Dzisiejsze ciasto to modyfikacja przepisu na jedno z tych według s. Anastazji. W oryginale występuje pod nazwą „Tort brzoskwiniowo- pomarańczowy”. Ja zdecydowałam się jednak na bardzo podobną formę wizualną, ale trochę inne smaki. Pomarańcze zastąpiłam ananasami i borówkami, wykonałam masę kawową, zamiast kakaowej, a biszkopt kakaowy obficie potraktowałam mocną, parzoną kawą… Przekładaniec spełnił moje wyobrażenia i smakował naprawdę wybornie: lekko, owocowo- egzotycznie i orzeźwiająco z przyjemną nutą kawy.
Składniki na biszkopt jasny:
4 jaja
1 szklanka cukru
½ szklanki mąki pszennej
½ szklanki mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
4 łyżki letniej wody
Białka ubijamy na sztywno, stopniowo dodając cukier. Dodajemy żółtka i miksujemy. Następnie wsypujemy mąki przesiane z proszkiem do pieczenia i wodę. Delikatnie mieszamy drewnianą łyżką. Wykładamy do blachy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 35 minut w temp. 180 stopni. Studzimy.
Składniki na biszkopt ciemny:
6 jaj
1 szklanka cukru
¾ szklanki mąki pszennej
3 łyżeczki kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Białka ubijamy na sztywno. Pod koniec ubijania dodajemy cukier i miksujemy na bezę. Następnie dodajemy po jednym żółtku i miksujemy na najniższych obrotach. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia i wsypujemy do masy jajecznej. Delikatnie, ale dokładnie mieszamy. Dodajemy kakao. Mieszamy. Wylewamy na blachę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy 35-40 minut w temperaturze 180 stopni. Studzimy. Literatką wykrawamy dziurki( biszkopciki zostawiamy).
Składniki na masę podstawową:
2 szklanki mleka
¾ szklanki cukru
2 łyżki mąki pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
3 żółtka
500 g masła
Z mleka, cukru, żółtek i mąki gotujemy budyń. Po ostudzeniu miksujemy z masłem. Dzielimy na dwie równe części.
śmietankowa:
Połowę masy pozostawiamy bez dodatków
kawowa:
Do połowy masy dodajemy dwie łyżeczki kawy rozpuszczalnej+ łyżeczka kakao rozpuszczone w bardzo niewielkiej ilości mleka i miksujemy do połączenia składników.
Masa serkowa wiśniowa:
400 g serków waniliowych homogenizowanych
2 galaretki wiśniowe
Galaretki rozpuszczamy w ¼ szklanki gorącej wody. Tężejącą łączymy z serkami dokładnie mieszając.* masa początkowo będzie rzadka, ale szybko stężeje.
Dodatkowo:
filiżanka mocnego naparu kawowego+ 2 łyżeczki cukru
300 g wypestkowanego ciemnego winogrona
puszka brzoskwiń
puszka ananasów
2-3 galaretki brzoskwiniowe lub cytrynowe
WYKONANIE:
biszkopt jasny+masa kawowa
biszkopt kakaowy z otworami mocno nasączony kawą
pokrojone brzoskwinie
masa serkowa wiśniowa
biszkopciki ciemne(nasączone kawą) + wypestkowane winogrono
masa jasna
owoce ananasa i borówki
galaretka
Najlepiej się kroi drugiego dnia, po nocy przeleżakowanej w lodówce;)
Smacznego!
Ciasto wygląda bardzo apetycznie. Pełne owoców i warstwowe :)
OdpowiedzUsuńBardzo smakowite ciasto! :)
OdpowiedzUsuńPrezentuje się cudownie! *.*
Wow, ale fantastyczne ciasto, jak zwykle zachwycasz :)
OdpowiedzUsuńMariola nie przestaniesz mnie zaskakiwać swoją pomysłowością. Jesteś niesamowita :)
OdpowiedzUsuńAle warstwowiec! Rewelacja :)
OdpowiedzUsuńkochana, widzę, że Ty w formie jak zwykle :D cuda wyczyniasz, serio...
OdpowiedzUsuńPrzekrój wygląda świetnie! :)
OdpowiedzUsuńCiasto wygląda przepysznie:)
OdpowiedzUsuńTen przepis to na jaką wielkość formy do pieczenia ?
OdpowiedzUsuńWitaj, blacha standard 25 x 36 cm. W mniejszej wyjdzie wysoookie☺️ pozdrawiam serdecznie Mariola 😘
Usuń