Wiecie jak ja uwielbiam modyfikować znane przepisy i tworzyć zupełnie nowe smaki;))) To ciacho miało być wyjątkowe, smaczne i ładne bo z myślą o słodkim świętowaniu 33 rocznicy ślubu moich rodziców. W zasadzie to miało nim być ciasto Wenus…Ale w sklepie zabrakło sera wiaderkowego.. Zakupiłam więc serki homogenizowane, cytrynową galaretkę zastąpiłam truskawkową, do środka dodałam kosteczki galaretki także o tym smaku, a dżem wiśniowy( jak w tradycyjnej Wenus) zastąpiłam malinowym, biszkopt także tym razem z innego przepisu(czyli zmieniłam prawie wszystko, hehe). Efekt? Owocowy zawrót głowy- jeszcze bardziej lekkie niż pierwowzór :piankowe, śmietankowo-owocowe. Pyyycha!
Składniki na biszkopt:
6 jaj
szklanka cukru
250 g mąki pszennej
6 łyżek wody
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Białka oddzielamy od żółtek i miksujemy na sztywno. Pod koniec dodajemy stopniowo cukier i miksujemy na sztywną bezę. Dodajemy żółtka i mieszamy mikserem na najniższych obrotach. Następnie mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i wodę. Delikatnie, ale dokładnie mieszamy. Pieczemy 35 minut w temp. 180 stopni. Studzimy i kroimy na dwa równe blaty.
Składniki na masę :
1 galaretka truskawkowa- rozrabiamy w 250 ml gorącej wody i po stężeniu kroimy w kostkę
2 galaretki truskawkowe rozrobione w ½ l gorącej wody- odstawiamy do „półstężenia”
500 ml śmietanki 30%
3 łyżki cukru pudru
1 „Śnieżka” w proszku
4 serki waniliowe ( po 125 g każdy)
3 czubate łyżeczki żelatyny rozrobione w 1/4 szklanki gorącej wody
Galaretki truskawkowe odstawiamy do „półstężenia”. Śmietanę miksujemy z cukrem pudrem i „Śnieżką” na sztywno.
Serki przekładamy do miski i mieszamy z połową tężejącej galaretki truskawkowej.
Masę serkową delikatnie łączymy z kremówką, mieszając drewnianą łyżką.
Ciepłą żelatynę miksujemy z połową galaretki truskawkowej Stopniowo wlewamy do masy i miksujemy do uzyskania jednolitej konsystencji( masa początkowo będzie rzadka, ale szybko zacznie tężeć).
Wsypujemy kostki pokrojonej galaretki
i mieszamy dokładnie.
Dodatkowo:
słoik dżemu malinowego
kokos:
100 g wiórków kokosowych
2 łyżki masła
2 łyżki cukru
Wiórki prażymy z masłem i cukrem, na małym ogniu, stale mieszając( do zezłocenia).
WYKONANIE:
blat biszkoptowy
masa
blat biszkoptowy
dżem
prażone wiórki
Ciasto schładzamy ok 3 godziny.
Smacznego!
Wygląda niesamowicie, jest takie duże i puszyste :) Mniam ...
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo smacznie, aż miałoby się ochotę zjeść taki, jeden duży kawałek :)
OdpowiedzUsuńSuper,uwielbiam takie modyfikacje....http://jaworskaanna7.blogspot.com/
OdpowiedzUsuńPyszne ciasto, nigdy takiego nie jadłam i nie spotkałam się z tą nazwą :)
OdpowiedzUsuńjakie wymiary blaszki ?
OdpowiedzUsuń25 x 36 cm
UsuńMariolu będę piekła go jutro czy moge dodać smietanfix do ubicia smietanku
OdpowiedzUsuńMożna użyć fixu do śmietany:) Pozdrawiam!
UsuńPlacek wyszedł przepyszny☺to jest kolejny placek który piekłam i nie zawiodłam mnie☺
OdpowiedzUsuńSuper! Pozdrawiam i zapraszam:)
UsuńPiekłam to ciasto i muszę przyznać jest obłędne!
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę i pozdrawiam!
UsuńWitam a jaki rozmiar blachy ?
OdpowiedzUsuńHej 🙂25x 36 cm. Pozdrawiam serdecznie Mariola 😘
Usuń