Jesień nas powitała, więc i sezon na miodowe, aromatyczne wypieki czas zacząć!( u mnie nie kończy się on w zasadzie nigdy;)) Królewiec to kruche placki miodowe przekładane waniliową masą( na ciepło), w przekroju ciasta pojawia się także mięciutki biszkopt, a całość zwieńczamy polewą czekoladową. Ciacho szybkie w wykonaniu, nie za bardzo słodkie, z przepisu niezawodnej s. Anastazji;) Najlepiej jeśli poleży w lodówce przez noc- miodowe blaty zmiękną i ciasto będzie stanowiło spójną, pyszną całość.
Składniki na ciasto miodowe:
2 szklanki mąki pszennej
1 łyżeczka sody oczyszczonej
½ szklanki cukru
2 łyżki miodu
150 g margaryny rozpuszczonej
1 jajo
Z podanych składników zarabiamy ciasto kruche. Dzielimy na 2 części. Wykładamy do dwóch blach wyłożonych papierem do pieczenia. Pieczemy po 25 minut w temp. 200 stopni. Studzimy.
Składniki na biszkopt:
6 jaj
szklanka cukru
aromat waniliowy
szklanka mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Białka oddzielamy od żółtek i miksujemy na sztywno. Pod koniec dodajemy stopniowo cukier i miksujemy na sztywną bezę. Dodajemy żółtka i mieszamy mikserem na najniższych obrotach. Następnie mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i kilka kropel aromatu waniliowego i delikatnie, ale dokładnie mieszamy. Pieczemy 35 minut w temp. 175 stopni. Studzimy.
Składniki na masę waniliową:
¾ szklanki cukru
3/4 kostki masła
1 l mleka
2 łyżki mąki pszennej
4 łyżki mąki ziemniaczanej
2 cukry waniliowe
W szklance mleka dokładnie roztrzepujemy mąki. Resztę mleka zagotowujemy z cukrami i masłem. Na gorące wlewamy roztwór mąk. Gotujemy do zgęstnienia, stale mieszając.
Polewa:
3 łyżki cukru pudru
3 łyżki gorącej wody
3-4 łyżki masła
3 łyżki kakao
Puder rozpuszczamy w gorącej wodzie. Dodajemy masło i podgrzewamy do rozpuszczenia. Przez sitko przesiewamy kakao i dokładnie roztrzepujemy widelcem.
WYKONANIE:
blat miodowy
ciepła masa waniliowa
biszkopt
ciepła masa waniliowa
blat miodowy( mocno dociskamy)
polewa
Smacznego!
uwielbiam to ciasto ;)
OdpowiedzUsuń👍👍
UsuńWygląda pięknie)))
OdpowiedzUsuńFantastyczne. Ciasto miodowe jest cudowne:)
OdpowiedzUsuńUlubione ciasto mojego taty - nie ma Świąt bez Królewca. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńtakie ciecho to ja mogę zajadać :) wygląda znakomicie :)
OdpowiedzUsuńChętnie wypróbuję przepis, wygląda świetnie :)
OdpowiedzUsuńPięknie się prezentuje, przyznam że takiego ciasta ( nazwa) nie znałam :)
OdpowiedzUsuńJakie wymiary blaszki
OdpowiedzUsuńWitam, wymiary blachy 25 x 36 cm , pozdrawiam, Mariola
UsuńBardzo lubię takie miodowe ciasta :)
OdpowiedzUsuńOch, ciasto stare jak świat i tak samo długo się do niego przymierzam... Twoje wykonanie jak zwykle cudowne, zachęcające do niezwłocznego wykonania go... Pozdrawiam ciepło :)
OdpowiedzUsuńCudowne ciasto!;)
OdpowiedzUsuńMusiało smakować wyjątkowo pysznie! <3
Witaj Mariola ,jak zwykle piękna prezentacja.Pozdrawiam Halina
OdpowiedzUsuńDziękuję i pozdrawiam Halino:)
UsuńA co z masłem? Czy litr mleka to nie za dużo, nie będzie masa zbyt rzadka?
