2015-10-07

Ciasto Paryżanka

„Paryżanka” to ciasto zainspirowane cukierkami „Paryskimi” jednymi z moich ulubionych cukierków Wedla. Uwielbiam ich słodki karmelowy smak, przełamany galaretką owocową spowity w mlecznej czekoladzie… I taki właśnie jest ten mój paryski przekładaniec;) Krem z masą kajmakową, warstwa wiśniowej galaretki, masa czekoladowo- mleczna w puszystym biszkopcie. Akcent czekoladowy pojawia się także w delicjach, które stanowią jedno z „pięter” ciasta. Polecam dla fanów ciast z galaretką;)
Składniki na biszkopt:
6 jaj
szklanka cukru
szklanka mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Białka oddzielamy od żółtek i miksujemy na sztywno. Pod koniec dodajemy cukier i miksujemy do uzyskania sztywnej „bezy”. Dodajemy po jednym żółtku i miksujemy na najniższych obrotach. Następnie wsypujemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i delikatnie, ale dokładnie mieszamy. Wylewamy do blachy wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy 40 minut w temp. 175-180 stopni. Studzimy. Kroimy na dwa równe blaty.
Składniki na krem kajmakowy:
puszka masy krówkowej
200 g margaryny
Schłodzoną masę krówkową miksujemy z margaryną na gładki krem.
Składniki na krem czekoladowy:
opakowanie budyniu czekoladowego
300 ml mleka
6 łyżek cukru
150 g masła
Z podanych składników( oprócz masła) gotujemy budyń. Po ostudzeniu miksujemy z masłem na gładki krem.
Dodatkowo:
2 opakowania delicji wiśniowych
2 galaretki wiśniowe rozrobione w 600 ml gorącej wody
WYKONANIE:
blat biszkoptowy
 
krem kajmakowy
 
blat biszkoptowy+krem czekoladowy
 
delicje
 
tężejąca galaretka
 
Smacznego!

14 komentarzy :

  1. bardzo apetycznie wygląda ta Paryżanka :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Fajne ciasto :) Chyba zrobię na urodziny szwagra, który lubi takie smaki i ciasta z galaretką :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ale wysokie ciacho i na pewno smaczne jak wszystkie Pani wypieki.

    OdpowiedzUsuń
  4. Piękne, super zestawienie smaków i ciekawa nazwa :)

    OdpowiedzUsuń
  5. super ciacho, a jakie wymiary blaszki ?

    OdpowiedzUsuń

Durszlak.pl