Ciasto Rubinowe

Wiecie jak ja uwielbiam modyfikować znane przepisy i tworzyć zupełnie nowe smaki;))) To ciacho miało być wyjątkowe, smaczne i ładne bo z myślą o słodkim świętowaniu 33 rocznicy ślubu moich rodziców. W zasadzie to miało nim być ciasto Wenus…Ale w sklepie zabrakło sera wiaderkowego.. Zakupiłam więc serki homogenizowane, cytrynową galaretkę zastąpiłam truskawkową, do środka dodałam kosteczki galaretki także o tym smaku, a dżem wiśniowy( jak w tradycyjnej Wenus) zastąpiłam malinowym, biszkopt także tym razem z innego przepisu(czyli zmieniłam prawie wszystko, hehe). Efekt? Owocowy zawrót głowy- jeszcze bardziej lekkie niż pierwowzór :piankowe, śmietankowo-owocowe. Pyyycha!
Składniki na biszkopt:
6 jaj
szklanka cukru
250 g mąki pszennej
6 łyżek wody
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Białka oddzielamy od żółtek i miksujemy na sztywno. Pod koniec dodajemy stopniowo cukier i miksujemy na sztywną bezę. Dodajemy żółtka i mieszamy mikserem na najniższych obrotach. Następnie mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i wodę. Delikatnie, ale dokładnie mieszamy. Pieczemy 35 minut w temp. 180 stopni. Studzimy i kroimy na dwa równe blaty.
Składniki na masę :
1 galaretka truskawkowa- rozrabiamy w 250 ml gorącej wody i po stężeniu kroimy w kostkę
2 galaretki truskawkowe rozrobione w ½ l gorącej wody- odstawiamy do „półstężenia”
500 ml śmietanki 30%
3 łyżki cukru pudru
1 „Śnieżka” w proszku
4 serki waniliowe ( po 125 g każdy)
3 czubate łyżeczki żelatyny rozrobione w 1/4 szklanki gorącej wody
Galaretki truskawkowe odstawiamy do „półstężenia”. Śmietanę miksujemy z cukrem pudrem i „Śnieżką” na sztywno.
Serki przekładamy do miski i mieszamy z  połową tężejącej galaretki truskawkowej.
Masę serkową delikatnie łączymy z kremówką, mieszając drewnianą łyżką.
Ciepłą żelatynę miksujemy z połową galaretki truskawkowej Stopniowo wlewamy do masy i miksujemy do uzyskania jednolitej konsystencji( masa początkowo będzie rzadka, ale szybko zacznie tężeć).
Wsypujemy kostki pokrojonej galaretki
i mieszamy dokładnie.
Dodatkowo:
słoik dżemu malinowego
kokos:
100 g wiórków kokosowych
2 łyżki masła
2 łyżki cukru
Wiórki prażymy z masłem i cukrem, na małym ogniu, stale mieszając( do zezłocenia).
WYKONANIE:
blat biszkoptowy
 
masa
 
blat biszkoptowy
 
dżem
 
prażone wiórki
Ciasto schładzamy ok 3 godziny.
Smacznego!

14 komentarzy:

  1. Wygląda niesamowicie, jest takie duże i puszyste :) Mniam ...

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda bardzo smacznie, aż miałoby się ochotę zjeść taki, jeden duży kawałek :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Super,uwielbiam takie modyfikacje....http://jaworskaanna7.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  4. Pyszne ciasto, nigdy takiego nie jadłam i nie spotkałam się z tą nazwą :)

    OdpowiedzUsuń
  5. jakie wymiary blaszki ?

    OdpowiedzUsuń
  6. Mariolu będę piekła go jutro czy moge dodać smietanfix do ubicia smietanku

    OdpowiedzUsuń
  7. Placek wyszedł przepyszny☺to jest kolejny placek który piekłam i nie zawiodłam mnie☺

    OdpowiedzUsuń
  8. Piekłam to ciasto i muszę przyznać jest obłędne!

    OdpowiedzUsuń
  9. Witam a jaki rozmiar blachy ?

    OdpowiedzUsuń