Ciasto Wenus

Witam Was po dość długiej przerwie( okres komunijny rządzi się swoimi „słodkimi prawami” i czasu mało a pracy przy pieczeniu ciast dużo;)) Do tego doszedł remont w domu i czasu jeszcze mniej;)Ale pokażę Wam za to dziś przepis na ciasto delikatne jak pianka. Wenus to biszkopt przekładany masą serowo-śmietanową z posypką z prażonego kokosu i dodatkiem dżemu. Niebo w buzi dla fanów sernika! Dla mnie to jedno z najdelikatniejszych, jednokrotnie przekładanych ciast jakie ostatnio jadłam. Przepis mam stąd, ale dość konkretnie go zmodyfikowałam;)
Składniki na biszkopt:
szklanka cukru
6 jaj
szklanka mąki pszennej
łyżeczka proszku do pieczenia
Białka oddzielamy od żółtek i miksujemy na sztywno. Pod koniec dodajemy cukier i miksujemy do uzyskania sztywnej „bezy”. Dodajemy po jednym żółtku i miksujemy na najniższych obrotach. Następnie wsypujemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i delikatnie, ale dokładnie mieszamy. Wylewamy do blachy wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy 40 minut w temp. 175-180 stopni. Studzimy.
Składniki na masę :
500 g sera białego dwukrotnie zmielonego( lub z wiaderka)
450 g śmietany 18 % tłuszczu
 2 śmietany „Śnieżka” w proszku
2 galaretki cytrynowe
4 łyżeczki żelatyny rozrobione w ¼ szklanki gorącej wody
5-6 łyżek cukru pudru
Galaretki rozrabiamy w 2 szklankach wody. Odstawiamy do półstężenia. Śmietanę ubijamy ze „Śnieżką” i cukrem pudrem. Łączymy z drobno zmielonym serem. 
Stopniowo dolewamy tężejącą galaretkę i żelatynę,
( masa na początku będzie dość rzadka, ale po dodaniu żelatyny i galaretki zacznie tężeć- ja misę wstawiłam do zlewu z zimną wodą i dokładnie mieszałam*można też pomóc sobie mikserem*, aż nabrała „piankowej konsystencji).
Dodatkowo:
nasączenie:cukier waniliowy + pół szklanki wody+sok z połowy cytryny
100 g wiórek kokosowych
1 łyżka masła
Wiórki prażymy na łyżce masła, aż nabiorą złocistego koloru.
mały słoik dżemu wiśniowego
WYKONANIE:
blat biszkoptowy+ nasączenie+masa serowo- śmietanowa
 
wyrównujemy
blat biszkoptowy+ nasączenie+dżem wiśniowy
 
prażony kokos
Ciasto chłodzimy w lodówce 2- 3 godziny.
Smacznego!
Wiosenne słodkości!

Komentarze

  1. Ciekawy przepis ,kuszące ciasto a przede wszystkim bardzo proste do wykonania a to najważniejsze .Skorzystam z przepisu ,prezentuje się wspaniale jak każde z twych ciast .
    Pozdrawiam)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ojej, jakie piękne ciasteczko. I ile smakowitości w jednym kawałku. Koniecznie do zrobienia w niedalekiej przyszłości. Pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Śmietanę słodką czy ukwaszona

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Śmietana gęsta 18%, nie kremówka.

      Usuń
  4. Brak wielkości blachy

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. 25x 36 cm prawie zawsze piekę z takich, jeśli jest inaczej to zaznaczam w opisie:)

      Usuń
  5. I czy ma być smietana słodką czy nie

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Śmietana 18% gęsta, nie kremówka, ale możesz też skorzystać z przepisu , który podaję w Źródle- tutaj wersja ze słodką kremówką i mniejszą porcją sera, pozdrawiam!:)

      Usuń
  6. Wygląda niesamowicie apetycznie to ciacho :)

    OdpowiedzUsuń
  7. ciasto wyszło niesamowite pod względem wielkości ale i smaku. Jest fantastyczne, nie za słodkie,lekkie,puszyste.Polecam i wpisuje je do ulubionych.Pozdrawiam Lora

    OdpowiedzUsuń
  8. czy ten jeden blat przekrawamy na pół, czy trzeba upiec 2 blaty?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Przekrawamy na pół oczywiście:)Zapomnialam dopisac:) Pozdrawiam!

      Usuń
  9. Wygląda wspaniale i na pewno jest przepyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Wygląda i smakuje wybornie, poproszę więcej przepisów z serkiem z wiaderka .Proszę o więcej takich wspaniałych przepisów ,jak dla mnie są najlepsze, gratuluje talentu.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję serdecznie ! Postaram się niedługo coś wykombinować z serkiem wiaderkowym:)

      Usuń
  11. Zrobiłam, ale troszkę zmodyfikowałam. Do masy serowej powtykałam kawałki galaretki o dwóch kolorach: niebieska i rubinowa 😁 Jeszcze nie próbowałam, ale wygląda apetycznie 😊

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja juz tez dzis zrobilam swietne juz sie chlodzi w lodowce ��

      Usuń
    2. Witaj, i jak smakowało? Pozdrawiam:)!

      Usuń
    3. Ciasto przepyszne 😋 wszystkim smakowało 😊

      Usuń
  12. Czym można zastapic kokos, bo go nie lubię?

    OdpowiedzUsuń
  13. Kokos można zastąpić słonecznikiem !!!

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz