2015-08-03

Ciasto Beatka

Patrząc na „Beatkę” jedno ciśnie się na usta: „Ale wysokie ciacho!”, oj to prawda;) To przekładaniec z gatunku tych, przy których musimy sobie pomóc tekturką przy zabezpieczaniu boków( wtedy ciacho jest równe i wszystkie warstwy wyglądają jak należy;))Ale przechodząc do sedna, czyli smaku: to owocowe szaleństwo. Bogactwo brzoskwiń, winogron (i dodatkowo w mojej wersji truskawek) zespolone pysznym, delikatnym kremem, który wbrew dodatkowi mąk i jaj nie smakuje wcale jak budyniowy, ale jak… bita śmietana. Wszystko to pomiędzy puszystymi biszkoptami. Osobiście przywodzi mi na myśl( a raczej na smak;))deser typu „Pucharek owocowy” ,który możemy nabyć w cukierniach. Robiłam już dwa razy. Bardzo polecam!
Składniki na biszkopt jasny:
4 jaja
¾ szklanki cukru
4 łyżki letniej wody
½ szklanki mąki pszennej
½ szklanki mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Białka ubijamy na sztywno, stopniowo wsypując cukier. Następnie dodajemy żółtka i miksujemy. Wsypujemy mąki przesiane z proszkiem do pieczenia i wlewamy wodę. Dokładnie mieszamy. Wykładamy do blachy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 35 minut w temp 180 stopni. Studzimy.
Składniki na biszkopt ciemny:
6 jaj
¾ szklanki cukru
szklanka mąki pszennej
3 łyżeczki kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Białka ubijamy na sztywno, stopniowo wsypując cukier. Następnie dodajemy żółtka i miksujemy. Wsypujemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. na końcu dodajemy kakao i dokładnie mieszamy. . Wykładamy do blachy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 40 minut w temp 180 stopni. Studzimy. Szklanką bądź literatką wykrawamy otwory.( krążki pozostawiamy;))
Masa:
1 l mleka
szklanka cukru
cukier waniliowy
4 łyżki mąki pszennej
4 łyżki mąki ziemniaczanej
2 żółtka
400 g masła
Mąki i żółtka miksujemy z jedną szklanką mleka. Pozostałą część mleka gotujemy z cukrami. Na gorące mleko z cukrem wlewamy roztwór mąk i żółtek. Gotujemy budyń. Studzimy. Miksujemy z masłem.
Owoce:
300 g zielonych winogron
brzoskwinie z puszki
300 g truskawek pokrojonych w kawałki( mogą być mrożone)
Galaretki:
2 galaretki agrestowe
Galaretki agrestowe rozrabiamy w 700 ml. gorącej wody
2 galaretki truskawkowe
Galaretki truskawkowe rozrabiamy w 700 ml. gorącej wody
WYKONANIE:
biszkopt jasny+1/3 masy
 
krążki biszkopta ciemnego
 
wolne miejsca wypełniamy winogronami
 
zalewamy tężejącą galaretką agrestową
 
1/3 masy
biszkopt ciemny z otworami+brzoskwinie
 
1/3 masy
 
truskawki
 
galaretki truskawkowe
Ciasto najlepiej schłodzić w lodówce przez noc.
Smacznego!

11 komentarzy :

  1. Mariola nie wypada napisać że...Beatka wypasiona, więc napiszę śliczna :)

    OdpowiedzUsuń
  2. A ja nie będę bała się użyć zwrotu wypasiona Beatka. Taka bomba witaminowa! Pyszności! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo wysokie i pewnie trzeba się napracować przy jego wykonaniu.
    Ślinka cieknie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Truskawki mrożone odmrazac

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Można lekko rozmrozić, ale przy takich upałach- nie ma konieczności- galaretka szybciej stężeje:) Pozdrawiam!

      Usuń
    2. w moim zeszycie ten przepis króluje od kilkunastu lat śmiało można powiedzieć niebo w gębie ale jest pracochłonne pozdrawiam

      Usuń
  5. Fantastyczne ciasto i bardzo mi się podoba nazwa. :) Moje imię :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Cudowne ciasto ,wspaniale się prezentuje,
    cieszy nie tylko podniebienie ale i oko, bardzo udane, bez wątpienia
    każdy by się skusił na kawałeczek Beatki

    OdpowiedzUsuń

Durszlak.pl