Dziś trochę z innej beczki, a w zasadzie to ze słoika;) Przybywam do Was z przepisami, na przetwory, jakie poczyniłam w ostatnim czasie. A ,że w tym roku dość obficie obrodził nam ogródek: fasolką, ogórkami i pomidorkami koktajlowymi- siłą rzeczy trzeba je było w smaczny sposób zagospodarować. Bardzo mnie to wciągnęło;) Poszperałam więc trochę w sieci i znalazłam kilka naprawdę ciekawych pomysłów na przetworzenie tych warzyw. W słoiku znalazły się również gruszki w miodowej zalewie. Moim faworytem są ogórki w curry- lekko słodkie, nieco pikantne- idealne do kanapki.
Ogórki w curry:
1 ½ kg ogórków gruntowych
po plasterku cebuli na słoik
po listku selera na słoik
Ogórki obieramy, myjemy i kroimy wzdłuż na 4 części. Przekładamy do słoików.
Zalewa:
½ l wody
½ szklanki octu
250 g cukru
łyżka curry
1 łyżka soli
1 ½ łyżeczki gorczycy
Wszystkie składniki zalewy zagotowujemy. Gorącą zalewą zalewamy ogórki. Na wierzchu układamy po plasterku cebuli i listku selera.
Szczelnie zakręcamy. Pasteryzujemy 10- 12 minut.
Źródło przepisu:klik
Pomidorki koktajlowe na ostro:
500 g małych czerwonych i żółtych pomidorków
Pomidorki dokładnie myjemy, układamy w słoju 750 ml.
Zalewa:
papryka ostra w proszku- ½ łyżeczki
¼ strąka papryki czerwonej
czosnek- 2 ząbki
1 szklanka białego octu
3 łyżeczki gorczycy
2 łyżki cukru
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka bazylii
Paprykę siekamy w kostkę, przekładamy do garnka z pozostałymi składnikami i gotujemy 3 minuty. Gorącą zalewą zalewamy pomidorki. Szczelnie zakręcamy i odwracamy słoik do góry dnem na 10 minut. Trzymamy w chłodzie. Źródło przepisu:klik
Marynowana fasolka szparagowa:
500 g fasolka szparagowa żółtej
liść laurowy- 4-5 sztuk
ziele angielskie- 4 – 5 ziaren
gorczyca -1 łyżeczka
czosnek- po ząbku na słoik
koper- po koszyczku na słoik
Fasolkę myjemy, odrywamy końce. W dużym garnku gotujemy wodę z 1 łyżką soli, fasolkę wrzucamy na wrzątek i gotujemy - 5 minut od ponownego zagotowania się wody. Następnie wodę odlewamy i zostawiamy fasolkę do ostygnięcia.
Zalewa:
szklanka octu
2 ½ l wody
75 g cukru
2 ½ łyżeczki soli
Przygotowanie:
Po przestudzeniu fasolkę dość ciasno układamy w słoikach, na dnie których wsypujemy przyprawy. Do garnka wlewamy wodę, ocet, wsypujemy cukier i sól i gotujemy ciągle mieszając łyżką do rozpuszczenia cukru. Gorącą zalewą zalewamy fasolkę w słoikach. Szczelnie zakręcamy i pasteryzujemy przez 20 minut. Źródło przepisu:klik
Gruszki w miodowej zalewie:
1 kg gruszek * w oryginale mają być twarde i gotowane- u mnie średnio miękkie, więc nie gotowałam.
Gruszki obieramy, myjemy i kroimy w ćwiartki, pozbywając się gniazd nasiennych. Przekładamy do słoików.
Zalewa:
2 szklanki wody
¾ szklanki miodu wielokwiatowego
1 szklanka octu
1 szklanka cukru
1-2 łyżeczki przyprawy do piernika
Wszystkie składniki zalewy zagotowujemy. Gorącą zalewamy gruszki i szczelnie zakręcamy słoiki. Pasteryzujemy 10-12 minut. Odwracamy słoiki do góry dnem do momentu wystudzenia.
Źródło przepisu:klik
Smacznego!
Wow ile przetworów :) Będzie co jeść w zimę :)
OdpowiedzUsuńJak dużo przetworów.Ja też co roku robię:)
OdpowiedzUsuńIle wychodzi słoików ogórków z curry mniej więcej.
OdpowiedzUsuńMi wyszło : dwa półlitrowe słoiki, jeden litrowy i jeden 350 ml. Zostało mi trochę zalewy.Pozdrawiam!
UsuńTo dopiero lato zamknięte w słoikach :)
OdpowiedzUsuńDziękuję za dołączenie do akcji pomidorowej :)
Ja co roku robię ogórki z innych przepisów, na przykład 3 różnych, a później nie pamiętam, które były z którego przepisu i jak są dobre to nie wiem, które to były
OdpowiedzUsuńA ja w tym roku robię zapasy Śliwelli, ognistych pomidorków, chilli ogóreczków. Nauczona ubiegłorocznym doświadczeniem, kupię na zapas po kilka słoików :)
OdpowiedzUsuń