Zdrowe ciasteczka bez cukru

Dziś przepis na coś zdrowego, smacznego i dającego dużo energii. W dobie ostatniego „boom” na zdrową żywność w szkołach, postanowiłam sprawdzić, czy można przyrządzić zdrowy smakołyk bez użycia cukru. Da się ;) Inspirację znalazłam tutaj, ale dodatki to już kwestia smaku i Waszej wyobraźni. Ciasteczka słodzone miodem są o wiele bardziej aromatyczne, niż te na bazie cukru, a pełnoziarnista mąka i mnóstwo bakaliowych dodatków dodaje im niepowtarzalnego smaku. Polecam szczególnie w wersji z prażonym słonecznikiem;)Idealne na śniadanie do szklanki gorącego mleka.
Składniki:
1 1/3 szklanki mąki pełnoziarnistej
1 szklanka płatków owsianych
250 g masła
½  szklanki ziaren słonecznika
100 g rodzynek
50 g siekanych orzechów ziemnych
kilka siekanych migdałów
5 łyżek miodu
3-4 krople olejku waniliowego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
Słonecznik prażymy na patelni do zbrązowienia. Studzimy.
Masło ucieramy z olejkiem waniliowym i miodem. 
Wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia
i wyrabiamy łyżką ciasto( - ma być miękkie i tłuste). 
Dodajemy słonecznik, płatki owsiane,rodzynki, migdały, orzechy i szczyptę soli, wyrabiamy.
Owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na godzinę. Po schłodzeniu z ciasta formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Lekko spłaszczamy każde ciastko. Pieczemy 15-20 minut w temp. 175 stopni.
A tu w towarzystwie zdrowych muffinek z mąki pełnoziarnistej- także bez cukru i prawie bez tłuszczu:)
Smacznego!

8 komentarzy:

  1. Cudne ciasteczka :) Super, że w zdrowej wersji :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pewnie wspaniałe pachną z tymi dodatkami;) Do tego zdrowe i pyszne. Muszę koniecznie je zrobić;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pyszne! Niesamowite, że są takie słodkie tylko dzięki miodowi i rodzynkom!

    OdpowiedzUsuń