Ciasto Wiśniowiec

I znów Wiśniowiec;) Tym razem jednak w wersji z półkruchym ciastem i kisielowymi bezami. Pyszne! Ciekawostką jest,że do samego ciasta półkruchego nie dodajemy grama cukru, dzięki czemu daje ono wrażenie smakowe ciasta francuskiego. W połączeniu z bezami owocowymi, (które są słodkie i kruchutkie) oraz owocowym kremem na bazie budyniu i delikatnym biszkoptem( stanowiącym środek przekroju), otrzymujemy delikatne, owocowo- mleczne ciacho a’la ciastko francuskie z owocami;) Całość wizualnie przypomina Ciasto Jakuba(klik),ale smakuje zupełnie inaczej.. Przetestujcie koniecznie oba;)
Składniki na ciasto półkruche:
250 g margaryny
4 żółtka
1 szklanka śmietany 18 %
3 szklanki mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Z podanych składników zagniatamy ciasto. Dzielimy na 4 części.
Składniki na bezy wiśniowe:
6 białek
1 szklanka cukru
1 opakowanie kisielu wiśniowego( dałam 1 ½ opakowania)
ok. 500 g wydrylowanych wiśni z kompotu
Białka ubijamy na sztywno, stopniowo dodając cukier. Wsypujemy kisiel i ubijamy do połączenia się składników i uzyskania koloru różowego.
WYKONANIE CIASTA Z BEZAMI I PIECZENIE
(PODANE ILOŚCI ROZKŁADAMY DO DWÓCH BLACH)
1 część ciasta półkruchego( nakłuwamy widelcem)+połowa wydrylowanych wiśni
 
½ bezy z kisielem
 
przykrywamy 1 częścią ciasta półkruchego
Pieczemy po 35-40 minut w temp. 180 stopni. Studzimy.
Składniki na biszkopt:
4 jaja
4 łyżki cukru
4 łyżki mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Białka ubijamy na sztywno. Pod koniec ubijania dodajemy cukier i miksujemy na bezę. Następnie dodajemy po jednym żółtku i miksujemy na najniższych obrotach. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia i wsypujemy do masy jajecznej. Delikatnie, ale dokładnie mieszamy. Wylewamy na blachę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy 30 minut w temperaturze 180 stopni. Studzimy.
Składniki na krem:
500 ml mleka
2 budynie wiśniowe
2 żółtka
½ szklanki cukru
300 g masła roślinnego
Szklankę mleka gotujemy z cukrem. Studzimy. W drugiej szklance mleka rozrabiamy proszek budyniowy i żółtka i dodajemy do przestudzonego mleka z cukrem. Gotujemy budyń. Studzimy. Masło miksujemy na puch, dodając po łyżce przestudzonego budyniu do uzyskania kremu.
Dodatkowo:
lukier owocowy lub polewa
WYKONANIE:
ciasto z bezą wiśniową
 
½ kremu
 
biszkopt+½ kremu
 
ciasto z bezą wiśniową
 
lukier owocowy
 
Uwaga: aby poszczególne blaty ciasta stanowiły zwartą całość należy je lekko docisnąć przy przekładaniu kremem ( nie bójcie się uszkodzenia bezy;))
Smacznego!

10 komentarzy:

  1. Napracowałaś się przy tym cieście ale efekt był tego warty

    OdpowiedzUsuń
  2. Pracuśśśśśśśśś :) A ciacho jak zawsze pierwsza klasa :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Dla tak pięknego ciasta warto było się napracować :)
    Pysznie wygląda.

    OdpowiedzUsuń
  4. Nie powiedziałbym nie, malutkiej porcji:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Jaki fajny wiśniowy warstwowiec :)

    OdpowiedzUsuń