Witam Was po dość długiej przerwie( okres komunijny rządzi się swoimi „słodkimi prawami” i czasu mało a pracy przy pieczeniu ciast dużo;)) Do tego doszedł remont w domu i czasu jeszcze mniej;)Ale pokażę Wam za to dziś przepis na ciasto delikatne jak pianka. Wenus to biszkopt przekładany masą serowo-śmietanową z posypką z prażonego kokosu i dodatkiem dżemu. Niebo w buzi dla fanów sernika! Dla mnie to jedno z najdelikatniejszych, jednokrotnie przekładanych ciast jakie ostatnio jadłam. Przepis mam stąd, ale dość konkretnie go zmodyfikowałam;)
Składniki na biszkopt:
szklanka cukru
6 jaj
szklanka mąki pszennej
łyżeczka proszku do pieczenia
Białka oddzielamy od żółtek i miksujemy na sztywno. Pod koniec dodajemy cukier i miksujemy do uzyskania sztywnej „bezy”. Dodajemy po jednym żółtku i miksujemy na najniższych obrotach. Następnie wsypujemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i delikatnie, ale dokładnie mieszamy. Wylewamy do blachy wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy 40 minut w temp. 175-180 stopni. Studzimy.
Składniki na masę :
500 g sera białego dwukrotnie zmielonego( lub z wiaderka)
450 g śmietany 18 % tłuszczu
2 śmietany „Śnieżka” w proszku
2 galaretki cytrynowe
4 łyżeczki żelatyny rozrobione w ¼ szklanki gorącej wody
5-6 łyżek cukru pudru
Galaretki rozrabiamy w 2 szklankach wody. Odstawiamy do półstężenia. Śmietanę ubijamy ze „Śnieżką” i cukrem pudrem. Łączymy z drobno zmielonym serem.
Stopniowo dolewamy tężejącą galaretkę i żelatynę,
( masa na początku będzie dość rzadka, ale po dodaniu żelatyny i galaretki zacznie tężeć- ja misę wstawiłam do zlewu z zimną wodą i dokładnie mieszałam*można też pomóc sobie mikserem*, aż nabrała „piankowej konsystencji).
Dodatkowo:
nasączenie:cukier waniliowy + pół szklanki wody+sok z połowy cytryny
100 g wiórek kokosowych
1 łyżka masła
Wiórki prażymy na łyżce masła, aż nabiorą złocistego koloru.
mały słoik dżemu wiśniowego
WYKONANIE:
blat biszkoptowy+ nasączenie+masa serowo- śmietanowa
wyrównujemy
blat biszkoptowy+ nasączenie+dżem wiśniowy
prażony kokos
Ciasto chłodzimy w lodówce 2- 3 godziny.
Smacznego!

Ciekawy przepis ,kuszące ciasto a przede wszystkim bardzo proste do wykonania a to najważniejsze .Skorzystam z przepisu ,prezentuje się wspaniale jak każde z twych ciast .
OdpowiedzUsuńPozdrawiam)
Ojej, jakie piękne ciasteczko. I ile smakowitości w jednym kawałku. Koniecznie do zrobienia w niedalekiej przyszłości. Pozdrawiam serdecznie :)
OdpowiedzUsuńŚmietanę słodką czy ukwaszona
OdpowiedzUsuńŚmietana gęsta 18%, nie kremówka.
UsuńBrak wielkości blachy
OdpowiedzUsuń25x 36 cm prawie zawsze piekę z takich, jeśli jest inaczej to zaznaczam w opisie:)
UsuńI czy ma być smietana słodką czy nie
OdpowiedzUsuńŚmietana 18% gęsta, nie kremówka, ale możesz też skorzystać z przepisu , który podaję w Źródle- tutaj wersja ze słodką kremówką i mniejszą porcją sera, pozdrawiam!:)
UsuńWygląda niesamowicie apetycznie to ciacho :)
OdpowiedzUsuńciasto wyszło niesamowite pod względem wielkości ale i smaku. Jest fantastyczne, nie za słodkie,lekkie,puszyste.Polecam i wpisuje je do ulubionych.Pozdrawiam Lora
OdpowiedzUsuńczy ten jeden blat przekrawamy na pół, czy trzeba upiec 2 blaty?
OdpowiedzUsuńPrzekrawamy na pół oczywiście:)Zapomnialam dopisac:) Pozdrawiam!
UsuńWygląda wspaniale i na pewno jest przepyszne :)
OdpowiedzUsuńWygląda i smakuje wybornie, poproszę więcej przepisów z serkiem z wiaderka .Proszę o więcej takich wspaniałych przepisów ,jak dla mnie są najlepsze, gratuluje talentu.
OdpowiedzUsuńDziękuję serdecznie ! Postaram się niedługo coś wykombinować z serkiem wiaderkowym:)
UsuńZrobiłam, ale troszkę zmodyfikowałam. Do masy serowej powtykałam kawałki galaretki o dwóch kolorach: niebieska i rubinowa 😁 Jeszcze nie próbowałam, ale wygląda apetycznie 😊
OdpowiedzUsuńJa juz tez dzis zrobilam swietne juz sie chlodzi w lodowce ��
UsuńWitaj, i jak smakowało? Pozdrawiam:)!
UsuńCiasto przepyszne 😋 wszystkim smakowało 😊
UsuńSuper!Pozdrawiam!
UsuńCzym można zastapic kokos, bo go nie lubię?
OdpowiedzUsuńJak nie lubisz wiorkow kokosowych , moga byc tez drobno zmielone platki migdalowe lub utrzec na tarce gorzka czekolade , lub polac polewa czekoladowa lub galaretka lub tofii.Jak najbardziej prosze kierowac sie swoja wyobraznia wedlug swoich upodoban smaku i pomyslow fantazji, jak jest pysznie i elegancko na talerzu. Smacznego.Pozdrawiam.
UsuńDziękuję za fachowe doradzenie - fajnie jak czytelnicy dzielą się między sobą inspiracjami:) Dzieki Anonimie! Pozdrawiam
UsuńPyszne !!!
OdpowiedzUsuńKokos można zastąpić słonecznikiem !!!
OdpowiedzUsuńPychotka robię 2
OdpowiedzUsuńna zdjęciu wygląda jakby ba warstwie masy serowej przed dodaniem dżemu była jeszcze warstwa ciasta, może się mylę ale wyraźnie widać coś na masie serowej
OdpowiedzUsuńTak jak napisałam Natalio: blat biszkoptowy+ nasączenie+dżem wiśniowy ( spójrz na fotki:) Pozdrawiam
UsuńMariolu,twoje przepisy są nie do opisania w wyglądzie, wielkości i smaku. To nie tylko przepis,to cudeńka które nie raz piekłam. Masz niesamowity talent. Cieplutko pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńPięknie dziękuję Pani Wiesławo:) Pozdrawiam,Mariola
Usuńwygląda jak ptasie mleczko ;)
OdpowiedzUsuń