Ciasto Królewiec

Jesień nas powitała, więc i sezon na miodowe, aromatyczne wypieki czas zacząć!( u mnie nie kończy się on w zasadzie nigdy;)) Królewiec to kruche placki miodowe przekładane waniliową masą( na ciepło), w przekroju ciasta pojawia się także mięciutki biszkopt, a całość zwieńczamy polewą czekoladową.  Ciacho szybkie w wykonaniu, nie za bardzo słodkie, z przepisu niezawodnej s. Anastazji;) Najlepiej jeśli poleży w lodówce przez noc- miodowe blaty zmiękną i ciasto będzie stanowiło spójną, pyszną całość.
Składniki na ciasto miodowe:
2 szklanki mąki pszennej
1 łyżeczka sody oczyszczonej
½ szklanki cukru
2 łyżki miodu
150 g margaryny rozpuszczonej
1 jajo
Z podanych składników zarabiamy ciasto kruche. Dzielimy na 2 części. Wykładamy do dwóch blach wyłożonych papierem do pieczenia. Pieczemy po 25 minut w temp. 200 stopni. Studzimy.
Składniki na biszkopt:
6 jaj
szklanka cukru
aromat waniliowy
szklanka mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Białka oddzielamy od żółtek i miksujemy na sztywno. Pod koniec dodajemy stopniowo cukier i miksujemy na sztywną bezę. Dodajemy żółtka i mieszamy mikserem na najniższych obrotach. Następnie mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i kilka kropel aromatu waniliowego i delikatnie, ale dokładnie mieszamy. Pieczemy 35 minut w temp. 175 stopni. Studzimy.
Składniki na masę waniliową:
¾ szklanki cukru
3/4 kostki masła
1 l mleka
2 łyżki mąki pszennej
4 łyżki mąki ziemniaczanej
2 cukry waniliowe
W szklance mleka dokładnie roztrzepujemy mąki. Resztę mleka zagotowujemy z cukrami i masłem. Na gorące wlewamy roztwór mąk. Gotujemy do zgęstnienia, stale mieszając.
Polewa:
3 łyżki cukru pudru
3 łyżki gorącej wody
3-4 łyżki masła
3 łyżki kakao
Puder rozpuszczamy w gorącej wodzie. Dodajemy masło i podgrzewamy do rozpuszczenia. Przez sitko przesiewamy kakao i dokładnie roztrzepujemy widelcem.
WYKONANIE:
blat miodowy
 
ciepła masa waniliowa
 
biszkopt
 
ciepła masa waniliowa
 
blat miodowy( mocno dociskamy)
 
polewa

 
Smacznego!

48 komentarzy:

  1. Fantastyczne. Ciasto miodowe jest cudowne:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ulubione ciasto mojego taty - nie ma Świąt bez Królewca. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  3. takie ciecho to ja mogę zajadać :) wygląda znakomicie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Chętnie wypróbuję przepis, wygląda świetnie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Pięknie się prezentuje, przyznam że takiego ciasta ( nazwa) nie znałam :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Jakie wymiary blaszki

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam, wymiary blachy 25 x 36 cm , pozdrawiam, Mariola

      Usuń
  7. Bardzo lubię takie miodowe ciasta :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Och, ciasto stare jak świat i tak samo długo się do niego przymierzam... Twoje wykonanie jak zwykle cudowne, zachęcające do niezwłocznego wykonania go... Pozdrawiam ciepło :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Cudowne ciasto!;)
    Musiało smakować wyjątkowo pysznie! <3

    OdpowiedzUsuń
  10. Witaj Mariola ,jak zwykle piękna prezentacja.Pozdrawiam Halina

    OdpowiedzUsuń
  11. A co z masłem? Czy litr mleka to nie za dużo, nie będzie masa zbyt rzadka?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Część mleka zagotowujemy z masłem i cukrami, a pozostałe roztrzepujemy z mąką( to ona zagęści masę)- na pewno nie będzie za rzadka:)Pozdrawiam, Mariola:)

      Usuń
    2. Ja daję całą kostkę masła,teraz to 200 gram.

      Usuń
    3. Witaj Renatko, tak teraz trzeba całą kostkę masła, 200 g. 👍 Pozdrawiam serdecznie Mariola 😘

      Usuń
  12. witam . wlasnie robie . mam nadzieje ze wyjdzie :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Czy polewa wychodzi slodka czy gorzka?

    OdpowiedzUsuń
  14. Czy polewa wychodzi slodka czy gorzka?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zależy od użytego kakao- ja daję ekstra ciemne i jest bardziej jak gorzka czekolada w smaku, pozdrawiam, mariola

      Usuń
  15. Witam,a czym mogę zastąpić margarynę ?

    OdpowiedzUsuń
  16. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  17. Świetne ciacho polecam również

    OdpowiedzUsuń
  18. Czym można zastąpić make ziemniaczana ? Proszę o pomoc

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witaj, budyniem waniliowym- 4 czubate łyżki:) pozdrawiam! Mariola

      Usuń
    2. Dziękuje Mariola:)
      Udało mi się pożyczyć mąkę od wujka:)
      Ciasto wyszło przepyszne , jak pozwolisz będę korzystała z twoich przepisów .

      Usuń
  19. Właśnie upiekłam :-) Będzie pyszneee ! 😊 Mniam ! 👅

    OdpowiedzUsuń
  20. Witam. Może to bezsensowne pytanie ale czy mogę zrobić biszkopt że swojego przepisu czy konieczne jest wykonanie tego z 6ciu jajek ?
    Margarynę można zastąpić masłem ?
    Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witaj- jasne- możesz zrobić ze swojego przepisu. Margarynę możesz zastąpić masłem:) Pozdrawiam!

      Usuń
  21. Ciasto rewelacyjne. Prawdziwa uczta dla podniebienia. Biszkopt wyszedł taki mięciutki, krem idealny ( nie za słodki) razem z polewą czekoladową tworzy idealne połączenie. Mąż zadowolony. Przepis zapisuje do ulubionych. (Wyszło mi za mało polewy i zrobiłam z dwóch porcji a górę ciasta posypałam wiórkami kokosowymi) . Polecam.

    OdpowiedzUsuń
  22. Niestety ale u mnie cisto miodowe w 200 stopniach było spalone już po 15 min

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witaj, strasznie mi przykro 😔 moze to różnica w naszych piekarnikach.
      To Ciasto miodowe jest dość grube po rozwalkowaniu( nie jak do Stefanki np) powinno się pięć te min. 25 minut. Spróbuj następnym razem w niższej ale wtedy dłużej. I nie zrażaj się bo ciacho jest pyszne 😉 pozdrawiam Mariola

      Usuń
  23. Najlepsze ciasto, dodaję powidła śliwkowe między warstwami, po 5-dniach najlepiej smakuje.

    OdpowiedzUsuń
  24. Czy placki miodowe można upiec 2 dni wcześniej?

    OdpowiedzUsuń
  25. Jakie wymiary foremki mają być?

    OdpowiedzUsuń
  26. Do gorącej masy dodać galaretkę cytrynową proszek i wymieszać

    OdpowiedzUsuń