Dzień
dobry ! Po dłuższej przerwie witam Was moi drodzy ciachem typowo
letnim. Mimo , że sezon na świeże truskawki mamy już za sobą, to
wierzę , że zamroziliście trochę na zapas :) Dzisiejszy
przekładaniec to kruche ciasto z niebiańską masą truskawkową,
puszysty waniliowy krem z nutą ajerkoniaku, mocnoczekoladową polewa
, a w środku ciacha bonus w postaci biszkoptów- co by ciastu dodać
kilka centymetrów :) W końcu nawet ciasto musi wyglądać , aby
zjednać sobie wielbicieli;) Najlepsze kolejnego dnia, gdy wszystkie
smaki odpowiednio się „przegryzą” ;)
Składniki na kruche:
2 ½ szklanki mąki pszennej
3 żółtka
cukier waniliowy
1/2 szklanki cukru pudru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2/3 kostki margaryny
Z podanych składników zagniatamy kruche ciasto: najpierw margarynę rozkruszamy w mące z proszkiem na piasek, potem dołączamy kolejne składniki zagniatając ciasto kruche. Dzielimy na 2 części. Wkładamy na 1 godzinę do lodówki. Każdą z części rozwałkowujemy i wykładamy do osobnych blaszek. Pieczemy po ok. 30 minut w temp 180 stopni.
Składniki na krem waniliowy:
2 szklanki mleka
cukier waniliowy
¾ szklanki cukru
2 łyżki mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 żółtko
250 g masła
1 kieliszek ajerkoniaku
1 ½ szklanki mleka gotujemy z cukrami. Resztę mleka mieszamy dokładnie z mąkami i żółtkiem. Gotujemy budyń. Studzimy. Miksujemy z masłem, pod koniec wlewając kieliszek ajerkoniaku
Składniki na melasę truskawkową:
700 g mrożonych truskawek
2 galaretki truskawkowe
3 łyżki cukru
Truskawki myjemy, szypułkujemy i miksujemy w blenderze na gładką masę. Przekładamy do garnka, dodajemy cukier i gotujemy 2-3 minuty na małym ogniu. Wsypujemy suche galaretki. Gotujemy jeszcze 5 minut. Lekko studzimy.
Dodatkowo:
opakowanie okrągłych biszkoptów
polewa czekoladowa
wiórki waflowe do dekoracji
WYKONANIE:
blat ciasta kruchego
masa truskawkowa
biszkopty
krem
blat ciasta kruchego
polewa + wiórki waflowe
Smacznego!
Wszystko co ma truskawki jest pyszne, a to smakuje szczególnie dobrze!
OdpowiedzUsuń