Sernik ze śmietany

Sierpień przywitał nas dość nieciekawą aurą… Deszcz, wiatr, ochłodzenie a i nastrój nieciekawy... Na poprawę humoru i ponowne przywołanie lata proponuje Wam dziś ciacho, które mi zawsze odpędza smutki. Samo pieczenie tego sernika mnie odpręża, a po jednym kawałku już zapominam, że jest mi źle. Kruchy spód , pyszny waniliowy środek- idealnie miękki , ale jednocześnie do złudzenia przypominający sernik z prawdziwego sera. Pamiętajcie, żeby zostawić go w lekko uchylnym piekarniku do całkowitego ostudzenia.

Składniki na ciasto kruche:

3 szklanki mąki pszennej

3 żółtka

cukier waniliowy

1/2 szklanki cukru

2 łyżeczki proszku do pieczenia

kostka margaryny

Z podanych składników zagniatamy kruche ciasto. Dzielimy na 2 części. Wkładamy na 1 godzinę do zamrażarki.

Masa serowa:

6 białek

1 ½ szklanki cukru

3 budynie śmietankowe ( 3 x 40 g każdy)

3 duże śmietany 18% (3 x 400 g każda)

Białka miksujemy na sztywno. Następnie stopniowo wsypujemy cukier, ciągle miksując na sztywną bezę. Dodajemy budynie. Miksujemy chwilę, aż masa będzie gładka. Dodajemy śmietany i dokładnie , ale delikatnie mieszamy.

WYKONANIE:

1 część ciasta kruchego ( nakłuwamy widelcem)

masa serowa

2 część ciasta kruchego ( ścieramy na tarce o grubszych oczkach)

pieczemy ok. 55 minut w temp. 175 stopni i zostawiamy do całkowitego ostudzenia w lekko uchylonym piekarniku. Po wystygnięciu posypujemy cukrem pudrem

 

Smacznego!