„Pingwinek”
to moja wersja ciasta Kinder Pingui. Poczwórnie(!) czekoladowe ciasto(dwa blaty
czekoladowego biszkoptu i dwa rodzaje czekoladowej polewy. „Czekoladowa
czekoladowość" przełamana masą śmietanową z dodatkiem cytrynowej galaretki. Jak wiecie, zamiast kremówki często
wykorzystuję do mas śmietanowych śmietanę 18 %- tak stało się i tym razem. Masa
nie zasładza, a daje przyjemny, mleczno- cytrynowy akcent. Bardzo polecam-
ciasto „poszło” prawie całe 1 dnia;) Tym razem wykonałam w okrągłej formie o
średnicy 26 cm.
Składniki
na biszkopt:
6
jaj
¾
szklanki cukru
¾
szklanki mąki pszennej
1
łyżeczka proszku do pieczenia
3
łyżki kakao
Białka
oddzielamy od żółtek. Dodajemy do nich szczyptę soli i miksujemy na sztywno.
Pod koniec dodajemy cukier i ubijamy na sztywną bezę. Dodajemy po jednym żółtku
i miksujemy na najniższych obrotach. Mąkę przesiewamy i proszkiem do pieczenia.
Dodajemy do masy jajecznej i mieszamy. Pod koniec dodajemy kakao i jeszcze raz
delikatnie, ale dokładnie mieszamy.
Pieczemy 35-40 minut w temperaturze 180 stopni. Studzimy. Kroimy na dwa równej
grubości blaty.
Polewa
I:
5
łyżek cukru
1
łyżka żelatyny rozrobiona w 2 łyżkach gorącej wody
3
łyżki kakao
100
g masła lub margaryny
5
łyżek śmietany 18% tłuszczu
Cukier,
kakao i margarynę rozpuszczamy. Dodajemy żelatynę i podgrzewamy. Do masy
dodajemy śmietanę i szybko roztrzepujemy widelcem.
Masa
śmietanowa:
400 g śmietany 18% tłuszczu lub jogurtu greckiego
300
g masła roślinnego
5-6
łyżek cukru pudru
1
opakowanie „Śnieżki”
galaretka
cytrynowa rozrobiona na pół szklanki gorącej wody
3
łyżeczki żelatyny rozrobione w ¼ szklanki gorącej wody
Masło
miksujemy z pudrem na puszystą masę. Stopniowo dodajemy śmietanę i ucieramy.
Wsypujemy śnieżkę i miksujemy, następnie dodajemy ostudzone: galaretkę i
żelatynę. Miksujemy do uzyskania gęstej masy* masa szybko tężeje.
Polewa
II:
3
łyżki cukru pudru
3
łyżki gorącej wody
3-4
łyżki masła
3
łyżki kakao
Puder
rozpuszczamy w gorącej wodzie. Dodajemy masło i podgrzewamy do rozpuszczenia.
Przez sitko przesiewamy kakao i dokładnie roztrzepujemy widelcem.
WYKONANIE:
blat
czekoladowy
½
masy śmietanowej
polewa
I( czekamy ,aż stężeje)
½
masy śmietanowej
blat
czekoladowy
polewa
II
Smacznego!
ale świetny przepis idealny na urodziny mojej małej kuzynki
OdpowiedzUsuńPięknie wygląda i super nazwa :). Dla czekoladoholików będzie idealne ;).
OdpowiedzUsuńRewelacyjna „Czekoladowa czekoladowość" :)
OdpowiedzUsuńCudny pingwinek, czekoladowa rozpusta :)
OdpowiedzUsuńMariola jak zawsze rewelacja :)
OdpowiedzUsuńSuper ciasto,musi być pyszne:)
OdpowiedzUsuńCzęstuję się kawałeczkiem:)
Trafiłam do Ciebie w poszukiwaniu inspiracji na imieninowe ciasto ale chyba już zostanę na dłużej :) Pingwin mnie urzekł, wertuje kolejne strony :P Eh!
OdpowiedzUsuńW wolnej chwili zapraszam do siebie :) http://dzwoneczekwkuchni.blogspot.com