OdpowiedzUsuńCzęść mleka zagotowujemy z masłem i cukrami, a pozostałe roztrzepujemy z mąką( to ona zagęści masę)- na pewno nie będzie za rzadka:)Pozdrawiam, Mariola:)
UsuńRenata
UsuńJa daję całą kostkę masła,teraz to 200 gram.
UsuńWitaj Renatko, tak teraz trzeba całą kostkę masła, 200 g. 👍 Pozdrawiam serdecznie Mariola 😘
Usuńwitam . wlasnie robie . mam nadzieje ze wyjdzie :)
OdpowiedzUsuńI jak Olu, wyszło smacznie? Pozdrawiam!
UsuńCzy polewa wychodzi slodka czy gorzka?
OdpowiedzUsuńCzy polewa wychodzi slodka czy gorzka?
OdpowiedzUsuńZależy od użytego kakao- ja daję ekstra ciemne i jest bardziej jak gorzka czekolada w smaku, pozdrawiam, mariola
UsuńWitam,a czym mogę zastąpić margarynę ?
OdpowiedzUsuńWitam:) Można zastąpić masłem:) Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuńŚwietne ciacho polecam również
OdpowiedzUsuńCzym można zastąpić make ziemniaczana ? Proszę o pomoc
OdpowiedzUsuńWitaj, budyniem waniliowym- 4 czubate łyżki:) pozdrawiam! Mariola
UsuńDziękuje Mariola:)
UsuńUdało mi się pożyczyć mąkę od wujka:)
Ciasto wyszło przepyszne , jak pozwolisz będę korzystała z twoich przepisów .
Właśnie upiekłam :-) Będzie pyszneee ! 😊 Mniam ! 👅
OdpowiedzUsuńWitam. Może to bezsensowne pytanie ale czy mogę zrobić biszkopt że swojego przepisu czy konieczne jest wykonanie tego z 6ciu jajek ?
OdpowiedzUsuńMargarynę można zastąpić masłem ?
Pozdrawiam.
Witaj- jasne- możesz zrobić ze swojego przepisu. Margarynę możesz zastąpić masłem:) Pozdrawiam!
UsuńCiasto rewelacyjne. Prawdziwa uczta dla podniebienia. Biszkopt wyszedł taki mięciutki, krem idealny ( nie za słodki) razem z polewą czekoladową tworzy idealne połączenie. Mąż zadowolony. Przepis zapisuje do ulubionych. (Wyszło mi za mało polewy i zrobiłam z dwóch porcji a górę ciasta posypałam wiórkami kokosowymi) . Polecam.
OdpowiedzUsuńWspaniale:) Musiało być pyszne z wiórkami...mniam! Pozdrawiam:*
UsuńJakie wymiary blaszki?
OdpowiedzUsuńWitam, 25x 36 cm, pozdrawiam Mariola 😉
UsuńNiestety ale u mnie cisto miodowe w 200 stopniach było spalone już po 15 min
OdpowiedzUsuńWitaj, strasznie mi przykro 😔 moze to różnica w naszych piekarnikach.
UsuńTo Ciasto miodowe jest dość grube po rozwalkowaniu( nie jak do Stefanki np) powinno się pięć te min. 25 minut. Spróbuj następnym razem w niższej ale wtedy dłużej. I nie zrażaj się bo ciacho jest pyszne 😉 pozdrawiam Mariola
Najlepsze ciasto, dodaję powidła śliwkowe między warstwami, po 5-dniach najlepiej smakuje.
OdpowiedzUsuńMmmm z powidłami najlepsze ❤️
UsuńCzy placki miodowe można upiec 2 dni wcześniej?
OdpowiedzUsuńWitaj, tak można ☺️
UsuńJakie wymiary foremki mają być?
OdpowiedzUsuń25 x 36 cm, pozdrawiam serdecznie Mariola 😘
OdpowiedzUsuńDo gorącej masy dodać galaretkę cytrynową proszek i wymieszać
OdpowiedzUsuń