Ciasto Magistra

Ktoś stwierdził, że nazwa tego ciacha pochodzi od jego stopnia trudności.. No cóż, ja uważam, że spokojnie można dać sobie radę z jego wykonaniem;) A przyjemność smakowania wszystko wykonawcy wynagrodzi: bo czy połączenie masy z kremu czekoladowego z chrupkami waflowymi, orzeźwiających brzoskwiń w zalewie galaretkowej, słodkiej kremówki i masy śmietankowej nie jest przepyszną rekompensatą za trud pracy?;) Ten przekładaniec siostry Anastazji to bardzo kremowe, mleczne i słodziutkie ciasto z akcentem owocowym, słodkie, ale nie poprzestaniecie na kawałku;) bo nie zapycha. A mocno schłodzone( 4-5 godz. w lodówce) przyjemnie orzeźwia w upalny dzień i zastępuje najlepsze lody.
Składniki na biszkopt jasny:
6 jaj
szklanka cukru
szklanka mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Białka oddzielamy od żółtek i miksujemy na sztywno. Pod koniec dodajemy stopniowo cukier i miksujemy na sztywną bezę. Dodajemy żółtka i mieszamy mikserem na najniższych obrotach. Następnie mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i kilka kropel aromatu waniliowego i delikatnie, ale dokładnie mieszamy. Pieczemy 35 minut w temp. 180 stopni.
Składniki na biszkopt ciemny:
6 jaj
szklanka cukru
¾ szklanki mąki pszennej
3-4 łyżki kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Białka oddzielamy od żółtek. Dodajemy do nich szczyptę soli i miksujemy na sztywno. Pod koniec dodajemy cukier i ubijamy na sztywną bezę. Dodajemy po jednym żółtku i miksujemy na najniższych obrotach. Mąkę przesiewamy z kakao i proszkiem do pieczenia. Dodajemy do masy jajecznej i dokładnie mieszamy. Pieczemy 35-40 minut w temperaturze 180 stopni. Studzimy Kroimy w paski( w szerokość).
Składniki na biszkopt z kisielem:
5 jaj
szklanka cukru
¾ szklanki mąki pszennej
opakowanie kisielu żurawinowego lub wiśniowego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Białka oddzielamy od żółtek. Dodajemy do nich szczyptę soli i miksujemy na sztywno. Pod koniec dodajemy cukier i ubijamy na sztywną bezę. Dodajemy po jednym żółtku i miksujemy na najniższych obrotach. Mąkę przesiewamy z kisielem i proszkiem do pieczenia. Dodajemy do masy jajecznej i dokładnie mieszamy. Pieczemy 35-40 minut w temperaturze 180 stopni. Studzimy
Składniki na masę z kremem czekoladowym:
400 g kremu czekoladowego( takiego do smarowania pieczywa)
1 pokruszony listek wafla
Krem podgrzewamy w misce nad parą wodną. Dodajemy pokruszony wafel i mieszamy. Lekko studzimy.
Składniki na masę budyniową:
500 ml mleka
2 budynie śmietankowe
5 łyżek cukru
cukier waniliowy
250 g masła
Na mleku gotujemy budyń z cukrami. Studzimy i miksujemy z masłem.
Składniki na masę śmietanową:
½ l kremówki
3 łyżki cukru pudru
4 łyżeczki żelatyny rozrobione w 1/3 szklanki gorącej wody
Kremówkę miksujemy z pudrem na sztywno. Stopniowo dodajemy ostudzoną żeltynę.
Zalewa owocowa:
puszka brzoskwiń
2 galaretki cytrynowe lub brzoskwiniowe
½ szklanki wody
Z brzoskwiń odlewamy sok , dolewamy ½ szklanki wody i podgrzewamy aby syrop był gorący. W tym syropie rozpuszczamy galaretki. Odstawiamy do półstężenia. Brzoskwinie kroimy w dość grube kawałki. Dodajemy do tężejącej galaretki.
WYKONANIE:
biszkopt jasny
 
masa z kremem czekoladowym
 
biszkopt z kisielem+masa budyniowa
 
paski ciemnego biszkopta( układane w szerokość)
 
zalewa brzoskwiniowa( w puste miejsca między paskami biszkopta)
 
masa śmietanowa
 
okruszki z pokruszonego biszkopta ciemnego
Smacznego!

15 komentarzy:

  1. Fantastyczne ciasto, wygląda bajecznie ...

    OdpowiedzUsuń
  2. Oj pracusiu pracusiu te Twoje wypieki co jeden to ładniejszy :)

    OdpowiedzUsuń
  3. O z chęcią zjadłabym kawałek takiego ciasta zamiast lodów :)
    Pychotka.

    OdpowiedzUsuń
  4. bardzo sie starasz twoje dania sa napewno smaczne a sposob przedstawienia rewelacyjny pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  5. Pysznie i precyzyjnie wygląda zresztą jak wszystkie Twoje ciasta ,gratulacje Halina

    OdpowiedzUsuń
  6. Cudownie wygląda.... zjadłabym jeden malutki kawałeczek w ten sobotni długi wieczór ;) Pozdrawiam Mariolciu :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Ciasto wygląda na prawdę genialnie i bardzo smakowicie. Troszkę się przy nim napracowałaś. Ja takie przekładańce robię tylko na jakieś święta albo większe uroczystości ;)

    OdpowiedzUsuń
  8. Rewelacyjne ciasto. Dużo pracy , ale efekt wspaniały

    OdpowiedzUsuń
  9. Jakie piękne ciasto! Zrobię mojemu Ł. jak w końcu obronię magistra ;)

    OdpowiedzUsuń
  10. Jaki wymiar blachy

    OdpowiedzUsuń
  11. Z pewnością wykorzystam ten przepis.napewno pyszne😙

    OdpowiedzUsuń
  12. jakie rozmiary blaszki Pani miała bo zrobiłam na największej jaką miałam i tak biszkopty są za wysokie. Ciasto pyszne że pracochłonne to takie lubię ale ja na przyszłość będę robić biszkopty z połowy porcji

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witaj🙂 super że Ci smakuje. Blacha standard 25x36 cm, pozdrawiam serdecznie Mariola 😘

      Usuń