Ciasto Wenus

Witam Was po dość długiej przerwie( okres komunijny rządzi się swoimi „słodkimi prawami” i czasu mało a pracy przy pieczeniu ciast dużo;)) Do tego doszedł remont w domu i czasu jeszcze mniej;)Ale pokażę Wam za to dziś przepis na ciasto delikatne jak pianka. Wenus to biszkopt przekładany masą serowo-śmietanową z posypką z prażonego kokosu i dodatkiem dżemu. Niebo w buzi dla fanów sernika! Dla mnie to jedno z najdelikatniejszych, jednokrotnie przekładanych ciast jakie ostatnio jadłam. Przepis mam stąd, ale dość konkretnie go zmodyfikowałam;)
Składniki na biszkopt:
szklanka cukru
6 jaj
szklanka mąki pszennej
łyżeczka proszku do pieczenia
Białka oddzielamy od żółtek i miksujemy na sztywno. Pod koniec dodajemy cukier i miksujemy do uzyskania sztywnej „bezy”. Dodajemy po jednym żółtku i miksujemy na najniższych obrotach. Następnie wsypujemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i delikatnie, ale dokładnie mieszamy. Wylewamy do blachy wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy 40 minut w temp. 175-180 stopni. Studzimy.
Składniki na masę :
500 g sera białego dwukrotnie zmielonego( lub z wiaderka)
450 g śmietany 18 % tłuszczu
 2 śmietany „Śnieżka” w proszku
2 galaretki cytrynowe
4 łyżeczki żelatyny rozrobione w ¼ szklanki gorącej wody
5-6 łyżek cukru pudru
Galaretki rozrabiamy w 2 szklankach wody. Odstawiamy do półstężenia. Śmietanę ubijamy ze „Śnieżką” i cukrem pudrem. Łączymy z drobno zmielonym serem. 
Stopniowo dolewamy tężejącą galaretkę i żelatynę,
( masa na początku będzie dość rzadka, ale po dodaniu żelatyny i galaretki zacznie tężeć- ja misę wstawiłam do zlewu z zimną wodą i dokładnie mieszałam*można też pomóc sobie mikserem*, aż nabrała „piankowej konsystencji).
Dodatkowo:
nasączenie:cukier waniliowy + pół szklanki wody+sok z połowy cytryny
100 g wiórek kokosowych
1 łyżka masła
Wiórki prażymy na łyżce masła, aż nabiorą złocistego koloru.
mały słoik dżemu wiśniowego
WYKONANIE:
blat biszkoptowy+ nasączenie+masa serowo- śmietanowa
 
wyrównujemy
blat biszkoptowy+ nasączenie+dżem wiśniowy
 
prażony kokos
Ciasto chłodzimy w lodówce 2- 3 godziny.
Smacznego!
Wiosenne słodkości!

31 komentarzy:

  1. Ciekawy przepis ,kuszące ciasto a przede wszystkim bardzo proste do wykonania a to najważniejsze .Skorzystam z przepisu ,prezentuje się wspaniale jak każde z twych ciast .
    Pozdrawiam)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ojej, jakie piękne ciasteczko. I ile smakowitości w jednym kawałku. Koniecznie do zrobienia w niedalekiej przyszłości. Pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Śmietanę słodką czy ukwaszona

    OdpowiedzUsuń
  4. Brak wielkości blachy

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. 25x 36 cm prawie zawsze piekę z takich, jeśli jest inaczej to zaznaczam w opisie:)

      Usuń
  5. I czy ma być smietana słodką czy nie

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Śmietana 18% gęsta, nie kremówka, ale możesz też skorzystać z przepisu , który podaję w Źródle- tutaj wersja ze słodką kremówką i mniejszą porcją sera, pozdrawiam!:)

      Usuń
  6. Wygląda niesamowicie apetycznie to ciacho :)

    OdpowiedzUsuń
  7. ciasto wyszło niesamowite pod względem wielkości ale i smaku. Jest fantastyczne, nie za słodkie,lekkie,puszyste.Polecam i wpisuje je do ulubionych.Pozdrawiam Lora

    OdpowiedzUsuń
  8. czy ten jeden blat przekrawamy na pół, czy trzeba upiec 2 blaty?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Przekrawamy na pół oczywiście:)Zapomnialam dopisac:) Pozdrawiam!

      Usuń
  9. Wygląda wspaniale i na pewno jest przepyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Wygląda i smakuje wybornie, poproszę więcej przepisów z serkiem z wiaderka .Proszę o więcej takich wspaniałych przepisów ,jak dla mnie są najlepsze, gratuluje talentu.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję serdecznie ! Postaram się niedługo coś wykombinować z serkiem wiaderkowym:)

      Usuń
  11. Zrobiłam, ale troszkę zmodyfikowałam. Do masy serowej powtykałam kawałki galaretki o dwóch kolorach: niebieska i rubinowa 😁 Jeszcze nie próbowałam, ale wygląda apetycznie 😊

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja juz tez dzis zrobilam swietne juz sie chlodzi w lodowce ��

      Usuń
    2. Witaj, i jak smakowało? Pozdrawiam:)!

      Usuń
    3. Ciasto przepyszne 😋 wszystkim smakowało 😊

      Usuń
  12. Czym można zastapic kokos, bo go nie lubię?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jak nie lubisz wiorkow kokosowych , moga byc tez drobno zmielone platki migdalowe lub utrzec na tarce gorzka czekolade , lub polac polewa czekoladowa lub galaretka lub tofii.Jak najbardziej prosze kierowac sie swoja wyobraznia wedlug swoich upodoban smaku i pomyslow fantazji, jak jest pysznie i elegancko na talerzu. Smacznego.Pozdrawiam.

      Usuń
    2. Dziękuję za fachowe doradzenie - fajnie jak czytelnicy dzielą się między sobą inspiracjami:) Dzieki Anonimie! Pozdrawiam

      Usuń
  13. Kokos można zastąpić słonecznikiem !!!

    OdpowiedzUsuń
  14. Pychotka robię 2

    OdpowiedzUsuń
  15. na zdjęciu wygląda jakby ba warstwie masy serowej przed dodaniem dżemu była jeszcze warstwa ciasta, może się mylę ale wyraźnie widać coś na masie serowej

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak jak napisałam Natalio: blat biszkoptowy+ nasączenie+dżem wiśniowy ( spójrz na fotki:) Pozdrawiam

      Usuń
  16. Mariolu,twoje przepisy są nie do opisania w wyglądzie, wielkości i smaku. To nie tylko przepis,to cudeńka które nie raz piekłam. Masz niesamowity talent. Cieplutko pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pięknie dziękuję Pani Wiesławo:) Pozdrawiam,Mariola

      Usuń
  17. wygląda jak ptasie mleczko ;)

    OdpowiedzUsuń