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 40 minut w temp 180 stopni. Studzimy. Szklanką bądź literatką wykrawamy otwory.( krążki pozostawiamy;))
Masa:
1 l mleka
szklanka cukru
cukier waniliowy
4 łyżki mąki pszennej
4 łyżki mąki ziemniaczanej
2 żółtka
400 g masła
Mąki i żółtka miksujemy z jedną szklanką mleka. Pozostałą część mleka gotujemy z cukrami. Na gorące mleko z cukrem wlewamy roztwór mąk i żółtek. Gotujemy budyń. Studzimy. Miksujemy z masłem.
Owoce:
300 g zielonych winogron
brzoskwinie z puszki
300 g truskawek pokrojonych w kawałki( mogą być mrożone)
Galaretki:
2 galaretki agrestowe
Galaretki agrestowe rozrabiamy w 700 ml. gorącej wody
2 galaretki truskawkowe
Galaretki truskawkowe rozrabiamy w 700 ml. gorącej wody
WYKONANIE:
biszkopt jasny+1/3 masy
 
krążki biszkopta ciemnego
 
wolne miejsca wypełniamy winogronami
 
zalewamy tężejącą galaretką agrestową
 
1/3 masy
biszkopt ciemny z otworami+brzoskwinie
 
1/3 masy
 
truskawki
 
galaretki truskawkowe
Ciasto najlepiej schłodzić w lodówce przez noc.
Smacznego!

39 komentarzy:

  1. Mariola nie wypada napisać że...Beatka wypasiona, więc napiszę śliczna :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ciasto wygląda bardzo apetycznie. W bardzo dostępny sposób jest opisany sposób wykonania. Na pewno upieke. Brawo

      Usuń
    2. Dziękuję ❤️ pozdrawiam serdecznie Mariola

      Usuń
  2. A ja nie będę bała się użyć zwrotu wypasiona Beatka. Taka bomba witaminowa! Pyszności! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo wysokie i pewnie trzeba się napracować przy jego wykonaniu.
    Ślinka cieknie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo szybko się robi tylko trzeba nasaczyc biszkopty bo bedzie suche

      Usuń
    2. Krem i galaretki robią robotę - ciasto jest w sam raz - nie przesadzajmy z nasączeniem bo ciężko będzie je podać w jednym kawałku bo będzie się rozciapywac😉

      Usuń
  4. Truskawki mrożone odmrazac

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Można lekko rozmrozić, ale przy takich upałach- nie ma konieczności- galaretka szybciej stężeje:) Pozdrawiam!

      Usuń
    2. w moim zeszycie ten przepis króluje od kilkunastu lat śmiało można powiedzieć niebo w gębie ale jest pracochłonne pozdrawiam

      Usuń
  5. Fantastyczne ciasto i bardzo mi się podoba nazwa. :) Moje imię :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Cudowne ciasto ,wspaniale się prezentuje,
    cieszy nie tylko podniebienie ale i oko, bardzo udane, bez wątpienia
    każdy by się skusił na kawałeczek Beatki

    OdpowiedzUsuń
  7. Witam
    Jakie wymiary blaszki?ciasto wspaniałe...Bravo!

    OdpowiedzUsuń
  8. Dla mnie, Rewelacja!! Już zapisałam, na pewno przygotuję na najbliższą rodzinną uroczystość..palce lizać..

    OdpowiedzUsuń
  9. Dzień dobry jaki wymiar blaszki?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W czym zrobić tak wysokie ciasto,tym bardziej,że ostatnią warstwą jest galaretka?

      Usuń
    2. Hejka, ja to robię tak:wkładam pierwszy blat biszkoptowy z "zapasem" papieru do pieczenia z każdego boku. Podkładam po bokach także twarde tektury z kartonu, tak, żeby wystawały jeszcze ponad boki brytfanki-takie usztywninenie pomoże Ci ci wykonać przekładanie ciasta w brytfance. Przy wyjmowaniu ciasta(po dokładnym, całonocnym schłodzeniu) najpierw łapię za brzegi papieru do pieczenia i druga osoba podtrzymuje ciacho od spodu😉. Trochę jest zachodu ale warto🤗❤️pozdrawiam Mariola

      Usuń
  10. Piekłam parę razy,super ciasto

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się że smakuje🙂 siostra Anastazja ma świetne przepisy. Szczęśliwego nowego roku 😘

      Usuń
  11. Czy zamiast truskawek moga byc inne owoce

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witaj Bożeno, jasne że tak, najlepiej jednak byy były to owoce w kolorze galaretki np, jeśli zdecydujesz się na pomarańcze użyj galaretki pomarańczowej, a jeśli np borówek użyj galaretki winogronowej lub przezroczystej. Pamiętaj jednak ze oryginalny przepis s. Anastazji jest z truskawkami, więc polecam ta wersję : dzięki truskawkom zyskuje letniego klimatu🙂 pozdrawiam serdecznie Mariola 😘

      Usuń
  12. Ciasto wyśmienite, "miód w gębie", tylko nie wiem czemu masa budyniowa jak zrobiłam była super, taka "zbita". Ale na drugi dzień, masa budyniowa była taka "luźna" w cieście. Podejrzewam że brzoskwinie tu zrobiły swoje, choć w miarę możliwości były osuszone. A może coś innego zadziałało? Ale i tak wszyscy sie zachwycają ciastem.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witaj Limara, cieszę się że ciasto smakuje🙂 jeśli chodzi o masę budyniową - może chodzi tutaj o masło? Ja daje do tego ciacha możliwie najbardziej twarde masło 80 %. Wtedy jest pewność że ewentualne resztki syropu z owoców nie rusza kremu. Warto to ciasto także porządnie schłodzić. Nawet noc i kolejny dzień wtedy całość jest spójna przy krojeniu i Krem nie wypływa i jest stały 🙂 pozdrawiam Cię serdecznie, wszystkiego dobrego na te Święta 🤗

      Usuń
  13. Czy biszkopt nasączyć nie trzeba?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam, nie trzeba, na drugi dzień biszkopt będzie w sam raz😉 oczywiście możesz go nasączyć, ale wtedy ciężko będzie utrzymać ciasto w jednym kawałku, bo warstwy są dość ciężkie i biszkopt 'siądzie' jak nalesnik🙂 pozdrawiam serdecznie Mariola

      Usuń
  14. Jakiej wielkości blaszka ma być??

    OdpowiedzUsuń
  15. Witam, czy brzoskwinie można delikatnie zalać tężejącą galaretką brzoskwiniowa, wtedy nie puszczą soku. Dosłownie po dwie łyżki do każdego otworu. Proszę o Pani opinię

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam ☺️ to jest świetny pomysł 👍👍👍 pozdrawiam Mariola 😘

      Usuń
    2. Ja mam przepis że brzoskwinie zalewam galaretka.

      Usuń
    3. Witaj, tak , jest też taki przepis i lepiej się sprawdza ,bo owoce są zabezpieczone w galaretce i łatwiej się kroją. 😉 Pozdrawiam serdecznie Mariola 😘

      Usuń
  16. Ciasto jest wyśmienite dziękuję za przepis

    OdpowiedzUsuń