„Paryżanka” to ciasto zainspirowane cukierkami „Paryskimi” jednymi z moich ulubionych cukierków Wedla. Uwielbiam ich słodki karmelowy smak, przełamany galaretką owocową spowity w mlecznej czekoladzie… I taki właśnie jest ten mój paryski przekładaniec;) Krem z masą kajmakową, warstwa wiśniowej galaretki, masa czekoladowo- mleczna w puszystym biszkopcie. Akcent czekoladowy pojawia się także w delicjach, które stanowią jedno z „pięter” ciasta. Polecam dla fanów ciast z galaretką;)
Składniki na biszkopt:
6 jaj
szklanka cukru
szklanka mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Białka oddzielamy od żółtek i miksujemy na sztywno. Pod koniec dodajemy cukier i miksujemy do uzyskania sztywnej „bezy”. Dodajemy po jednym żółtku i miksujemy na najniższych obrotach. Następnie wsypujemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i delikatnie, ale dokładnie mieszamy. Wylewamy do blachy wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy 40 minut w temp. 175-180 stopni. Studzimy. Kroimy na dwa równe blaty.
Składniki na krem kajmakowy:
puszka masy krówkowej
200 g margaryny
Schłodzoną masę krówkową miksujemy z margaryną na gładki krem.
Składniki na krem czekoladowy:
opakowanie budyniu czekoladowego
300 ml mleka
6 łyżek cukru
150 g masła
Z podanych składników( oprócz masła) gotujemy budyń. Po ostudzeniu miksujemy z masłem na gładki krem.
Dodatkowo:
2 opakowania delicji wiśniowych
2 galaretki wiśniowe rozrobione w 600 ml gorącej wody
WYKONANIE:
blat biszkoptowy
krem kajmakowy
blat biszkoptowy+krem czekoladowy
delicje
tężejąca galaretka
Smacznego!
Wspaniałe ciacho :-)
OdpowiedzUsuńWspaniałe ciacho :-)
OdpowiedzUsuńbardzo apetycznie wygląda ta Paryżanka :)
OdpowiedzUsuńFajne ciasto :) Chyba zrobię na urodziny szwagra, który lubi takie smaki i ciasta z galaretką :)
OdpowiedzUsuńFajne ciacho z super nazwą :)
OdpowiedzUsuńRewelacyjne ciasto
OdpowiedzUsuńPyszne ;)
OdpowiedzUsuńAle wysokie ciacho i na pewno smaczne jak wszystkie Pani wypieki.
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję! Pozdrawiam!:)
UsuńPiękne, super zestawienie smaków i ciekawa nazwa :)
OdpowiedzUsuńBiorę się za pieczenie :-D
OdpowiedzUsuńBiorę się za pieczenie :-D
OdpowiedzUsuńsuper ciacho, a jakie wymiary blaszki ?
OdpowiedzUsuń25x36cm
UsuńZrobiłam na święta Wielkanocne - obrzydliwe!!! Krem z masa krówkowa mdlący i śmierdzący, a to coś z budyniem niewiele lepsze. Nigdy więcej tego nie upiększy, pieniądze wyrzucone w błoto. NIE POLECAM
OdpowiedzUsuńWitaj,
UsuńDziękuję Ci bardzo za opinię- może miałaś nieświeże składniki?Dlatego śmierdziało? Moje ciasto było pachnące i smaczne- wszystko zależy jak podchodzisz do pieczenia... Pozdrawiam
Tak to jest jak się najtańsze produkty stosuje.Wtedy śmierdzi!
UsuńCiasto bardzo smaczne mój syn był bardzo zachwycony,chociaż nie wszystkie ciasta mu smakują. Dla mnie osobiście krem krowkowy mógłby być troszkę gestszy. Ale to pewnie moja wina bo za długo ubijalam. Gorąco polecam bardzo smaczne
OdpowiedzUsuń