Ciasto Morelka

„Morelka” to mój pomysł na ciacho z wykorzystaniem tych sezonowych pyszności;) Można wcinać je na surowo, ale można zamrozić i zimą upiec np. takiego owocowego przekładańca;) A „Morelka” to rozkosznie kruche, półfrancuskie ciasto z bezą morelową i zatopionymi kawałkami smażonych w cukrze moreli oraz mocno kakaowy biszkopt nasączony syropem powstałym z ich smażenia, przełożone kremem na bazie budyniu z dodatkiem białej czekolady…Całość oblana polewą czekoladową, nie jest wbrew pozorom bardzo słodki, a przypomina ciastko francuskie z owocami. Obłędnie smaczny! Przekładaniec zainspirowany „Wiśniowcem” klik.
Składniki na ciasto:
250 g margaryny
4 żółtka
1 szklanka śmietany 18 %
3 szklanki mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Z podanych składników zagniatamy ciasto. Dzielimy na 4 części.
Beza morelowa:
6 białek
1 szklanka cukru
1 opakowanie kisielu morelowego
Białka ubijamy na sztywno, stopniowo dodając cukier. Wsypujemy kisiel i ubijamy do połączenia się składników i uzyskania koloru lekko pomarańczowego.
+owoce:
8- 9 sztuk małych moreli
3 łyżki cukru
Morele kroimy w kostkę i smażymy 5 -6  minut z dodatkiem cukru. Studzimy.
WYKONANIE CIASTA Z BEZAMI I PIECZENIE
(ROZKŁADAMY DO DWÓCH BLACH)
1 część ciasta półkruchego( nakłuwamy widelcem)+½ bezy z kisielem
 
połowa smażonych moreli
  
przykrywamy 1 częścią ciasta półkruchego
Pieczemy po 35-40 minut w temp. 180 stopni. Studzimy.
składniki na biszkopt:
4 jaja
4 łyżki cukru
4 łyżki mąki pszennej
2 łyżeczki kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Białka ubijamy na sztywno. Pod koniec ubijania dodajemy cukier i miksujemy na bezę. Następnie dodajemy po jednym żółtku i miksujemy na najniższych obrotach. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia i wsypujemy do masy jajecznej. Na końcu dodajemy kakao i delikatnie, ale dokładnie mieszamy. Wylewamy na blachę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy 30 minut w temperaturze 180 stopni. Studzimy
składniki na krem:
2 budynie śmietankowe z kawałkami białej czekolady( lub śmietankowe)
500 ml mleka
½ szklanki cukru
300 g masła roślinnego
Szklankę mleka gotujemy z cukrem. Studzimy. W drugiej szklance mleka rozrabiamy proszek budyniowy i żółtka i dodajemy do przestudzonego mleka z cukrem. Gotujemy budyń. Studzimy. Masło miksujemy na puch, dodając po łyżce przestudzonego budyniu do uzyskania kremu.
dodatkowo:
polewa
WYKONANIE:
ciasto z bezą morelową+½ kremu
 
biszkopt nasączony syropem morelowym
 
½ kremu
 
ciasto z bezą morelową
 
polewa
 

Smacznego!

4 komentarze:

  1. Morelka Mariolki....jak zawsze znakomite ciacho :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Kolejne piękne warstwowe ciacho w Twoim wykonaniu :) Jesteś w tym mistrzynią :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wspaniałe ciacho. Pięknie Ci wyszło.

    OdpowiedzUsuń
  4. (❛‿❛✿̶̥̥)Dzięki ZA PRZEPIS

    OdpowiedzUsuń