Moi Kochani, upały nam ostatnio nastały; ) I wiem, że nie chce Wam się odpalać piekarników- powiem szczerze- mnie też nie :O Dlatego dziś przybywam z rozwiązaniem jak mieć ciast(k)o i zjeść ciast(k)o bez użycia piekarnika. Ciasto bez pieczenia? A jasne że tak! „Słomka” to przekładaniec idealny na upały: krem bez dodatku masła, spód krucho- owocowy no i ten smak… Jak delikatny jabłecznik vel pomarańczowiec z cynamonową słomką ptysiową- idealny po schłodzeniu. Wpis powstał w ramach współpracy z marką Brześć.
Składniki na przełożenie:
2 opakowania Ciasteczek Maszynkowych
1 opakowanie Słomki Ptysiowej Cynamonowej marki Brześć
Masa jabłkowo pomarańczowa:
ok. 700 g obranych przesmażonych jabłek
2 galaretki pomarańczowe
Jabłka przekładamy do garnka, doprowadzamy do „zabulgotania” dodajemy sypkie galaretki, chwilę przesmażamy. Odstawiamy do lekkiego przestudzenia.
Składniki na masę śmietankową:
¾ szklanki kremówki
fix do śmietan
3 łyżeczki żelatyny rozrobione na ¼ szklanki gorącej wody
cukier puder do smaku
250 g serka mascarpone
Kremówkę miksujemy na sztywno z fixem i pudrem. Dodajemy po łyżce serka mascarpone, mieszając drewnianą łyżką(nie miksujemy). Pod koniec stopniowo dodajemy ostudzoną, ale nie tężejącą żelatynę, delikatnie mieszając
WYKONANIE:(blaszka 22x 25 cm)
ciastka maszynkowe
masa jabłkowo pomarańczowa
masa śmietankowa
słomka ptysiowa cynamonowa